blog

Salman Rushdie sa nezúčastní literárneho festivalu v Indii kvôli nebezpečenstvu atentátu

pondelok 23. januára 2012 13:01
Po 23.01. 2012 13:01

Salman Rushdie, autor Satanských veršov, potvrdil, že sa nezúčastní literárneho festivalu v indickom Džajpure kvôli možnému atentátu na jeho osobu. O tomto nebezpečenstve ho informovala indická tajná služba, ktorá mu zároveň odporučila, aby sa festivalu vyhol. Na Rushdieho je uvalená tzv. fatva, t.j. rozsudok smrti, ktorý sa týka každého, kto sa podieľal na tvorbe a vydaní Satanských veršov.

Vo svojom oficiálnom vyhlásení slávny autor uviedol: “Počas posledných niekoľkých dní som nijak nekomentoval moju prípadnú účasť na Džajpurskom literárnom festivale a na to na požiadanie miestnych autorít v Rádžastáne, dúfajúc, že budú schopná prijať také opatrenia, aby som mohol prísť a prehovoriť pred publikom festivalu za podmienok, ktoré budú pohodlné a bezpečné pre všetkých.”

“Teraz som však bol informovaný tajnou službou v Maharaštre a Rádžastáne, že nájomní vrahovia z bombajského podsvetia sú pravdepodobne na ceste na festival, aby ma “eliminovali”. Napriek tomu, že mám určité pochybnosti ohľadom presnosti tejto informácie, bolo by odo mňa nezodpovedné ísť na festival za týchto okolností. Bolo by to nezodpovedné voči mojej rodine, publiku festivalu, aj kolegom spisovateľom. Z tohto dôvodu nepôjdem na festival v Džajpure.”

Podstatou problému sú samozrejme ešte stále Satanské verše, ktoré Salman Rushdie vydal v roku 1988. Iránsky ajatolláh Chomejmí kvôli nim uvalil na spisovateľa fatvu, trest smrti, ktorý je požadovaný pre každého, kto smrteľne urazí islamské náboženstvo. Samotné dielo je v skutočnosti oveľa nevinnejšie ako naznačuje názov a v zásade sa len inšpiruje arabskou históriou, pričom opisuje príbeh troch bohýň Mekky.

Kvôli fatve sa Salman Rushdie desať rokov ukrýval a doteraz si musí dávať pozor, kam cestuje. Žiaľ, fatvu z neho môže sňať len jej autor, ktorý je však už mnoho rokov po smrti. A tak sa britský spisovateľ do rodnej Indie opäť nedostane.

Foto: Wikipedia.org