blog

Svet stvorený fixkami: Daredevil – keď je handicap výhodou

štvrtok 19. mája 2011 00:27
Št 19.05. 2011 00:27

Spojiť cit pre spravodlivosť s kariérou právnika môže byť niekedy pekelne ťažké. Zákony občas totiž majú viac medzier ako priemerne vyzretý ementál a to len na papieri. V momente, keď ich začínajú uplatňovať ľudia, to vie byť ešte zaujímavejšie a smutnejšie. Reformovať právny systém (či náš alebo ten americký), to by vyžadovalo nadľudské úsilie a hlavne ľudský faktor z práva nadobro vylúčiť. Spoliehať sa na to, že ako právnik budete stáť vždy pred rozumným sudcom je tiež značne naivné. Čo teda robiť? No predsa to, čo Daredevil. Cez deň sa snažiť byť poctivým ochrancom spravodlivosti v saku so zbierkou zákonov pod pazuchou a v noci bojovať v maske proti zločinu po svojom.

Ak vyrastáte v ponurej štvrti s názvom Hell´s Kitchen bez matky, vychovávaný len otcom boxerom, vyzerá to, že spĺňate klišé pouličného grázla takmer do bodky. Lenže zdanie niekedy klame. Pouličné gangy do vás zasejú hlboké presvedčenie, že pravidlá/zákony treba rešpektovať, otec z vás láskavým prístupom a citom pre fair play (veď box je predsa šport!) vychová poctivého mládenca a z možného gangstra sa stane študent práv. Ako ľahko sa môže to, čo sa zdá ako klišé zločinca, zmeniť v klišé ochrancu zákona, však? Matt Murdock napĺňa presne túto druhú možnosť.

Mladý Matt sa rozhodne, že sa stane právnikom a bude pomáhať chrániť občanov pred zločinom prostredníctvom uplatňovania zákonov. Otec, ktorý sa celý život živil zápasmi v ringu, syna v jeho sne plne podporuje.

Chlapec je vzorným študentom a zdá sa, že všetko ide fajn. Vlastne nezdá sa, ono všetko aj fajn ide, kým sa Matt nestane účastníkom nehody. Ako to už vo svete komiksu chodí, nehoda je presne tá kľúčová okolnosť, ktorá Matta obdarí. V snahe zachrániť chodca spred kolies nákladného auta Matt príde k úhone. Z cisterny prevážajúcej chemikáliu vyšplechne kus záhadnej tekutiny Mattovi priamo do očí. Samozrejme, že chemikália je rádioaktívna. Následkom je, že statočný mladík príde o zrak.

Iste ste už počuli, že po strate zraku sa človeku zosilnia a vycibria zvyšné zmysly. Kde Boh berie, inde pridáva alebo ako komiksová rádioaktivita pôsobí svojou zázračnou mocou… Skrátka, Murdockovi juniorovi sa zvyšné zmysly vycibria viac ako býva bežné. Z vnímavejšieho čuchu je superčuch, z vnímavejšieho sluchu supersluch a tak ďalej. To už je celkom slušný základ pre hrdinu, ale stále malá motivácia. Treba vycibriť ešte ten posledný zmysel – zmysel pre spravodlivosť. Na to však rádioaktivita nestačí a musí prísť smutná rodinná udalosť. Mattovho otca miestni mafiáni zabijú, pretože odmietol zahodiť zápas. A tak sa zrodí aj tá posledná vlastnosť, ktorá sformuje nového bojovníka so zločinom – superposadnutosť spravodlivosťou. Z Matta Murdocka sa tak stáva obávaný Daredevil.

Daredevil je opäť z dielne Marvelu a tak niet divu, že aj v tomto kúsku má opäť prsty fenomenálny Stan Lee. Ako to už pri Leem bývalo, ani pri Daredevilovi sa mu nepodarilo zostať dlho s jedným kresličom. A tak si ceruzy do atramentu v tomto projekte namočili opäť viacerí výtvarníci  medzi nimi Ditko, Kirby a Jon Romita. Od svojho prvého čísla vydaného v roku 1964 si síce hrdina prešiel niekoľkými zmenami, no v zásade prospešnými. Tou najmarkantnejšou je asi zmena kostýmu. Nevábne pôsobiaci žlto-čierno-červený overal pripomínajúci oblek zápasníkov (odkaz na boxerskú kariéru otca) vystriedal priliehavý červený kostým. Ak šaty robia človeka, potom kostým robí hrdinu. Meno Daredevil dostalo konečne obal, ktorý „dostojí“ menu. Čitatelia aj odborná verejnosť prijali komiks veľmi priaznivo.  V roku 2006 ho dokonca označili za tretiu najlepšiu marvelovskú sériu.

Daredevil patrí opäť k tým dielam, ktoré síce pracujú so zaužívanými dejovými postupmi (kontakt s radiáciou, strata blízkeho) ale tým, že prináša handicapovaného hrdinu, posúva tradičné dejové hranice zase o krok ďalej. Hlavný hrdina sa opäť o kúsok približuje bežnému človeku. Už to nie je nedosiahnuteľný Superman.

Príbeh obdareného slepca, ktorý berie po nociach spravodlivosť do vlastných rúk, sa stal lákadlom nielen pre čitateľov ale aj filmárov. Filmová verzia v hlavnej úlohe s Benom Affleckom určite očarila ženskú časť publika. Kritiku však film zásadne neoslovil. Za všetko hovorí výrok jedného z kritikov: „…nie je to najhoršie“.  Koniec koncov, niet sa čomu diviť. Daredevil je komiksová postava a tá patrí predovšetkým do papierových políčok…

Zaujímavé linky:

Svet stvorený fixkami: Jack Kirby – kreslič v tieni

Svet stvorený fixkami: Fantastická štvorka – podnik s rodinnou dušou

Svet stvorený fixkami: Stan Lee – šedá eminencia sveta komiksov

Svet stvorený fixkami: Spider-man

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu