blog

Knižné tipy: Bestsellery tohto leta sú tu!

pondelok 4. júna 2012 00:01
Po 4.06. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Christopher McDougall – Stvorení pre beh

    Ak by ste si v živote mali prečítať jedinú knihu o behaní, určite siahnite po tejto. Stvorení pre beh je fascinujúcim, a pritom skutočným, príbehom o hľadaní odpovede na úplne základnú otázku: “Prečo by malo byť behanie pre ľudí nezdravé?” Christopher McDougall spravil všetko preto, aby ju zodpovedal a išiel na to úplne od základu. Navštívil legendárny kmeň Tarahumarov, ktorí su považovaní za najlepších bežcov na svete a odhalil ich tajomstvo. Tajomstvo, ktoré navždy zmenilo náš pohľad na behanie a v konečnom dôsledku aj obuvný priemysel bežeckých tenisiek. Garantujem vám, že toto je kniha, ktorá vás donúti sa rozbehnúť. Len tak. Pre radosť.  (Viac info)

  • Stephen King – 22. 11. 1963

    Predstavovanie Stephena Kinga by bolo povestným nosením dreva do lesa. Úplne stačí povedať, že v slovenčine onedlho vychádza jeho najnovší román 22. 11. 1963, ktorého názov odkazuje na (pre USA) ikonický dátum, kedy bol zavraždený americký prezident J.F.Kennedy. Názov síce budí dojem, že sa nás Stephen snaží donútiť, aby sme sa naučili o jeden dátum naviac, ale kniha samotná už je presne tým, čo by sme od kráľa napätia čakali. Strhujucím a adrenalínovým príbehom o stredoškolskom učiteľovi angličtiny, ktorému sa naskytne jedinečná šanca. Vrátiť sa do roku 1963 a zabrániť vražde, ktorá navždy zmenila Spojené štáty.  (Viac info)

  • 50 Cent – Ihrisko

    Ak vám meno (prezývka?) 50 Cent nič nehovorí, pravdepodobne sa dôsledne vyhýbate modernej hudbe. Jeden z najznámejších raperov sveta je známy tým, že hlavu nemá len na nosenie šiltovky. Je považovaný za jedného z najinteligentnejších ľudí v hudobnom priemysle a rozbeh jeho literárnej kariery to len a len potvrdzuje. Vo svojej prvotine nám predstaví 13 ročneho Masliaka, ktorý sa až nápadne podobá na 50 Centa v mladosti. Je pri tele, v novom prostredí, ktoré mu nerozumie a nepraje. A navyše má na krku tú záležitosť s ihriskom… Nuž áno, na rozcestie sa dá niekedy dostať aj v trinástich… (Viac info)

  • Francis Scott Fitzgerald – Veľký Gatsby

    No áno, Veľký Gatsby sa dá len ťažko označiť ako novinka. Slávna novela Francisa Scotta Fitzgeralda bola prvýkrát uverejnená v roku 1925 a od tej doby si získala milióny fanúšikov na celom svete. Veď kto by si nechcel prečítať príbeh z obdobia prohibície a tzv. džezového veku v USA. Mladý zbohatlík James Gatz, prezývaný aj Veľký Gatsby, a krásna Daisy Buchananová prenikli do sfér lepšej spoločnosti každý po svojom a podobne sa vyrovnávajú aj s novým životným štýlom. Pozor! Kniha bola opäť sfilmovaná, tak nie aby ste spravili nenapraviteľnú chybu a nechali si pokaziť unikátny literárny zážitok filmom! Pokojne naň choďte, ale knihu odporúčam prečítať ešte predtým. (Viac info)

  • Eoin Colfer – Hlubokej průser

    Eoin Colfer je pán, ktorého by chcel mať každý za kamaráta. Je šarmantný, dobrácky a nesmierne vtipný. A navyše má spisovateľský talent, vďaka ktorému sa preslávil nielen sériou románov o detskom zločineckom géniovi menom Artemis Fowl, ale aj odvážnym dopísaním nedokončeného siedmeho dielu Adamsovho Stopárovho sprievodcu galaxiou. No a teraz sa milí Eoin vrhol aj na literatúru pre dospelých, čisto vo vlastnej réžii! Opäť dokazuje, že zmysel pre humor je univerzálny, zápletka je originálna a napínavá a odkaz na noir romány Raymonda Chandlera je už len povestnou čerešničkou na torte. Čo viac si môže človek želať? 🙂 (Viac info)

  • Anthony Reynolds – Leonard Cohen: Pozoruhodný život

    A na záver jedna osobná chuťovka. Nebudem vám klamať – Leonarda Cohena mám rád. Boli časy, kedy som jeho tvorbu nekriticky zbožňoval. Či už piesne alebo knihy, Cohen dokázal vždy udrieť na strunu vo mne, ktorá zarezonovala. Aj preto som rád, že vychádza jeho životopis, ktorý odhaľuje množstvo z toho, čo ma na tomto spevákovi vždy zaujímalo. Je až prekvapujúce, ako málo sa o jeho živote vie. Ani Anthony Reynoldsovi sa určite nepodarilo zistiť všetko. Ale je toho dosť na to, aby sme sa mohli pozrieť na život človeka s veľkým Č. Mimochodom, vypočujte si aj jeho syna Adama. Je to fascinujúce, ale aj hlas sa dá zdediť. Nielen talent. (Viac info)