blog

Knižné tipy: Ultimatívny darčekový poradca! :-)

nedeľa 11. decembra 2011 23:53
Ne 11.12. 2011 23:53

Aj vy patríte k tým, ktorí nakupujú darčeky na poslednú chvíľu? Tak toto je presne ona! 🙂 Obzvlášť ak sa chcete spoľahnúť na služby Slovenskej pošty. 😉 Aby ste to mali ľahšie, vybral som pre vás tie najlepšie knihy tohto roku, ktoré zaručene nesklamú. Je ich dosť a natoľko rozdielne, že by mali ulahodiť každému vkusu, čo však samozrejme neznamená, že sú vo výbere všetky knihy, ktoré stoja za to. Vyberal som knihy, ktoré sme vám stále schopní doručiť do Vianoc, ale skladové zásoby sa v tomto hektickom období menia neustále, takže radšej si to pri každom titule overte. Pri každom tipe máte  ďalšie dve až tri návrhy na podobné knihy, ani jedna sa tam nedostala bezdôvodne. Nech sa páči, vyberajte! 🙂

  • Emma Donoghuová – Izba

    Prečo? Lebo je to nádherný a citlivý príbeh o sile materinskej lásky. O tom, s akými podmienkami sa vie matka vyrovnať, keď je v stávke šťastie a spokojnosť jej dieťaťa. Emma Donoghuová jednoducho napísala román, ktorý na prvý pohľad (podľa anotácie) pôsobí klaustrofobicky až kruto, ale v skutočnosti takým vôbec nie je. Nie je to román o týraní, ale o tom, čo všetko sa dá zvládnuť, keď človek musí, je o láske medzi matkou a dieťaťom. Nevraviac o tom, že kúpou románu Izba prispejeme spoločne sumou 4 EUR na konto systému Dobrý anjel. Toto je jedinečná možnosť prečítať si nádherný román a zároveň sa stať Dobrým anjelom. (Viac info)
    Ďalšie tipy:
    Posol, Príbeh muža, Prežila som svet

  • Michel Houellebecq – Mapa a územie

    Prečo? No rozhodne nie preto, že Michel Houellebecq za tento román (konečne) dostal Gouncourtovu cenu. 🙂 Aj keď úspech je to významný a dlho očakávaný. Skôr preto, lebo je to román, v ktorom je síce (výrazne) menej sexu ako v jeho predošlých dielach, ale napriek tomu je román menej pochmúrny a pesimistický, aj keď Michel rozhodne nestratil nič zo svojej kritickosti a uštipačnosti. Ak máte chuť na špičku európskej literatúry, tak potom je to román ako pre vás. Spisaovateľ, ktorý sám o sebe tvrdí, že vyzerá ako stará, chorá korytnačka je najznámejším francúzskym autorom doma i v zahraničí a román Mapa a územie patrí k tomu najlepšiemu, čo kedy napísal. (Viac info)
    Ďalšie tipy: Finklerovská otázka, Múzeum nevinnosti, Sunset park

  • Monika Kompaníková – Piata loď

    Prečo? Lebo odborná porota sa zhodla, že sa jedná o najlepší slovenský román, aký bol tento rok napísaný. A aj keď je to samozreme výrok, o ktorom sa dá hádať dlho a výživne, bez obáv môžeme tvrdiť, že najnovší román Moniky Kompaníkovej je výborný. Je to viac smutný, ako veselý príbeh o predčasne vyspelej Jarke, ktorej mama nechce byť mamou a necháva sa oslovovať Lucia a babka nechce byť babkou, ale len Irenou. Je to príbeh o tom, ako sa dá žiť vedľa seba, ale nie spolu. Celý príbeh je vyrozprávaný z pohľadu už dospelej Jarky a jeho najväčšia sila tkvie v poetike slova, v prúde myšlienok, ktoré nikdy neustávajú, v atmosfére a emocionalite textu. (Viac info)
    Ďalšie tipy: Buchty švabachom, Zlodeji a svedkovia, Slovenčina pre samoukov  

