blog

Knižné tipy: Behanie, Franz Kafka, lovec nacistov a najmenšia rodinka!

nedeľa 6. mája 2012 23:01
Ne 6.05. 2012 23:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Scott Douglas – Malá červená kniha o behaní

    Počasie nás v poslednej dobe častuje viac ako príjemnými teplotami, preto to človeka úplne láka obuť tenisky a vyraziť do prírody! Ak by vás však zaujímalo aj niečo viac, ako len prekladanie nohy pred nohu, tak určite siahnite po knižke Malá červená kniha o behaní. Jej autorom je Scott Douglas, ktorý vie o behaní asi úplne všetko. Ale hlavne vie o ňom rozprávať pútavo, bez zbytočného vyžívania sa v odborných výrazoch a venujúc sa témam, ktoré zaujímajú bežného smrteľníka. Ak sa pripravujete na ultra maratón v nevadskej púšti, potom toto asi nie je kniha pre vás. Ak však beháte hlavne pre radosť a pre seba, potom by ste ju určite nemali vynechať. (Viac info)

  • Michael Kumpfmüller – Nádhera života

    Nie vždy sa to stáva, ale niekedy áno. Jednoducho niekedy sa stane, že spisovateľ žije rovnako zaujímavý život, aký popisuje vo svojich knihách. A nie vždy ho dokáže opísať sám. V takom prípade sa môže životom spisovateľa inšpirovať iný spisovateľ a rozpovedať jeho príbeh zaňho. Ako sa to stalo v románe Nádhera života, ktorý rozpovedá príbeh o mladíkovi menom Franz Kafka. V roku 1923 ešte nikto netuší, že Franz raz bude považovaný za jedného z najväčších svetových spisovateľov. Rovnako, ako nikto netuší, že mu ostáva už len rok života. V tej chvíli má Franz myšlienky úplne inde. Spoznal totiž istú Doru Diamantovú, vďaka ktorej sa jeho život obráti naruby. Začína sa milostný príbeh, ktorý doteraz poznal málokto. (Viac info)

  • Milan Lasica – Listy Emilovi / Na fašírky mi nesiahaj

    Milan Lasica je pán. A nevravím to len preto, lebo nás navštívil v našom bratislavskom kníhkupectve, kde sme veľmi príjemne pokecali o jeho najnovšej knihe Listy Emilovi / Na fašírky mi nesiahaj. 🙂 Ak ste sa práve nevrátili z 60 ročného azylu v Tibete, tak vám ho určite netreba predstavovať. Rovnako ako jeho fejtony, ktoré píše už dlhých desať rokov. Tentoraz nám ponúka zbierku listov dôchodcu Mira, na ktorých sa dva roky mohli zabávať čitatelia časopisu .týždeň. Tie písal zo starobinca, po novom hospica, svojmu spolužiakovi Emilovi. Herec, dramatik a textár Milan Lasica v nich cez postavu fiktívneho dôchodcu Mira zhrnul v skratke a s humorom jemu vlastným polstoročie našich dejín. (Viac info)

  • Joy Fieldingová – Až na dno

    Veľmi sa o tom zatiaľ nehovorí, ale Joy Fieldingová mieri na Slovensko! Ha! Presne tak! Koncom mája príde na návštevu a ako lepšie sa pripraviť na jej návštevu, než prečítaním jej najnovšieho románu? V češtine? Echm… Uznávam, že to nie je práve ideálne, ale keď v slovenčine teraz od nej nič nevychádza. Takže šup-šup vrhnite sa na najnovšie vydanie jej trileru Až na dno, v ktorom sa dozviete, aké to je, keď sa vám zrazu zrúti celý život. A na dôvažok začnete dostávať anonymné telefonáty, v ktorých vám neodbytný, chrapľavý hlas hovorí: “Si na rade…” (Viac info)

  • Michal Jedinák – Najmenšia rodina na svete

    Dobrých rozprávkových kníh nie je nikdy dosť! A tých slovenských už vôbec nie. 🙂 Obzvlášť ak za ňu “môže” Michal Jedinák, ktorý sa okolí kníh obšmieta už pekne dlho. Schválne si pozrite, koľko ich už preložil! 🙂 Teraz sa však sám vrhol do vôd autorských a ponúka nám rozprávku o rodinke Hňatliakovcov, ktorá má drobný problém. A to doslova. Prací prášok ich totiž zmenšil tak, až sa stali súčasťou mikrosveta takmer neviditeľného voľným okom. Všetko zlé je však na niečo dobré. Vo svojej miniatúrnej podobe začala celá rodinka účinkovať v úspešnej televíznej šou. Ale stojí to skutočne za to? (Viac info)

  • Tom Segev – Simon Wiesenthal

    Každý chlap zbožňuje príbehy o tajných agentoch, o drsných vyšetrovateľoch a neúprosných prenasledovateľoch zloduchov, ktorým sa chcú pomstiť za všetko zlé, čo spáchali. Ale všetci títo rádoby agenti vyzerajú v porovnaní so Simonom Wiesenthalom ako slabučké orezávatka. Legendárny lovec nacistov sa preslávil po celom svete ako ten najneľútostnejší (a najúspešnejší) prenasledovateľ nacistických zločincov, ktorý neváhal spraviť čokoľvek, aby ich dostal. Nepotreboval na to síce guľomet a nepriestelnú vestu, ale jeho životopis je napriek tomu extrémne zaujímavým čítaním. Je to príbeh, aký by si nikto nevymyslel. Príbeh, ktorý sa už (našťastie?) nemôže zopakovať. Aj preto stojí za prečítanie! (Viac info)