blog

Amazon pripravuje podporu formátu EPUB na čítačkách Kindle

piatok 20. mája 2011 00:50
Pi 20.05. 2011 00:50

Najväčší predajca kníh na svete Amazon už čoskoro oznámi novinku, ktorá bude znamenať veľký posun smerom k ďalšiemu zjednoteniu formátov elektronických kníh. Kým doteraz bol Amazon jedným z mála hráčov, ktorí neuznávali všeobecne uznávaný štandard EPUB, podľa najnovších prehlásení sa to má čoskoro zmeniť a Amazon začne ponúkať knihy aj v tomto formáte. Navyše, onedlho by sa majitelia jeho čítačky Kindle mali dočkať aktualizácie, ktorá prinesie plnú podporu formátu EPUB pre tieto zariadenia. Na svete tak ostane už len minimum predajcov, ktorí sa rozhodli minimalizovať kompatibilitu svojich produktov so zbytkom trhu.

Svetový štandard EPUB výrazne posilní svoju pozíciu

Jedným z najdôležitejších krokov, ktoré musí urobiť svet elektronických kníh, je nájsť jednotný, univerzálny formát, ktorý umožní zákazníkom nakupovať knihy u akéhokoľvek predajcu a čítať ich na akomkoľvek zariadení, ktoré si vyberú. Západný trh, ktorý je v tomto smere samozrejme najďalej, sa už prakticky zhodol na formáte EPUB, pričom najčastejšou formou ochrany je Adobe DRM. V úplnom rozšírení tohto formátu mu vlastne bránil len najväčší predajca e-kníh na svete – Amazon, ktorý doteraz všade presadzoval svoj vlastný formát MOBI. To sa však má už čoskoro zmeniť.

Mreže zlatej klietky menom Kindle sa začínajú ohýbať

Svoj úspech na poli elektronických kníh založil Amazon hlavne na vlastnej čítačke Kindle, ktorú ponúka za cenu, aká sa nedarí dosiahnuť ani najväčším producentom elektroniky na svete. Nízka cena spojená s kvalitným prevedením nalákala milióny zákazníkov, z ktorých si však len malé percento uvedomilo, že v skutočnosti nerobí Amazon službu im, ale oni Amazonu. Kindle natívne podporuje len jeden jediný formát chránených elektronických kníh a to svoj vlastný – AZW, čo je prípona chráneného MOBI formátu. Ten samozrejme neposkytol žiadnemu inému predajcovi, a tak sa svet elektronických kníh rozdelil na dva tábory – Amazon a všetci ostatní. Teraz sa to však má zmeniť.

Americký portál Goodereader.com, priniesol fascinujúcu správu, že minimálne štyri veľké vydavateľstvá im potvrdili fakt, že Amazon je pripravený začať podporovať aj EPUB. Je to logické. Zo strany vydavateľstiev musel existovať výrazný tlak smerom k jednotnému formátu, ktorý im umožňuje oveľa vyššiu kontrolu. Amazon si síce robil konverziu do MOBI sám, ale jeho náklady museli byť obrovské, pričom aj oni sa určite radi poučia z hudobného priemyslu, ktorý si prešiel podobným procesom pred viac ako desiatimi rokmi s výsledkom, ktorý vidíme všade okolo nás – celý priemysel sa zhodol na jednom jedinom formáte MP3 a všetky ostatné sú v masovom meradle už vopred odsúdené na neúspech.

Budúcnosť je v univerzálnosti

Nech už sa bude vývoj uberať akýmkoľvek smerom, jedno je isté. Už aj najväčší hráči sveta si začínajú uvedomovať, že na prvom mieste musí byť pohodlie zákazníka, ktorý sa nechce rozhodovať vopred, či si bude kupovať knihy a zariadenia z jedného “tábora” alebo druhého. Zákazník si chce vyberať podľa ponuky, sympatií, ceny a množstva ďalších faktorov, medzi ktoré by však nemala patriť nekompatibilita. Ak to platí na americkom trhu, tak na tom slovenskom, ktorý je príliš malý na to, aby si mohol dovoliť ďalšie, umelé trieštenie, to platí dvojnásobne. Preto cesta vlastných formátov, ktoré nepodporuje nikto iný, nikam nevedie. Jediné, čo sa tým dá dosiahnuť je frustrácia zákazníka, ktorá bude o to väčšia, o čo viac formátov sa mu budeme snažiť nanútiť. S podporou EPUBu Amazonom tak ostávajú na svete už len minoritní predajcovia, ktorí sa snažia “ísť svojou vlastnou cestou”. Skôr či neskôr však budú aj oni musieť akceptovať všeobecný trend. A čím skôr tak spravia, tým lepšie pre nich, aj ich zákazníkov.

Zaujímavé linky:

Zoznam všetkých čítačiek, ktoré máme momentálne v ponuke

Všetko o e-knihách na Martinus.sk

Vynález, ktorý zmenil čítanie

Tipy na e-knihy: (Aj) zahraniční autori (nielen) pre mladých!