blog

Alarmujúce správy: Jedno z troch detí v Londýne žije v domácnosti bez jedinej knihy

streda 8. júna 2011 01:07
St 8.06. 2011 01:07

Vo Veľkej Británii prebehol prieskum, ktorého cieľom bolo zistiť, ako sú na tom deti so svojím vzťahom ku knihám. Jeho výsledky sú, mierne povedané, alarmujúce. Tri z desiatich detí žijú v domácnostiach, v ktorých sa nenachádza jediná kniha. Za to o elektronické hračky spravidla núdzu nemajú.

Prieskum, ktorý skúmal viac ako 18 tisíc detí, rovnako poukázal na fakt, že deti z rodín, v ktorých sa nenachádza žiadna kniha, majú dva a pol krát vyššiu pravdepodobnosť zlyhania pri zvládnutí predpísanej úrovne čítania. Istý učiteľ z Londýna pritom opísal situáciu, kedy vyzval študentov, aby si z domu priniesli knihu, o ktorej by chceli diskutovať a jeden žiak prišiel s katalógom Arga (niečo ako britská Alza) s argumentom, že to je jediná kniha, ktorú doma majú.

Štúdia okrem iného odhalila, že 40 percent detí vo veku od osem do 17 rokov žije v domácnostiach s menej ako desiatimi knihami, aj keď 85% z nich vlastní hraciu konzolu a mobilný telefón. Aj to by mohol byť jeden z dôvodov, prečo sa Anglicko posunulo zo siedmej priečky gramotnosti vo svete na dvadsiatu piatu. Slovensko sa v tomto prípade môže utešovať len jediným – u nás zatiaľ podobná štatistika chýba. Staršia štúdia s podobným zameraním nám však veľa optimizmu nepriniesla. Jej výsledky nájdete TU.

Zaujímavé linky:

Budúca slovenská yntelikencia

Román Izba je horúcim kandidátom na prestížnu Orange Price for Fiction

Fanúšikovia fantasy a sci-fi si nechávajú chirurgicky upraviť uši, aby sa podobali svojim hrdinom

Amazon pripravuje podporu formátu EPUB na čítačkách Kindle

Stephenie Meyerová si chce oddýchnuť od upírov. Vrhne sa na fantasy a morské panny.