blog

Ako si vycvičiť draka – film super, ale oplatí sa DVD?

piatok 17. februára 2012 00:01
Pi 17.02. 2012 00:01

Medzi najčarovnejšie okamihy, s akými sa stretávame vo svete umenia, nepochybne patrí onen magický prechod medzi žánrami. Inými slovami – sfilmovanie knižného príbehu. Animované filmy si vytvorili vlastnú jedinečnú črtu – stali sa komédiami lahodiacimi duši, ktoré okúzlia deti i dospelých. A keď sa tieto dve vlny – sfilmovanie knihy a animovaná tvorba – spojili, muselo vzniknúť niečo očarujúce.

Kto za filmom stojí?

Najväčšími hráčmi na animovanom trhu sú dve (resp. tri) spoločnosti – Disney spolupracujúci s PixaromDreamworks. Keď si pozrieme paletu ich tvorby, mohlo by sa zdať, že Ako si vycvičiť draka bude patriť  Disneymu. Nuž, nie je to tak, chopili sa ho Dreamworks. Zišiel sa tím talentovaných hercov (Gerard Butler, Jay Baruchel, Craig Fergusson, America Ferrera), úspešné režisérske duo (Dean DeBloisChris Sanders) a ďalší skúsení filmári (spomeniem napríklad osvetľovača Rogera Deakensa). A ak som načrtol cieľ – vytvoriť niečo očarujúce – tak jednoznačne uspeli.

Aký film je?

Snímka je jednoducho skvelá. Ak by som mal postupne vymenovať všetky superlatívy, určite si pochvalu zaslúži príbeh, ktorý je zaujímavý, netradičný, plný humoru i ľudskosti a s prekvapivým zvratom i koncom. V jeho ústredí stojí mladík Hiccup (Štikút), ktorý je na prvý pohľad iný. Nielen, že je malý, útly a jeho zbraňou je skôr jazyk než meč, všetci ostatní Vikingovia žijú vojnou s drakmi a jeho to nikdy nenadchlo. Skôr len chce zapôsobiť na otca. Potom sa ale stane niečo, čo zmení jeho život – chytí draka, ktorého nikto nikdy nevidel. A zistí, že zabiť ho nedokáže – nieže by nemal ako, ale nechce. Tým sa všetko zmení a Hiccup zistí, že ľudia o drakoch nič nevedia. Jediná vec, ktorá by sa dala vytknúť, je menší dôraz na niektoré vedľajšie postavy, ktoré vyzerali veľmi zaujímavo.

Keďže sa rozprávame o animovanom filme, navyše o drakoch a Vikingoch, celkom dôležité sú špeciálne efekty – hlavne oheň. Jeho animácia je prepracovaná natoľko, že rôzne plemená drakov chrlia ohne rôzneho tvaru i intenzity. Tiež by som sa rád zmienil o „animovanom herectve“. Nielen ľudské, ale aj dračie postavy nesú charakteristické prejavy správania v rôznych situáciách, ktoré sa mi vryli do pamäte. Špeciálnu pozornosť si  tiež zaslúžia oblaky – pre diváka je scéna letu s drakom dychberúcim zážitkom, v ktorom sa stráca pojem priestoru. Na pozadí hrá krásna tematicky ladená hudba Johna Powella (občas doslova cítiť chuť severu). Určite sa treba zmieniť aj o hercoch – ich hlasoch. Film disponuje slovenským (kvalitným) aj českým dabingom, ja som uprednostnil anglickú originálnu verziu. Práca hercov ideálne pomáha dotvoriť celkový dojem.

Oplatí sa kúpiť DVD?

Nuž, táto otázka je trochu sporná. Striedajú sa klady so zápormi. Keď pustíme DVD, rýchlo sa dostaneme do hlavnej ponuky, nemusíme sa preklikať cez milión protipirátskych reklám a filmových ukážok. Samotné DVD menu ale na mňa pôsobí rozpačito. Je príliš jednoduché, čo sa vzhľadu týka (statická trávnatá plocha pôsobiaca ako obraz a na nej pohyblivé postavy narážajúce do neviditeľného skla). Inak je prehľadné a jedna jeho položka – Keep up! – je veľmi lákavá. Čím sa dostávam ku ďalšej problematike – menu je len po anglicky.

Poďme ďalej. Pozitívne je, že bonusy sa nachádzajú už v štandardnej DVD verzii (ono to je asi tým, že žiadna špeciálna nie je – ale mnohé filmy so sebou žiadne bonusy na DVD nenesú, takže stále je to plus). Nie je ich veľa, niektoré potešia, niektoré otrávia. Medzi tie prvé by som zaradil pohľad do zákulisia – máme možnosť vidieť hercov pri práci v nahrávacom štúdiu, zistiť, aký skvelý tím vytvorili a ako sa zabavili. Za rovnako zaujímavú považujem časť, ktorú som nazval „filozofia ohňa“. Tu vidíme prácu na efektoch, rôzne druhy ohňov (niektoré veci si pri pozretí filmu neuvedomíte, tak je fajn, keď vám to ukážu v bonusoch). Za ďalší, tiež pozitívny prvok bonusov považujem trailery na iné filmy – ako som už spomenul, neotravujú nás pred začiatkom filmu, sú pekne v jednom balíčku v menu, otitulkované (jeden dokonca s dabingom). Tiež tu nájdeme trailer na počítačovú hru Ako si vycvičiť draka.

Čo sa negatív týka, určite musím spomenúť film s komentárom. Už som sa chcel potešiť, že tu nič také nebude a predsa to tu nájdeme. Budem sa opakovať, ale mne skrátka vadí, keď mi niekto trhane hovorí do filmu. Navyše, tvorcovia sa vyjadrujú takmer stále v superlatívoch, rozplývajú sa nad nasvietením scény a podobnými prvkami, ktoré bežný divák neocení. Páčil sa mi moment, keď uznali, že vedľajším postavám nemohli pre nedostatok času prenechať viac priestoru. Nech je ako chce, oveľa radšej by som si vypočul vtipné historky z natáčania, ktorých bolo málo. Priznám sa, po pol hodine (čo je asi tretina filmu), som hovorený komentár prechádzal už len letmo. Za najväčšiu chybu bonusov považujem ale niečo iné – prepojenie na knižnú predlohu je takmer nulové. Divák sa dozvie o tom, že autorka Cressida Cowell vytvorila celý príbeh drakov a Vikingov, na začiatku hovoreného komentára. A to je všetko. Žiadny komentár a názor autorky, žiadny hlbší vzťah medzi knihou a filmom. Mágia sa vytráca…

Verdikt

Keď by som to mal zhrnúť, film Ako si vycvičiť draka sa zaradil medzi klenoty svetovej kinematografie. Poteší takmer každého diváka, má šarm a dušu – vďaka hudbe, efektom, hercom i príbehu nabitému humorom aj akčnými scénami. 5 z5. S obsahom DVD je to (zdá sa, že už tradične) horšie. Nie je ich veľa, DVD menu je len po anglicky, veľmi chýba prepojenie s knižným svetom. Na druhú stranu, pohľad do zákulisia a opis špeciálnych efektov poteší. Na to, že hovoríme o štandardnej verzii (nie zberateľskej edícií), je to celkom slušné. Ale len celkom, preto 3 z 5.