blog

Aj na Slovensku máme filmy hodné svetového uznania!

streda 23. mája 2012 00:01
St 23.05. 2012 00:01

Vo svete sa rozbehol trend točiť zaujímavé až strhujúce dokumentárne filmy. Koniec-koncov, prečo by napríklad prírodopisný film mal byť nudný? Čo je ale ešte lepšie – svetovú tvorbu máme aj u nás doma! Uhádnete, kto získava jedno ocenenie za druhým u nás i v zahraničí? Otázka nie je ťažká, jeho meno sa stáva notoricky známym.

Pavol Barabáš je to zvučné meno, ktoré hrdo znie na domácej aj svetovej scéne. Určite ste o ňom už počuli. Zoznam jeho filmových diel je naozaj rozsiahly a, ako som už načrtol v úvode, dokazuje, že dokumentárny film nemusí byť nudný.

Nebezpečenstvo ho určite láka

Rovnako by som dal ruku do ohňa aj za to, že ste počuli o Barabášovom filme Trou de Fer – Železná diera. Tento dokumentárny film je o zdolaní najťažšieho kaňonu sveta. Pre Barabáša nič neobvyklé. V jeho dielach sa človek dostáva veľakrát za hranice svojich možností. Sprostredkúva divákom nielen unikátne zábery z rôznych ekosystémov, ale podáva aj svedectvo života v pre nás neprístupných prostrediach, kde žijú neznáme kultúry. Zároveň však sprostredkováva aj čosi hlbšie – úctu človeka k sebe samému a k svojmu životnému prostrediu. Asi preto je jeho tvorba taká výnimočná a oceňovaná.

Prestížne ocenenia

Trou de Fer doposiaľ získal spolu trinásť cien na domácich a medzinárodných festivaloch. Zaujímavá je tiež nominácia filmu na Medzinárodnom festivale horského filmu v talianskom Trente, ktorý je najstarší a zároveň najprestížnejší filmový festival tohto druhu. Jeho, v poradí už šesťdesiaty ročník sa v tomto roku uskutočnil v termíne od 26. apríla do 6. mája. V roku 2011 bola v Trente režisérovi udelená aj Veľká cena (Grand Prize) za svetový prínos a kameramanskú prácu v dokumentárnom filme s vysokohorskou, horolezeckou a objaviteľskou tematikou v extrémnych častiach sveta.

Ďalšie významné ocenenie si dokumentarista tento rok vybojoval na našej scéne. V rámci slávnostného udeľovania Igricov – výročnej ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu boli dňa 28.3.2012 v bratislavskom kine Lumiére udelené aj Národné tvorivé ceny. V kategórii DVD získala ocenenie Barabášova kolekcia 22 DVD Grand Prix. Práve jej súčasťou je aj oceňovaný dokument Trou de Fer – Železná diera.

O DVD kolekcii

Že si Grand Prix kolekcia cenu zaslúži je nepochybné. Okrem Trou de Fer obsahuje dokopy až 52 filmov a filmových bonusov zo 7 svetadielov! Producenti ale nenechali nič na náhodu a do tohto luxusného balíčka pribalili ešte aj 2 CD s originálnou hudbou k filmom a pohľadnicu Trou de Fer s podpisom režiséra. Možno to znie trochu teleshoppingovo, čaro Barabášových filmov za to však stojí.

Na záver pridám už len gratuláciu Pánovi dokumentaristovi s malým očakávaním ďalších veľkolepých diel.