  • Tana Frenchová – Dokonalá podoba

    Prečo? Lebo napriek otrasnej obálke sa jedná o jednu z najlepších detektívok, aké boli tento rok v našom rodnom jazyku vydané. Tana Frenchová už vo svojej prvotine Vtedy v lese dokázala, že vie, ako vytvoriť uveriteľné postavy, ktoré majú hĺbku, ako gradovať dej, ako držať čitateľa v napätí a občas mu vnuknúť pocit, že by najradšej vstúpil do deja a niektoré postavy vyfackal. Nuž a vo svojej druhej detektívke Dokonalá podoba toho dokázala ešte viac! Opäť sa stretneme s Cassie Maddoxovou, ktorá sa tentoraz podujme na nebezpečnú misiu – votrie sa do života zavraždenej neznámej ženy, ktorá sa na ňu dokonale podobá… (Viac info)
    Ďalšie tipy: Spiatočka, Smršť, Muž s modrými kruhmi

  • Martin Jurík – Kým nás smrť nerozdelí

    Prečo? Lebo Jozef Karika bol doteraz na písanie výborných mafiánskych románov zo slovenského prostredia sám, a aj keď mu to išlo dobre, je príjemné, že teraz sú na to aspoň dvaja. Takže opäť sa nedajte odplašiť nepodarenou obálkou a vyskúšajte román o tom, čo sa môže stať, keď obyčajnému prekladateľovi zomrie žena pri mafiánskej vražde a on sa dostane k ostreľovacej puške. Príbeh je síce priamočiary, hrdinovia občas až prehnane patetický, ale má to spád, má to grády a človek si často užíva príjemný pocit zadosťučinenia, keď sa niektorým “veľkopodnikateľom” ujde spravodlivá guľka do hlavy… Som pacifista, ale potešilo. 🙂 (Viac info)
    Ďalšie tipy: Nepriateľ štátu, Krstný otec, Sicílčan

  • Antoine Bello – Falzifikátori

    Prečo? Lebo trilerov o tom, ako tajné služby falšujú historické udalosti, len aby sa dopracovali k svojim cieľom, nie je nikdy dosť! 🙂 Obzvlášť ak sú napísané strhujúcim spôsobom, ktorý Angličania označujú ako “page-turner”. Po slovensky stačí konštatovať, že Falzifikátori sú knihou, ktorá vám nedovolí ísť spať, ktorú jednoducho musíte dočítať do konca. Ako už samotný názov napovedá, román je príbehom niektorých z najväčších podvodov našej doby: Lajky, prvého psa vo vesmíre, ktorý nikdy neexistoval; Krištofa Kolumba, ktorý neobjavil Ameriku, či falošných archívov Stasi, ale hlavne agentúry, ktorá ich má na svedomí. … (Viac info)
    Ďalšie tipy: Snežienky, Živý nebo mrtvý, Špion, který se přišel ohřát  

  • Aľa Rachmanovová – Študenti, láska, Čeka a smrť

    Prečo? Lebo je to jedna z najsilnejších kníh tohto roka, ktoré sa mi dostali do rúk. Aľa Rachmanovová sa narodila začiatkom minulého storočia v Rusku v rodine lekára, obklopená láskou a bohatstvom. Jej jedinou starosťou je, že nemá veľmi čo písať do novozaloženého denníka, lebo jej život je príliš nudný. To ešte netuší, že v jej rodnej krajine sa schyľuje k občianskej vojne a boľševickému prevratu, ktoré navždy zmenia históriu Ruska. Aľa je výborná pozorovateľka s prirodzeným spisovateľským talentom, preto sa jej denníky stali jednou z najživších výpovedí o terore, ktorý nám na hodinách dejepisu dlho “zabúdali” spomenúť.  (Viac info)
    Ďalšie tipy: Na veky vekov, Piliere zeme, Teror v Konštantínopole 

