blog

Knižné tipy: Najočakávanejší román roka, druhá Chatrč a sci-fi klasika

utorok 5. apríla 2011 00:00
Ut 5.04. 2011 00:00
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.
Historický román Kena Folletta Piliere zeme sa po niekoľkých rokoch stal najčítanejším románom na všetkých kontinentoch, v Nemecku dokonca pripravujú 78. reedíciu a doteraz sa drží v rebríčkoch svetových bestsellerov. Ocitáme sa v stredovekom Anglicku, ktoré po smrti kráľa Henryho sužuje nielen občianska vojna, ale aj hladomor a rabovanie. Na Kingsbridgeskom priorstve a Shiringskom grófstve sa kruto podpíšu boje o následníctvo. Gróf zo Shiringu zomiera vo väzení, jeho majetku sa zmocňuje William z Hamleighu, ktorý sa neľudsky pomstí jeho deťom. Keď tieto nájdu útočište u priora Philipa v Kingsbridgei, nielen on, ale aj jeho snaha postaviť v Anglicku prvú gotickú katedrálu, sa stávajú terčom Williamovej nenávisti. Neštíti sa nijakej zrady, vraždy a neprávosti, len aby si posilnil svoju moc a získal väčšie bohatstvo. (viac info)
Román o láske, o vzťahoch medziľudských aj o vzťahoch k umeniu, o rozdielnosti kultúr, no najmä o úprimnosti. O úprimnom hľadaní pravdy, svojej podstaty. Navonok sa zdá, akoby sa nič dramatické nedialo, na hlavná hrdinka prežíva svoj vnútorný silný príbeh. Opúšťa úspešného čínskeho milenca, atraktívneho čínskeho umelca, pretože ich svety sú nezlučiteľné. Napriek tomu, že ho miluje a váži si ho, nedokáže s ním žiť. Prežíva svoj veľký zápas, bojuje o vlastnú podstatu a úprimnosť. Uvažuje o umení, jeho význame pre tvorcu a pre tých ostatných, pozastaví sa nad drobnými i väčšími odlišnosťami európskeho a čínskeho spôsobu žitia a myslenia. (viac info)
Dej príbehu s názvom Rovnako iný ako ja sa začína pred horiacou plantážnou chatrčou v Louisiane, vo východotexaskej putike… a, bezpochyby, v Božom srdci. Rozvíja sa v hollywoodskej haciende, v špičkovej newyorskej galérii, pri kontajneri v meste, na ranči v Texase. Drsný príbeh plný bolesti, zrady a brutality napokon prežiari nečakaná láska, ktorá mení životy. Román Rovnako iný ako ja je príbeh človeka, ktorý vyrastal vo virtuálnom otroctve, zbieral bavlnu pre “Muža” ešte aj v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Človeka, ktorý nikdy nechodil do školy, ktorému za dlhé roky úmornej práce nikdy nezaplatili a ktorý považoval živorenie na uliciach za krok k lepšiemu životu. A ktorému sa nikdy ani len nesnívalo o tom, že sa spriatelí s bielym mužom, ktorý sa vozí na SUV a chodí na drinky do nákupného centra so Starbucks. (viac info)
Rushdie rozvíja príbeh s prvkami magického realizmu: súkromné dejiny troch generácií jednej rodiny, ktorých životy sa prelínajú s modernými dejinami Indie od roku 1910 až do roku 1976. Rozprávačom je Salím Sináí, ktorý sa rovnako ako tisíc ďalších detí narodil 15. augusta 1947, keď India spoločne s Pakistanom získala nezávislosť. Tisíc a jedno dieťa – a každé z nich je nadané nadprirodzeným darom a všetky spája Salímova schopnosť telepatie. Čím bližšie k polnoci, tým väčšie nadanie dieťa má. Presne o polnoci sa narodili dvaja. Salím a Šiva, dobro a zlo. Salímovými zmyslami, predovšetkým jeho zrakom a magicky citlivým čuchom, vnímame indickú realitu, v ktorej sa spája to najlepšie i najhoršie z oboch svetov, navzájom od seba neoddeliteľné – rovnako ako Salím a Šiva. (viac info)
Osemročný Noe má problémy a zdá sa mu, že najlepšie je na ne nemyslieť. Preto jedno ráno ujde z domu. Kráča lesom po nevyšliapanom chodníku, až príde k obchodu s hračkami. No nie je to obyčajný obchod. Je to hračkárstvo, kde sa dejú neobyčajné veci. Noe sa zoznámi s majiteľom obchodu, veľmi zvláštnym výrobcom bábok. Starý pán mu porozpráva príbehy o dobrodružstvách, zázrakoch a nedodržaných sľuboch. Vezme Noema na cestu. Cestu, čo mu zmení život. A možno zmení aj váš. (viac info)
Vykoupení Kryštofa Kolumba sice není nejznámějším Cardovým dílem, ale mnozí ho pokládají za jeho nejvyzrálejší a možná i nejlepší román. Každý ví, jak zničující účinek mělo objevení Ameriky na tamní domorodé obyvatelstvo. Představte si tedy, že vědci z budoucnosti tuto tragédii pečlivě prostudovali a rozhodli se tok dějin změnit. Nejdříve je však nutné zjistit, co vlastně pohánělo Kolumba tak silně v jeho objevitelské snaze… A to je úkol pro dvojici pozorovatelů, manželský pár a později i pro jejich dceru. Kolumbus se v jejich očích proměňuje z dobře známé historické postavy v charismatického vůdce, hluboce věřícího člověka a muže mnoha předností i slabostí, které korespondují s dobovým chápáním světa. (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