blog

Knižné tipy: Česká záchrana! :-)

nedeľa 13. mája 2012 23:46
Ne 13.05. 2012 23:46

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Jennifer Eganová – Návštěva bandy rváčů

    Začnime knihou, ktorú mnohí označujú za jeden z najlepších románov, aké v češtine tento rok vyšli. Meno Jennifer Eganová vám síce možno nič nehovorí, ale vedzte, že práve za román Návštěva bandy rváčů dostala v roku 2011 Pulitzerovu cenu a to už predsa len niečo znamená. V tomto prípade fantastický román, v ktorom sa preplietajú osudy viacerých hrdinov. Od bývalého punkrockera, ktorý sa snaží liečiť svoju impotenciu šupinkami zlata až po jeho asistentku Sashu, ktorá celý život bojuje s kleptomániou. Autorka nerešpektuje žiadnu dejovú postupnosť, a tak sa pripravte na divoké skákanie medzi dejovými, aj časovými líniami. A ako bonus vás čaká jedna powerpointová prezentácia! O živote! 🙂 (Viac info)

  • Barbara Neely – Blanche na útěku

    Detektívky mám rád. Ak sledujete Tipy, tak to rozhodne nepočujete prvýkrát. Problém so žánrami, ktoré má človek v obľube, je však pomerne prozaický – čím viac toho prečítate, tým viac vám vadia klasické klišé, ktoré každý žáner sprevádzajú. Ale s románom Barbary Neely nič také nehrozí! Zabudnite na postaršieho osamelého policajta so sklonmi k alkoholizmu! Hlavnou hrdinkou detektívky Blanche na útěku je chudobná černoška Blanche Whiteová, ktorá sa vymyká všetkým nepísaným pravidlám. Je prostoreká, vyznáva svojráznu životnú filozofiu a hlavne – uteká pred políciou! Ako môže práve ona vyšetrovať zločin? To sa dozviete v prvej detektívke, ktorej úspech ju vyslal na dlhú puť objasňovania zločinov. (Viac info)

  • Simon Mawer – Skleněný pokoj

    Táto kniha síce nie je žiadna novinka (v češtine vyšla prvýkrát v roku 2009), ale prehliadnuť ju by bola večná škoda. A nielen preto, lebo bola nominovaná na prestížnu Man Bookerovu cenu. Celý román sa točí okolo slávnej brnenskej vily Tugendhat, ktorej osud bol vždy poznačený turbulentnými dejinami Čiech (a Slovenska) v dvadsiatom storočí. Tak, ako sa v jej priestoroch premieľali Židia, nacisti a Rusi, aby sa nakoniec vrátila do českých rúk, tak sa točili aj dejiny, ktoré sa nás tak bytostne dotýkali. Je fascinujúce sledovať, ako mohol britský autor Simon Mawer zachytiť tak brilantne československú realitu 20. storočia. (Viac info)

  • Zdeněk Pohlreich – Šéf na grilu II.

    “Čo už je len na grilovaní zložité? Odrežem kus mäsa, hodím ho na gril, po štyroch minútach otočím a po ďalších štyroch zjem!”, mohol by si povedať nevedomý milovník tohto nezdravého, ale šialene dobrého spôsobu prípravy nielen mäsa. Najslávnejší český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich nám už po druhýkrát dokazuje, že to tak úplne jednoduché nie je. Alebo možno je, ale robiť sa to dá aj lepšie, chutnejšie a s nápadmi, na ktoré by sme sami asi len tak neprišli. Takže ak sa chcete stať skutočnými kráľmi letných grill party, potom by ste určite mali siahnuť po tejto kuchárke! (Viac info)

  • George Friedman – Příštích sto let

    Toto je kniha, ktorú bude asi oveľa väčšia sranda čítať o takých sto rokov, keď sa bude dať porovnávať, v čom mal pravdu, a v čom nie. Ale fascinujúce čítanie je to už teraz. George Friedman totiž nie je žiadna veštica Teodora. Jeho analýzy vychádzajú z reálnych dát a sledovania súčasných trendov, ktoré sa len snaží dotiahnuť k ich logickým výsledkom (a následkom). Takže ak vás zaujíma, čo si myslí o budúcnosti ľudstva zakladateľ súkromnej spravodajskej agentúry, potom otvorte túto knihu. Ale pozor! Príliš optimistické čítanie to nie je. 🙂 (Viac info)