blog

Svet stvorený fixkami: Alan Moore – Komiksový čarodej

piatok 26. augusta 2011 10:00
Pi 26.08. 2011 10:00

Autori komiksov sú vo všeobecnosti mimoriadne svojské indivíduá. Ako je to asi pri všetko, aj medzi nimi sa nájdu tí viac normálni a tí viac čudnejší. Alan Moore s imidžom medzi niekde medzi rockerom a vyššou verziou filmového Gimliho patrí určite do kategórie čudákov. V živote si preskákal kadečo a aj jeho umelecká dráha bola pomerne pestrá. Od mainstreamovej produkcie, cez pornokomiks (áno, aj také niečo existuje – holt, niekto to rád kreslené), slávnych superhrdinov ako Batman a Superman až prišiel ku kultovým Watchmenom. Ale to bola dlhá cesta…

Alan sa narodil do robotníckej rodiny v anglickom Northamptone 18. Novembra 1953. Detstvo prežil obklopený chudobou v jednej z najbiednejších štvrtí, The Boroughs. Ako dieťa si zúfalú sociálnu situáciu vo svojom prostredí neuvedomoval. Mnoho z obyvateľov Boroughs bolo negramotných a malý Moore, ktorý vedel čítať už vo svojich piatich rokoch, patril k svetlým výnimkám. Nebolo teda divu, že v miestnej škole patril k najlepším študentom bez vynaloženia enormnej námahy. Problém nastal v momente, keď prešiel na strednú školu do časti Northamptonu, kde sa koncentrovala stredná a vyššia stredná trieda.

Tam kde sú peniaze, je zvyčajne aj lepšie vzdelanie. Počas základnej školy by sa dala Moorova situácia opísať asi ako „medzi slepými jednooký kráľom“. Na strednej, kde mu konkurovali študenti s primeranejším vzdelaním ako sa mu dostalo v Boroughs, patril k akademickej spodine. Ovplyvnený prostredím, nechuťou k akademickému vzdelaniu a pubertou sa z budúceho komiksového génia stal školský grázel. Namiesto vzdelávania sa, začal v škole dílovať LSD. Nanešťastie pre jeho akademickú,ale našťastie pre komiksových fanúšikov, bol Moore „jeden z najneschopnejších dílerov na svete“. Kariéra v drogovom karteli potom, čo ho chytil riaditeľ školy neprichádzala do úvahy. Do úvahy ale nepripadalo ani ďalšie akademické vzdelanie. Zo školy bol vylúčený a riaditeľ sa postaral, aby ostatné školy v okolí neprijali uchádzača, ktorý „vážne ohrozuje morálku ostatných študentov“.

A tak miesto štúdia nasledovali roky nelukratívnych zamestnaní – čistič záchodov, pomocný pracovník v garbiarni a iné pomocné práce. Potom čo sa spoznal s Phylis, svojou prvou manželkou, nastal obrat. Alan si našiel miesto v kancelárií miestneho subdodávateľa, odsťahoval sa od rodičov a prenajal pre rodinu malý jednoizbák v centre.

Napriek tomu, že sa mu konečne podarilo trochu si usporiadať život, aj tak nebol spokojný. Kancelárska práca plná formulárov a nezmyselných papierovačiek ho ani zďaleka nenapĺňala. Už na strednej prispieval svojou poéziou a krátkymi stripmi do miestnych „fanzinov“ a rozhodol sa, že toto je cesta, ktorou chce ísť. Opustil úradnícke miesto a rozhodol sa vytvoriť vlastný komiks – ako kreslič aj textár. Moorove krátke stripy sa dočkali ohlasu a čoskoro mu hudobný magazín Sound ponúkol možnosť kresliť pre nich krátke príbehy. Čoskoro takýchto ponúk prichádzalo viac. Moore, ktorý musel živiť manželku aj čerstvo narodenú dcérku Leah trávil za stolom dni a noci. Po čase si uvedomil, že robiť kresliča aj autora súčasne je kontraproduktívne a tak sa rozhodol sústrediť na dráhu spisovateľa.

Vydavateľstvo 200AD mu ponúklo miesto a on prijal. No ani tu nebol spokojný. Kreslenie 5 – 6 stránkových príbehov, kde sa všetko muselo ukončiť v takom krátkom rozsahu nebolo to, po čom túžil. Pozitívom týchto krátkych zákaziek bolo, že mladému autorovi ponúkli vzdelanie. Práve vďaka nim sa naučil vytvoriť skvelú konštrukciu príbehu.

V 80. rokoch konečne prišlo, na čo Alan Moore tak dlho čakal – ponuka Marvelu na pravidelný komiks so stálym hrdinom. Tým komiksom bol V ako Vendetta. Príbeh maskovaného pomstiteľa, ktorý sa snaží zvrhnúť totalitný režim v Anglicku, si získal tisícky čitateľov. Okrem obdivu čitateľov sa mu ušlo pochvaly aj od odbornej kritiky. Prvý pokus s pravidelnou postavou a hneď obrovský úspech…

Vedenie UK Marvelu si po tomto okamžite uvedomilo aký kapitál sa skrýva v mladom spisovateľovi a tak ho pravidelne zásobovalo prácou. Voči rastúcemu britskému fenoménu nezostala nevšímavá ani Amerika.

Jeho práce zaujali aj za oceánom. Editor Len Wein z DC Comics mu ponúkol práce na The Swamp Thing, „monsterovke“ , ktorá sa slabo predávala. Úlohou Moora bolo komiks vzkriesiť a zvýšiť predajnosť. Napriek tomu, že šance neboli práve najväčšie podarilo sa. Potom nasledovali ďalšie práce na umierajúcich komiksoch, ktoré potrebovali resuscitovať alebo lepšie povedané zázrak. Alan Moore akoby vlastnil čarovnú paličku a takmer všetko načo siahol malo úspech. Potom, čo sa osvedčil pri slabo predajných komiksoch, DC mu ponúklo aj prácu na niektorých zo svojich pokladov. A tak sa britský spisovateľ dostal k hrdinom ako SupermanBatman či Wonderwoman. Od týchto veľkých mien bolo už len na skok ku kultovým Watchmen. Ale o tom až nabudúce:)