blog

Na britský trh prichádza novinka označovaná aj ako zabijak e-kníh

štvrtok 28. apríla 2011 00:35
Št 28.04. 2011 00:35

Elektronické knihy ešte na Slovensko ani poriadne nedorazili a v západnej Európe sa už začína presadzovať novinka, ktorá býva označovaná ako “zabijak e-kníh”. Je to úplne nový formát kníh, ktoré sú malé, skladné a zo všetkého najviac sa podobajú na reportérske zápisníky. Ujalo sa pre ne označenie “flipback” a v Holandsku, odkiaľ pochádzajú, sú už teraz obrovským hitom. Dokážu však skutočne prevážiť výhody e-kníh? Ako to už býva – ako pre koho…

Elektronické knihy majú množstvo výhod, ktoré musia očariť každého vášnivého čitateľa. Napriek tomu sa nájde nemalý počet ľudí, ktorým jednoducho chýba “pocit knihy” – vôňa papiera, prevracanie stránok, jednoducho kniha, ktorá nepotrebuje nabíjať (aj keď len raz za dva týždne). Nuž a práve pre nich vznikli flipbacky. Knihy, ktoré sú tak malé, že sa zmestia do jednej ruky, tak kompaktné, že vojdú do (takmer) každého vrecka, a ktorých stránky sa po otočení nesnažia vrátiť späť. 🙂

Nový formát kníh s nevysloviteľným názvom

Celá mánia začala v Holandsku v roku 2009. Knihy, ktoré sú tu známe pod označením dwarsliggers sa stali obrovským hitom a do konca roka 2011 by malo byť v ponuke viac ako 100 titulov v tomto špecifickom formáte. Už teraz sa ich predalo viac ako milión. Flipbacky však útočia aj na ďalšie trhy. Prednedávnom boli predstavené v Španielsku a Francúzsku. V júni by mali byť predstavené vo Veľkej Británii, kde bude uvedená séria dvanástich titulov, ktorá bude zahŕňať také bestsellery ako Jeden deň od Davida Nichollsa, Misery od Stephena Kinga alebo román Johna le CarréhoTinker Taylor Soldier Spy. Jednania prebiehajú aj v Nemecku a Škandinávii.

A čím sú tieto knihy také výnimočné? Klasický flipback je približne o dve tretiny menší ako jeho paperbacková verzia. Nie je problém udržať ho v jednej ruke. Vďaka špeciálnej konštrukcii väzby sa strany nepretáčajú späť, ako to poznáme z klasických kníh. Takúto knihu schováte skutočne do každého vrecka a bez problémov ju môžete čítať aj postojačky v preplnenej električke. Zlé jazyky hovoria, že supertenký papier, ktorý je použitý na jednotlivé stránky, sa výborne hodí aj na šúľanie cigariet, ale takéto použitie nás samozrejme poburuje, a preto ho za výhodu nepovažujeme.

Aká je budúcnosť flipbackov?

Nakoniec nám teda ostáva šikovný nápad, ktorý síce určite nemá univerzálne použitie, ale svojich priaznivcov si pravdepodobne nájde. Nie, nie je to čítačka e-kníh, do ktorej sa zmestí 1500 titulov. Nie je to ani nijak lacná alternatíva (v Británii sa budú flipbacky predávať za desať libier). Ale stále je to plnohodnotná knižka, ktorá  váži minimum a zaberie len veľmi málo miesta. Uvidíme, či jej úspech v zahraničí presvedčí aj niektoré zo slovenských vydavateľstiev. Uvítali by ste to?

 

Zaujímavé linky:

Zomrel Zdeněk Šmíd, autor kultovej vodáckej trilógie

Búrlivé výšiny sa v dobe svojho vydania dočkali búrlivej kritiky

Britský spisovateľ John Le Carré odmietol svoju nomináciu na prestížnu literárnu cenu

Dvesto prázdnych strán tvorí americký bestseller o tom, na čo muži myslia okrem sexu

Fantasy sága Odkaz dračích jazdcov sa dočká záverečnej časti. Konečne.