blog

Knižné tipy: Proti sychravému počasiu je potrebné bojovať! Dobrou knihou!

pondelok 10. októbra 2011 00:01
Po 10.10. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Jozef Karika – Nepriateľ štátu

    V tieni mafie  bol vynikajú mafiánsky román zo slovenského prostredia (nevraviac o tom, že prakticky prvý poriadny), V tieni mafie II – Čas dravcov bol ako prvý diel na steroidoch – realistickejší, brutálnejší, tvrdší. A teraz prichádza “grande finale” – Nepriateľ štátu. Ako už názov napovedá, mafiánske praktiky na lokálne úrovni ustupujú do úzadia. Michal Harvan už sa nezaujíma len o jedno stredne veľké mesto. Tentoraz je donútený bojovať do posledného dychu nielen za záchranu štátu, ale aj o život Sone – dievčatka, ktoré je jeho posledným spojivom s ľudskosťou… A ako poznáme Havrana, bude to boj, pri ktorom potečú potoky krvi jeho nepriateľov a tenká škrupina ľudskosti dostane opäť povážlivé trhliny… Teším sa! 🙂 (Viac info)

  • Nicole Kraussová – Veľký dom

    Dejiny lásky americkej spisovateľky Nicole Kraussovej patria bez preháňania medzi najlepšie romány americkej literatúry sklonku minulého storočia (a ak sa vám páčil, tak odporúčam aj veľmi podobný román jej manžela Jonathana Safrana Foera Naprosto osvětleno). Od čias jeho napísania sa však autorka opäť posunula o kúsok ďalej. Kým dosiaľ “iba” písala — vymýšľala, hrala sa a zabávala, teraz akoby ju prikvačila aj tienistejšia stránka písania a v najnovšom románe Veľký dom ju podrobuje dôkladnému skúmaniu. Opisuje rôzne domy, ich rôznych majiteľov a ich rôzny nábytok — osobitne velikánsky písací stôl —, ale my pomaličky začíname tušiť, že ten Veľký dom, ktorý zavše pripomína bludisko, ten chrám, ktorý sa stále rúca a odznovu buduje, je náš svet, naše vlastné myslenie. (Viac info)

  • Pavel Hirax Baričák – Príbeh muža

    Len málo slovenských autorov má tak oddaných fanúšikov, ako práve Pavel Hirax Baričák. A preto sa rozhodol dať im svoj ďalší román úplne zadarmo – preto každý týždeň vychádza na našom blogu ďalšia a ďalšia kapitola jeho najnovšej knihy Príbeh mužaAk vás však nebaví čakať, alebo máte odpor voči čítaniu na monitore, potom si už stačí počkať necelý mesiac a knihu si budete môcť kúpiť v starej, dobrej papierovej verzii. 🙂 A navyše, exkluzívne len na Martinuse k nej dostanete aj CD, na ktorom Hirax so svojou skupinou nahral piesne, ktoré tematicky a hudobne korešpondujú s obsahom knihy. Pre Hiraxových fanúšikov jednoducho povinnosť! 🙂 (Viac info)

  • Woody Allen – Nežiadúce účinky

    Woodyho Allena pravdepodobne poznáte ako vynikajúceho režiséra alebo si jeho meno pamätáte z bulvárnych plátkov. Už menej je o ňom známe (aspoň na Slovensku), že je aj vynikajúci fejetonista a autor poviedok. Na jeho sofistikovaných poviedkach sa zasmejú aj tí, ktorí jeho filmy veľmi nemusia, no zhodujú sa v názore, že autor je neskutočne inteligentný a dovoľuje si odtabuizovať bezmála všetko. Uťahuje si z náboženstva, a predsa sa nerúha, vysmieva sa zo stereotypov, ale bez akýchkoľvek predsudkov. Čaro jeho vtipov spočíva aj v tom, že či už s jeho názormi na život, Boha, náboženstvo, partnerské vzťahy, sex a umenie súhlasíme, alebo nie, často sa na nich schuti zasmejeme. (Viac info)

  • Martin Králik, Peter Uličný – Farby strachu

    Radi sa bojíte? Tak potom sú Farby strachu ako stvorené pre vás! Dvadsať slovenských autorov sa zišlo, aby v dvadsiatich poviedkach dokázali, že strach v slovenskej literatúre nehrá druhé husle. Od autorov starších literárnych generácií (Švantner, Mitana) cez úspešných autorov začínajúcich v 90. rokoch (Vadas, Horváth, Hvorecký, Červenák, Pavelková, Girovský, Rankov, Balla, Toman, Jedinák, Fabian, Uličný, Spáda) až po nádeje súčasnej tvorby (Karika, Getting, Droppová, Straňák, Vlachynský) – títo všetci sa svojským, zimomriavky vzbudzujúcim spôsobom hlásia k niektorej z podôb žánru označovanému ako literatúra hrôzy. (Viac info)

  • Frank Miller – Sin City: Město hříchu #6

    Že komiksy sú pre deti? Tak to ste potom nikdy v živote nedržali v rukách komiks zo sveta Sin City. Mesta, ktoré má hriech nielen v mene, ale priamo na uliciach! Komiksy Franka Millera sú preslávené svojou temnou atmosférou, svojráznymi (anti)hrdinami a hlavne unikátnou zmesou akcie, napätia, erotiky a drsných citov. Asi najlepším príkladom jeho tvorby sú práve komiksy zo sveta Sin City: Město hříchu. Začínať šiestym dielom sa nemusí zdať ako dobrý nápad, ale verte mi, že na poradí nezáleží. Je jedno, ktorým dielom začnete (okrem prostredia a pár prelínajúcich sa postáv nemajú nič spoločné), aj tak potom okamžite siahnete po ďalšom a ďalšom. Také je už Sin City, chytí vás do svojich spárov a nepustí!  (Viac info)