blog

Vynález, ktorý zmenil čítanie

utorok 22. februára 2011 00:20
Ut 22.02. 2011 00:20

Dlho sa zdalo, že v oblasti čítania sa už nič nové nevymyslí a ani nedá vymyslieť. Knihy sa tlačia, tlačia sa na papier a hotovo. Čo sa tu už len dá vylepšiť? Ale potom prišiel vynález, ktorý obrátil naruby celý svet kníh. Vo výskumnom laboratóriu prestížneho MIT (Massachusetts Institute of Technology) vymysleli technológiu, ktorá sa po celom svete stala známa pod označením e-ink alebo elektronický atrament. To asi ešte nikto netušil, že tento nenápadný vynález spôsobí revolúciu v čítaní.

Technológia elektronického atramentu si našla svoje využitie v zariadení, aké dovtedy prakticky vôbec neexistovalo – v čítačke elektronických kníh (tzv. e-kníh). Elektronické zariadenie, väčšinou vo veľkosti trochu väčšej ako A5, ktorého hlavnou devízou je displej, na ktorom vyzerá písmo ako vytlačené, nebliká, nesvieti a neničí zrak. Nevraviac o tom, že do jednej dvestogramovej čítačky sa zmestia tisícky kníh. Milióny ľudí si čítačky doslova zamilovali. Revolúcia sa mohla začať.

Kto by už len chcel čítať knihy na počítači?

Elektronické knihy poznáme prakticky od začiatku existencie počítačov. Ich prvá zmienka sa datuje do sedemdesiatych rokov minulého storočia (!!!), ale na masovú obľúbenosť si museli počkať takmer tridsať rokov. Niet divu. Nikto pri zmysloch nebol ochotný čítať knihy na monitore počítača. Je to škodlivé pre oči, nepohodlné a okrem toho zízať na monitor musí väčšina z nás v práci celý deň, prečo by sme to robili ešte aj vo voľnom čase?

Situácia sa trochu zmenila s nástupom maličkých elektronických asistentov známych pod anglickou skratkou PDA. Konečne prišlo zariadenie, ktoré sa zmestilo pohodlne do ruky a čítať sa dalo prakticky kdekoľvek. Objavili sa prví fanúšikovia elektronických kníh, ale stále ich nebolo veľa. PDA boli fajn, ale displej bol maličký, svietil a dlhodobé čítanie kníh týmto spôsobom bol elegantný spôsob ako si dopomôcť k okuliarom, ktorými by sa dala podpáliť alexandrijská knižnica.

Čítačka dala e-knihám zmysel

A potom prišli čítačky. Vďaka elektronickému atramentu dostali do vienka výhody, o akých sa iným zariadeniam dovtedy ani nesnívalo. Displej založený na technológii e-inku nesvieti a nebliká, preto text vyzerá ako vytlačený, a aj sa tak správa. To znamená, že neexistuje problém s odleskom na slnku. Na priamom svetle sa dá text na čítačke čítať rovnako dobre ako klasická, vytlačená kniha. Pri ostrom slnečnom svetle je kvôli citlivejšiemu kontrastu pre väčšinu ľudí text zobrazený na čítačke dokonca ešte príjemnejšie čitateľný ako v knihe, ktorej vybielené stránky odrážajú svetlo a oslepujú. Nevraviac o tom, že text na čítačke sa dá veľmi ľahko zmenšovať a zväčšovať podľa toho, čo uprednostňujete.

Čítačka je však stále elektronické zariadenie, ktoré má všetky výhody, z tohto faktu plynúce. Keďže e-kniha má textový základ, do jednej čítačky sa ich zmestia doslova tisíce. A ak by vám náhodou došlo miesto, potom nie je nič jednoduchšie, ako niektoré knihy vymazať. Veď ich ešte stále máte v počítači, alebo zadarmo prístupné v kníhkupectve, kde ste si ich kúpili. Tým pádom môžete mať so sebou neustále prakticky celú vašu knižnicu a na dovolenku už nemusíte ísť s kufrom plným kníh. Stačí jedna malá, dvestogramová čítačka.

A ak by sa vám na tej dovolenke aj tak náhodou minuli knihy na čítanie, stačí sa pripojiť na internet a kúpiť ďalšie. Ich doručenie trvá pár sekúnd. Bez poštovného, bez obavy, že bude kniha vypredaná. Navyše s príjemným bonusom nižšej ceny (elektronické knihy sú spravidla lacnejšie o cca. 30%). A keďže displej nesvieti, tak baterka vydrží dlho. Veľmi dlho. V priemere dva týždne intenzívneho čítania. A potom stačí nabíjačku dobiť ako klasický mobil.

Revolúcia, ktorá nás ešte len čaká

Kým na Západe už prepadli čaru čítačiek a e-kníh milióny ľudí, nás to ešte len čaká. Mnohým ľuďom vadí, že pri čítačke chýba “pocit knihy”. Prevracanie stránok, vôňa čerstvo vytlačenej knihy a podobne. Mnohí ešte nemali príležitosť stretnúť sa s čítačkou a nevedia si predstaviť, ako môže displej vyzerať ako vytlačený text. Faktom ostáva, že čítačky založené na e-inku používajú takmer výhradne čiernobiely displej, ktorý sa nehodí na publikácie založené na farebných ilustráciách. Dokáže ich síce zobraziť, ale len v 16 odtieňoch šedej. Kým v USA už e-knihy v predajnosti pomaly predbiehajú klasické, papierové knihy, u nás je ponuka zatiaľ obmedzená. Na Martinus.sk sa síce neustále rozširuje a každý deň pribúdajú nové a nové tituly, ale dosiahnuť rovnakú úroveň ako v západných krajinách si bude vyžadovať ešte množstvo času, úsilia a ochoty zo strany vydavateľov.

Ani to však nemení nič na tom, že čítačky a e-knihy čaká žiarivá budúcnosť. Stále viac a viac čitateľov objavuje výhody týchto zariadení a využíva e-knihy ako príjemnú a pohodlnú alternatívu ku klasickým, papierovým knihám. Nie, elektronické knihy určite neznamenajú zánik ich papierových sestričiek, sú len ďalšou možnosťou, ako sa dostať ku kvalitnej literatúre rýchlo, pohodlne a lacnejšie.

Zaujímavé linky:

Chcete mať prehľad o najnovšej ponuke elektronických kníh? Potom sledujte náš RSS kanál!

Pozrite si našu ponuku čítačiek elektronických kníh!

Tipy na e-knihy: To najlepšie z našej ponuky! – najnovšie tipy na e-knihy, ktorým sa oplatí venovať pozornosť

Knižné tipy: E-knihy pre každého! – prechádzajúca “várka” tipov na výborné elektronické knihy

Martinus.sk a elektronické knihy – začíname! – článok, v ktorom nájdete odpoveď na akúkoľvek otázku, ktorá by vám mohla ohľadom elektronických kníh napadnúť.