blog

Britská princezná a slávna Jane Austenová sú príbuzné!

štvrtok 7. júla 2011 10:43
Št 7.07. 2011 10:43

Čo má spoločné nová britská princezná Kate Middletonová a slávna spisovateľka Jane Austenová? Podľa renomovanej kanadskej stránky Ancestry.ca je to jednoduché – predkov. Ich najnovší výskum potvrdzuje, že populárna šľachtičná a legendárna autorka sú rodina. Aj keď samozrejme veľmi vzdialená.

Ich spoločným predkom je Henry Percy, druhý vojvoda z Norhtumberlandu. Percy, ktorý žil v prvej polovici 15. storočia je Katin šestnásty praotec a zároveň desiaty praotec Jane Austenovej, čo z nich robí sesternice z jedenásteho kolena. Celkom chaos, však?

Oficiálna tlačová správa to príliš nevylepšuje:

Henry Percy, predok, ktorý spája Kate Middletonovú a Jane, sa narodil v roku 1392 v hrade Alnwick v Northumberlande, Anglicku. Percy bol druhým pravnukom kráľa Eduarda III. – čo znamená, že kríľ Eduard je zároveň vzdialeným pra-praotcom Kate Middletonovej.

Percy strávil mladosť v Škótsku, lebo jeho otec a starý otec boli zabití počas boja proti kráľovi Henrymu IV. Uzmieril sa s kráľom Henrym V. (po smrti Henryho IV.) a bol poverený ochranou škótskych hraníc. Zomrel v roku 1455 počas prvej bitky Vojny ruží v meste St.Albans.

Ako dodáva Lesley Andersonová, historička  stránku Ancestry.ca: “Nájdenie tohto prepojenia medzi Vojvodkyňou z Cambridge a Jane Austenovou je veľmi vzrušujúce, keďže Kate je v mnohých veciach takou modernou hrdinkou z príbehov Jane Austenovej: dievča zo strednej vrstvy, ktoré si zobralo za manžela budúceho kráľa Anglicka.”

Čo dodať, snáď len – ak je cambridská vojvodkyňa strednou vrstvou, čo sme potom my?!?! 🙂

Zaujímavé linky:

Zásah proti bin Ládinovi sa dočká spracovania vo forme komiksu

“Jeho hlavu nabodnem na kopiju!” vyhráža sa slávny autor

Špeciálny softvér vás naučí čítať rýchlosťou blesku. Zadarmo.

J.K.Rowlingová odhalila tajomstvo stránky Pottermore

HBO sfilmuje román Neila Gaimana Americkí bohovia