blog

V Argentíne začali predávať knihy s miznúcim atramentom

pondelok 9. júla 2012 00:01
Po 9.07. 2012 00:01

Ako sme minulý rok upozorňovali, priemerný Slovák má doma približne 20% neprečítaných kníh. Čo s tým? My sme vyhlásili Deň neprečítaných kníh (ktorý je mimochodom opäť za dverami!), ale v takej Argentíne sa k tomuto problému postavili úplne inak. Dá sa povedať, že to zobrali “od podlahy”. Drobný argentínsky vydavateľ Eterna Cadencia sa rozhodol vytlačiť knihu s príhodným názvom Kniha, ktorá nemôže počkať miznúcim atramentom. Čitateľ má tak približne dva mesiace na to, aby si knihu prečítal, potom mu už ostanú len prázdne stránky.

Miznúca kniha zmizla z pultov kníhkupectiev

Aj keď sa myšlienka môže zdať úplne šialená, zdá sa, že funguje. Prvý náklad neobyčajnej knihy sa vypredal v priebehu jediného dňa, pričom zákazníkom očividne nevadí, že ide o antológiu neznámych nových autorov. O tom, že to rozhodne nie je kniha, ktorú si budú čítať celé generácie, ani nevraviac.

Kniha sa predáva nepriedušne zabalená v plastovom obale. Ako náhle ho zákazník poruší a knihu rozbalí, začne sa proces starnutia atramentu, ktorý spôsobí, že o necelé dva mesiace bude mat doma len kopec prázdnych listov papiera.

Rýchla doba nahráva pomalému čítaniu

Eterna Cadencia vysvetľuje, že k tomuto kroku ho donútila súčasná doba, kedy si ľudia síce knihu občas kúpia, ale k jej prečítaniu dôjde až o mnoho mesiacov neskôr, prípadne nikdy. A to je problém hlavne pre mladých, začínajúcich autorov, ktorí bez úspechu svojej prvotiny často nemôžu pokračovať v literárnej kariére. Zdá sa, že vydavateľ našiel ten správny recept, ako ľudí donútiť k čítaniu. Alebo minimálne k tomu, aby knihy skladovali v neporušených plastových obaloch. 🙂

Na Slovensku sa síce podobné knihy zatiaľ nechystajú, ale ono to ani nie je potrebné. Veď už 31.8.2012 budeme mať Deň neprečítaných kníh! A v ten deň s našimi zásobami poriadne pohneme, však? 🙂

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť