blog

Váha čítačiek e-kníh sa zvyšuje každou nahratou knihou

štvrtok 10. novembra 2011 01:01
Št 10.11. 2011 01:01

Čítačky elektronických kníh majú množstvo výhod, ale medzi tými hlavnými sa vždy spomína možnosť nosiť so sebou prakticky celú svoju knižnicu bez akejkoľvek dodatočnej váhy (mimo vlastnej čítačky). Neboli by to však vedci, aby sa na problém nepozreli zblízka a neskazili nám radosť. Ako zistili pracovníci kalifornskej univerzity, nie je to tak úplne pravda. V skutočnosti  čítačka naberá na váhe každým textom, ktorý sa do nej stiahne.

Hmotnosť sa skutočne zvýši, ale nikto to nepocíti

Samozrejme, ako mnoho iných vedeckých výsledkov, ani tento nemá žiadny reálny dopad na náš život. Asi len ťažko sa bude niekto sťažovať, koľko jeho čítačka pribrala, keď každý nový zápis má váhu asi ako jedna molekula DNA.

Ako však vysvetlil profesor John Kubiatowicz z kalifornskej univerzity, uchovávanie nových dát vlastne spočíva vo fixácii elektrónov na určitom mieste v pamäti zariadenia. A aj keď sa tam elektróny zázračne nezjavia, keď sú potrebné, držať ich na jednom mieste vyžaduje energiu – asi jednu miliardtinu mikrojoulu na jeden bit informácií.

Využitím slávnej Einsteinovej vety E=mc? sa vedci dopracovali k výsledku, ktorý hovorí, že naplniť 4Gb pamäť zariadenia zároveň znamená zvýšenie jeho hmotnosti o jednu miliardtinu miliardtiny gramu. Znie to úplne hrozne, preto si pomôžeme matematickým znázornením – hmotnosť sa zvýši o 0.000000000000000001g. Ak by ste si to chceli k niečomu prirovnať, tak toľko asi váži vírus chrípky, ktorý nás teraz obchádza a straší všade naokolo. Na druhú stranu, papierový ekvivalent takto nahratých kníh by vážil v prieme asi dve tony, takže čítačka ešte stále s prehľadom vyhráva.

Na výslednú hmotnosť čítačky vplýva aj ročné obdobie

Aby to celé nebolo také jednoduché, tak aj sám profesor Kubiatowicz priznáva, že oveľa “väčší” nárast  hmotnosti spôsobuje slnečné počasie, vďaka ktorému čítačka prijíma viac energie zo slnečného žiarenia. A ako už všetci vieme – viac energie znamená vyššiu hmotnosť. V takomto prípade mám nutkanie odporučiť pánovi profesorovi vyskúšať si naše zimné počasie – s prebytkom tepelnej energie rozhodne nebude mať problém… 🙂

Ak ste teda rozhodnutí znášať neustále zvyšovanie hmotnosti čítačky elektronických kníh, potom sa určite pozrite na našu ponuku. 😉