blog

Vydavateľstvo Macmillan musí zaplatiť rekordnú pokutu za úplatkárstvo v Afrike

piatok 29. júla 2011 00:41
Pi 29.07. 2011 00:41

Ak sa vám zdá, že tento týždeň vám nič nevychádza, spomeňte si na britské vydavateľstvo Macmillan a hneď vám bude lepšie. Tak zle na tom ešte nie ste. Dôvod je jednoduchý. Britský najvyšší súd odsúdil toto vydavateľstvo k zaplateniu pokuty 20 miliónov eur za “nezákonné správanie jeho Divízie pre vzdelávanie v Rwande, Ugande a Zambii”. Pokuta, ktorá by bola pre menšie vydavateľstvá priam likvidačná, je zároveň najvyššou pokutou, aká bola kedy v Británii udelená v rámci civilného súdu.

Pokuta je výsledkom 16-mesačného vyšetrovania Úradu pre závažnú trestnú činnosť, ktorý začal konať na popud samotnej firmy. Tomu však predchádzalo upozornenie Svetovej banky, ktorá informovala o pokuse o úplatok jej predstaviteľov  v Južnom Sudáne, ktorí mali na starosti tender na zabezpečenie edukačných materiálov v tejto krajine. Táto správa viedla k razii mestskej polície Londýna v priestoroch vydavateľstva a vzápätí na to sa sama spoločnosť ohlásila Úradu pre závažnú trestnú činnosť.

Z vyšetrovania vyplýva, že vydavateľstvo malo zisk z nelegálneho konania – v ľudskej reči to znamená, že podplácali úradníkov zodpovedných za výber učebníc pre školy, aby si vybrali práve tie ich. Vzhľadom na to, že sa jednalo o obrovské štátne zákazky, očividne sa nejednalo o zanedbateľné sumy.

Nech už sa však stalo vo vydavateľstve Macmillan čokoľvek, jedno im treba uznať. Sami sa prihlásili na zodpovednom úrade a zaujali stanovisko, ktoré je veľmi sympatické: “Nebudeme tolerovať žiadnu formu potenciálne nezákonného správania. Našťastie, sa ukázalo, že tieto problémy sa týkali len malej časti nášho vzdelávacieho biznisu vo východnej a západnej Afrike. Spoločnosť hlboko ľutuje to, čo sa stalo, ale poučila sa z tejto skúsenosti a ako organizácia sa stala ešte silnejšou.”