blog

Nakreslime si život Rómov

štvrtok 9. septembra 2010 00:01
Št 9.09. 2010 00:01

Rómska otázka stále viac trápi nielen Slovensko či Českú republiku, ale celú Európu. U nás vznikajú uprostred dedín múry. U našich susedov neonacisti podpaľujú domy, kde sú malé dievčatká. Francúzsko či Španielsko sa usilujú o ich vysťahovanie, čo sa im vo veľkej miere darí.  Naopak, niektorí Rómovia svojím správaním znepríjemňujú život svojim susedom. Nik nemá správny návod na to, ako by sa to malo riešiť. V tomto smere by možno pomohlo viac rozhovorov. Do diskusie o živote Rómov tak najnovšie prispieva aj česká trilógia O přibjehi: Ferko, Keva, Albína. Nejde však o vedeckú štúdiu či sociologické články. Život Rómov trilógia približuje a opisuje prostredníctvom komiksu.

Komiksy sa preslávili najmä vďaka fantazijným príbehom o hrdinoch s nadprirodzenými schopnosťami. Stačí sa pozrieť na tie najslávnejšie – Superman, Batman či Spiderman. Konkurovali im vtipné zvieratká, ktoré rozprávali, či boli stelesnením ľudských neduhov ako Calvin a Hobbes, Garfield či Snoopy. Ich hlavnou črtou bola nereálnosť.

Komiksy však majú potenciál aj v inom smere. Napríklad v dokumentaristike. Potvrdzuje to aj česká komixová trilógia O přibjehi: Ferko, Keva, Albína, ktorá opisuje život a svet troch Rómov z Čiech a Slovenka. S návrhom projektu prišla antropologička Markéta Hajská a rómistka Máša Bořkovcová, píše na svojej internetovej stránke časopis Týden.

Na spracovanie si Hajská a Bořkovcová vybrali Vojtěcha Mašeka. Ten sa tak dostal do úlohy, ktorú dovtedy vôbec nepoznal. Mal totiž stvoriť štylizovaný dokument, ktorý vychádzal z príbehov skutočných ľudí. Po rokoch, kedy sa venoval fikcii a fantázii, to musel pre neho byť krok do neznáma. Zmenil sa totiž aj štýl jeho práce. Namiesto fantázie vychádzal spolu so svojimi spoluautorkami z dokumentácie – fotografií, nahrávok či rozhovorov.

Hajská a Bořkovcová sa rozhodli pre komiks preto, aby vedel čo najlepšie vyrozprávať svoje skúsenosti s tromi Rómami. Ide o zdokumentovanie ich života, pohľadu na svet či filozofiu. Dokument, ktorý vznikol, subjektívne prerozprával to, ako žijú a do istej miery aj dôvody, prečo tak asi žijú. Práve preto, že každý z troch hrdinov je iný, aj jednotlivé komixové knihy majú svoje rozdiely, tak obsahové, ako aj grafické. Tak ako osoby, o ktorých hovoria jednotlivé diela, sú aj knihy silné a originálne.

Prvý diel je tak podľa Týdnu o Ferkovi. Ide o šesťdesiat ročného olašského Róma, ktorý žije na severe Čiech. Prvá časť trilógie popisuje jeho život a jeho rôzne svety. Nasleduje príbeh Keva. Autori tu poskladali spomienky, úvahy a priania dvadsaťročnej Rómky z pražského Smíchova. A nakoniec Albína, 25-ročná žena, ktorá prežila väčšinu života v rómskych osadách na východe Slovenska.

Knihy apelujú na zbúranie múrov medzi oboma etnikami tým, že ukazujú život jedného z nich formou, akou sa to nerobí často, a ktorá by mohla byť blízka veľkému okruhu ľudí. Autori prinášajú nový pohľad na spracovanie dokumentu, ktorý u nás nie je veľmi rozšírený. Snáď sa im ich snaha podarí.

Zdroj: týden.cz