blog

Knižniciam v Belgicku hrozí pokuta za čítanie rozprávok deťom

piatok 16. marca 2012 01:14
Pi 16.03. 2012 01:14

Belgická organizácia na ochranu autorských práv SABAM sa rozhodla chrániť práva svojich klientov skutočne neštandardným spôsobom. Miestne knižnice po celom Belgicku dostávajú písomné vyrozumenie, že čítať deťom rozprávky v ich priestoroch je verejným reprodukovaním autorského diela, a tak je potrebné zaplatiť autorské odmeny. Podľa výkladu organizácie SABAM je teda čítanie rozprávok deťom v knižnici porušovaním autorských práv. Napriek tomu, že ho vykonávajú dobrovoľníci a zadarmo.

Vždy existovali zamestnania, ktoré patria medzi prirodzene nepopulárne – či už hovoríme o výbercoch daní, exekútoroch, alebo iných roztomilých pánoch, ktorí sa nám snažia zobrať to, čoho sa nechceme vzdať. Týmto nešťastníkom sa od spoločnosti dostáva len nadávok, posmeškov a inzultácií na každej mysliteľnej úrovni. Komu však môžu nadávať a posmievať sa oni? No predsa predstaviteľom organizácií na ochranu autorských práv! A to minimálne v Belgicku, kde “miestna SOZA” (oficiálne má skratku SABAM) dostala geniálny nápad.

Čítať nahlas bez zaplatenia je porušením autorských práv

Knižnice po celej krajine dostávajú písomné upozornenia, že čítanie kníh deťom je síce možno pekná činnosť, ale keďže sa tak deje nahlas, tak sa jedná o verejnú reprodukciu autorského diela a za to je treba zaplatiť. SABAM samozrejme nezaujíma, že deťom čítajú dobrovoľníci bez nároku na honorár, že sa tak deje v priestoroch knižnice, kam majú deti vstup zadarmo a že z celej aktivity vzniká jediný zisk – deti, ktoré milujú príbehy, čiže deti, ktoré časom vyrastú a budú si tie knihy kupovať aj samé.

Na celu záležitosť upozornil belgický denník De Morgen, ktorý kontaktoval miestnu knižnicu v meste Dilbeek. Tá mu potvrdila, že na základe organizovania čítania pre deti, ktoré sa koná dvakrát za mesiac, bola upozornená organizáciou SABAM na nutnosť zaplatiť poplatok vo výške približne 250 EUR, vďaka ktorému budú môcť opäť čítať deťom nahlas.

Prešľapy organizácie SABAM

Podobne ako slovenská SOZA, ani belgická SABAM sa veľkej popularite v krajine neteší. Naopak. Momentálne čelí obvineniu z falšovania účtov, ktorým chcela údajne zakryť podplácanie a podvody s autorskými právami, má za sebou niekoľko neúspešných súdov, v ktorých chcela prinútiť poskytovateľov internetového pripojenia, aby filtrovali nelegálny obsah, atď.

Jednoducho, má za sebou celý povinný tanec, ktorý musí pravdepodobne absolvovať každá organizácia tohto typu. A zdá sa, že každá krajská organizácia si musí vymyslieť aj vlastnú, absolútne originálnu hlúposť, ktorou sa má zviditeľniť. Na Slovensku sme mali známy prípad s videami z Youtube, Belgičania majú pre zmenu snahu spoplatniť čítanie rozprávok malým deťom. Je vidieť, že ľudská fantázia skutočne nemá hraníc, žiaľ, niekedy je to skôr na škodu…

Zdroj: thenextweb.com
Foto: Flickr.com