blog

Štyri knihy o behaní, ktoré by ste nemali prehliadnuť!

piatok 29. júna 2012 00:01
Pi 29.06. 2012 00:01

Behanie patrí medzi najprirodzenejšie činnosti, aké môže človek vykonávať. Dokazuje to aj fakt, že máme štyri končatiny a na behanie využívame celú polovicu z nich! 🙂 Inak povedané – asi každý z nás už niekedy behal. ČI už pre radosť z pohybu, kvôli športovému výkonu, alebo v honbe za užším pásom. Aj prirodzené činnosti sa však dajú vykonávať dobre a zdravo, alebo zle a s rizikom zranenia. Aby sme týmto nepríjemnostiam predišli, oplatí sa siahnuť po dobrej knihe o behaní. Napríklad po niektorej z týchto.

Christopher McDougall – Zrodení pre beh

Začnime knihou, ktorá vás toho o behaní veľa nenaučí. Skôr vás prinúti rozmýšľať, totálne vás nabudí a vyvolá vo vás túžbu hneď teraz si obuť tenisky a vyraziť do prírody! Prípadne sa s teniskami ani nezdržovať.

Christopher McDougall začína svoje rozprávanie o behaní tým, ako sa dostal do mexickej púšte, kde sa rozhodol vyhľadať Tarahumarov. Legendárny indiánsky kmeň, ktorý si aj v modernej dobe zachoval bežecký štýl našich predkov. A výsledok? Tarahumarovia sú (právom) považovaní za najlepších bežcov planéty. Ich trasy merajú v priemere niekoľko stoviek kilometrov, dokážu bežať 48 hodín bez prestávky a uštvať jeleňa.

Christopher nás tak zoberie na fascinujúcu cestu svetom bežcov, ktorí nepoznajú limity našej civilizácie. Rozpráva nielen o Tarahumaroch, ale o všetkom, čo s behom súvisí a čo zmenilo tento nádherný šport na miliardový biznis, ktorý nám vsugeroval presvedčenie, že behanie je zdravé len v mimoriadne drahých teniskách. Autor rozpráva o Krovákoch, o Zátopkovi, spomenie históriu firmy Nike a všetko dáva do súvislostí, ktoré vás donútia zatajiť dych a zamyslieť sa.

Táto kniha vás vlastne naučí jednu jedinú vec. Tú najdôležitejšiu. Ľudia sú stvorení pre beh a nič pre nich nie je prirodzenejšie, ako rozbehnúť sa. Stačí sa oslobodiť od zažitých predsudkov, marketingových hesiel a vlastnej lenivosti. Kniha Zrodení pre beh vám s tým pomôže tak, ako žiadna iná. (viac info)

Miloš Škorpil – Běžecká čítanka Miloše Škorpila

Prečo by ste mali čítať čítanku nejakého Škorpila? Nuž… Asi najlepším dôvodom je to, že Miloš Škorpil patrí medzi najúspešnejších ultramaratóncov, akí sa kedy v ČR narodili. Okrem jeho vlastných bohatých skúseností je zároveň zakladateľom pražskej bežeckej školy a osobným trénerom Ivany Sekyrové (uvidíte ju bežať v Londýne na olympiáde).

A jeho čítanka je presne tým, čo názov sľubuje. Ide o krátku, ale veľmi hutnú knižočku, ktorá vám ponúkne absolútny základ informácií a vedomostí, ktoré by ste mali o behaní vedieť. Naučí vás, ako si správne vybrať obuv, ako sa naučiť správny bežecký postoj, poradí, ako sa vyhnúť bežeckým zraneniam a pridá aj rady, ako zvládnuť maratón a ultramaratón.

A to všetko hravou a prístupnou formou bez zbytočného zaťažovania nováčika odbornými výrazmi (ak sa nejaké vyskytnú, tak sú jasne vysvetlené), doplnené ilustračnými obrázkami, fotkami a pár stránkami, ktoré slúžia vyslovene na odľahčenie (a možno nabudenie na Milošovu Bežeckú školu). Je až udivujúce, koľko informácií sa podarilo autorovi vtesnať do rozsahu 88 strán.

Běžecká čítanka Miloše Škorpila je tak čítaním, ktoré by nemal vynechať žiadny začínajúci bežec. Ponúka základný súbor vedomostí, ktoré by mal zvládnuť každý, ale nezaťažuje sa ich podrobnejším rozoberaním. Ak už predsa len beháte dlhšie a máte čo to naštudované, tak siahnite radšej po niektorom z ďalších tipov, táto kniha je skutočne určená len pre začiatočníkov.

 Scott Douglas – Malá červená kniha o behaní

Bežeckú čítanku Miloše Škorpila už máte zvládnutú a chceli by ste vedieť viac? Potom je pre vás ako stvorená Malá červená kniha o behaní. Jej autorom je Scott Douglas, ktorý skúsenosti v nej zhrnuté rozhodne nezbieral intenzívnym googlením. A je to poznať.

Ako už názov napovedá, kniha je malá rozmerom. Ale veľká obsahom! Krátke, úderné kapitoly, ktoré sú často dlhé len pár odsekov, vám jasne a stručne vysvetlia niektorý z poznatkov, ktoré Scott počas svojej dlhej kariéry nazbieral. Autor postupuje systematicky a nevyhne sa asi žiadnej oblasti, ktorá trápi rekreačných bežcov všetkých úrovní. Či už sú to rôzne metódy tréningu, výbavy, tenisiek, večná dilema špička – päta, atď., atď. atď.

Najväčšie pozitívum tejto knihy spočíva v tom, že ju môžete využívať ako referenčnú príručku, kedy si vždy nalistujete len tú kapitolu, ktorá vás práve zaujíma. Napriek tomu sa dá kniha čítať aj súvislo, len musíte byť pripravený na nával informácií z maximálne hutného textu. Malá červená kniha o behaní je príručkou, ktorú neprečítate raz, ale budete sa k nej vracať stále znova a znova.

Viktor Bielik – Neležme, bežme

Najstarším tipom v našom výbere je kniha Viktora Bielika s extrémne motivujúcim názvom Neležme, bežme. Pripravte sa však na to, že toto je kniha, ktorá je skutočne určená skôr pre ľudí, ktorí už majú svojich prvých pár stoviek kilometrov za sebou.

Viktor Bielik je vysokoškolský pedagóg a na slovo vzatý odborník na beh a z jeho knihy je to cítiť. Na nič sa nehrá a od začiatku predpokladá, že jeho čitateľ má zvládnuté aspoň základné pojmy odbornej bežeckej terminológie ako laktátová krivka, VO2 max, atď. Ak do tejto kategórie patríte, kniha vám určite poskytne množstvo vynikajúcich rád a usmernení, ktoré by ste len ťažko hľadali v lajfstajlových časopisoch alebo na internete.

Ak však do tejto kategórie nepatríte, budete asi sklamaní.  Autor sa nehrá na žiadne motivačné reči, nevysvetľuje, prečo je beh zdravý. Jednoducho predpokladá, že otázky motivácie a základných vedomostí už máte zvládnuté a snaží sa ďalej rozvíjať odbornosť svojich čitateľov. Je len na vás, či mu to dovolíte, alebo si poviete, že do takejto hĺbky vás beh nezaujíma.