blog

Zorganizovali večierok pálenia kníh a zachránili knižnicu

štvrtok 5. júla 2012 00:01
Št 5.07. 2012 00:01

Je tu leto a s ním aj čas grilovačiek, opekačiek a iných párty, pri ktorých nesmie chýbať nejaký ten ohník. A presne to isté si povedala skupina aktivistov z malého amerického mestečka Troy, ktorá sa rozhodla zorganizovať večierok! Ale nie ledajaký. Večierok, na ktorom sa budú páliť knihy! Pobúrilo vás to? Presne to bolo účelom! A výsledok? Podarilo sa im presvedčiť celé mesto, aby prispeli na záchranu miestnej knižnice. Lebo knihy sa majú čítať, a nie páliť.

Vyššia daň, alebo zatvorenie knižnice?

Celý príbeh sa začal tak, ako tisícky iných. Peniazmi, respektíve ich nedostatkom. V čase ekonomickej krízy mesto Troy v Michigene zistilo, že nemá peniaze na ďalšiu prevádzku knižnice. Riešenie bolo prozaické – buď sa zdvihne miesta daň o 0,7%, alebo budú musieť knižnicu zavrieť. O finálnom rozhodnutí mali hlasovať občania mesta už o niekoľko týždňov.

Ako to už v podobných prípadoch býva, mnohí ľudia nevideli za zvýšením dane knižnicu, ale… nuž… zvýšenie dane. Dobre zorganizovaní odporcovia daní dokázali priam zaplaviť mesto výzvami “Povedzte NIE!”, v ktorých nabádala svojich spoluobčanov, aby odmietli zvýšenie dane. Debata už zrazu nebola o knižnici, ale o daniach.

Spáľ knihu, znížiš si daň!

Malá skupina aktivistov sa však rozhodla, že to tak nenechá. Zrazu sa všade objavili nové plagáty – “Hlasujte za zatvorenie knižnice druhého. Piateho bude Večierok pálenia kníh!” Reakcie boli samozrejme búrlivé. Facebookovská stránka tejto udalosti sa okamžite naplnila výkrikmi hnusu a znechutenia. Organizátori boli označení za chorých, bláznov a šialencov.

Čo sa dá robiť v takom prípade? Samozrejme priliať olej do ohňa! A tak sa na internete objavilo video niekoľkých horiacich kníh s komentárom: “A teraz si predstavte, ako bude horieť 20 000 kníh! No nebude to super?”, na Twitteri zas argumentácia: “Knižnica v Troy síce možno nemá peniaze, ale má knihy na pálenie!” a na stránke sa objavili dokonca aj pamätné predmety ako nákupné tašky a tričká s veľkým nápisom Večierok pálenia kníh!

Liatie benzínu do ohňa spôsobuje výbuch

Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Vlna protestov sa preniesla z Facebooku do mestskej rady, zasiahla aj rádiá, televízie a noviny. Zrazu sa už nerozprávala o daniach, ale o knižnici, jej význame a o tom, čo sa stane s mestom, ktoré si tú jedinú dobrovoľne zatvorí.

Po tom, čo kampaň dosiahla svoj vrchol a zasiahla dokonca aj medzinárodné správy, jej organizátori odhalili jej skutočný zmysel – “Hlasovať za zatvorenie knižnice je ako hlasovať za pálenie kníh.” Nič viac nebolo potrebné dodať. Na hlasovanie sa dostavilo o 342% viac hlasujúcich, ako si kampaň stanovila za cieľ. A samozrejme – za zachovanie knižnice hlasovalo viac ako 80% zúčastnených. Mestečko Troy si tak zachránilo svoju knižnicu. Stačilo im pripomenúť,  že dane (občas) slúžia (aj) na dobrú vec. 🙂

Zdroj: Youtube.com