  • Richard Brautigan, Daniela Olejníková – V melónovom cukre

    Prečo? Lebo na Vianoce by si ľudia mali darovať knihy dobré, ale aj pekné. No a táto spĺňa obidve kritériá! Novela Richarda Brautigana V melónovom cukre je výletom do surrealistickej krajiny nazvanej jaZMAR. Pripravte sa na príbeh, ktorý rozhodne nie je pre každého. Text je plný hádaniek a láka k všemožným interpretáciám reality v JaZMARE. Všetko je záhada naložená v extrakte z hravosti, krutosti a nehy. O nádhernú grafickú podobu knihy sa postarala Daniela Olejníková. V melónovom cukre vychádza na Slovensku po prvýkrát. S bravúrnou suverenitou ju preložil Daniel Hevier. (Viac info)
    Ďalšie tipy: Expedicie, Tolkien a jeho čarovný svet 

  • Juraj Červenák – Diablova pevnosť

    Prečo? Lebo Juraj Červenák napísal najlepší fantasy román, aký tento rok v našom rodnom jazyku vyšiel. A na dôvažok je to ešte aj pôvodná tvorba! Tretí diel dobrodružstiev kapitána Báthoryho sa dá bez okolkov označiť ako “grande finale” celej série. Prvé dva diely boli výborné, ale tretí ich prekonáva o niekoľko úrovní. Pripravte sa na neľútostné boje, pri ktorých sa dostanú k slovu asi všetky druhy zbraní, ktoré v tej dobe poznali, napínavý dej, starých známych, aj nových neznámych a hlavne na hutnú atmosféru, aká tu už dlho nebola. Jednoducho, ak máte radi historické romány s miernou prímesou fantasy, tak toto je priam povinné čítanie. (Viac info)
    Ďalšie tipy: Obléknu si půlnoc, Farby strachu, Silou svého zraku

  • Brandon Mull, Brandon Dorman – Fablehaven – Čaroles

    Prečo? Lebo po mnohých nepodarených pokusoch tu je knižná séria pre deti a mladých, ktorá je naozaj dobrá, a ktorá v mnohom pripomína Harryho Pottera, ale nekopíruje ho. Celá séria je nielen výborne napísaná, vtipná a zaujímavá, ale zároveň je aj vynikajúco preložená, čo nebýva vždy pravidlom. Takže ak hľadáte sériu kníh, ktorá by vašim deťom ukázala čaro čítania, Fablehaven je na to ako stvorená! Celý príbeh sa točí okolo tajnej rezervácie nazvanej Čaroles, v ktorej boli stáročia zhromažďované čarovné bytosti, aby sa zabránilo ich vyhubeniu. Potom však Kendra a jej brat Seth, vnuci správcu lesa, porušia pravidlá a problém je na svete… (Viac info)
    Ďalšie tipy: Mariotovi dediči: PrekliatieAko Muflón Ancijáš cestoval na západ 

  • Historica

    Prečo? Lebo podobné knihy na Slovensku prakticky nevychádzajú, a pritom sú pre každého priaznivca histórie fascinujúce a veľmi, veľmi zaujímavé. Historica je vlastne encyklopedickou učebnicou svetových dejín. Obsahuje viac ako 1 200 historických máp, všetky vytvorené po prvý raz pre túto knihu, viac ako 300 chronologických tabuliek a viac ako 20 000 historických faktov. Je to výlet do histórie, ktorá je vysvetľovaná pomocou krátkych, zaujímavých pasáží, ale hlavne úžasných historických máp, ktoré ukazujú historické súvislosti tak, ako to písaný text nikdy nedokáže. Len ťažko by ste hľadali lepšiu knihu pre milovníka histórie. (Viac info)
    Ďalšie tipy: Univerzum, Ars Sacra, Veda

  • PS: Celý výber je prudko subjektívny a povrchný. Na trhu sú samozrejme desiatky až stovky ďalších kníh, ktoré by si zaslúžili miesto v podobnom výbere. Budem rád, ak sa so mnou podelíte o tie, ktoré by ste odporúčali vy. A ak sa vám zdá tento výber nedostatočný, ešte stále tu pre vás máme Vianočného pomocníka, ktorý vám poradí knihy na mieru. Nech sa páči, nájdete ho priamo TU. 🙂