blog

Britská charitatívna organizácia vyzýva k páleniu bestselleru Fifty Shades of Grey

štvrtok 6. septembra 2012 09:07
Št 6.09. 2012 09:07

Už 29.10.2012 vychádza na Slovensku dlho očakávaný medzinárodný bestseller Fifty Shades of Grey. A kým slovenskí fanúšikovia (a asi hlavne fanúšičky) ľahkej sado-masochistickej (nie je to oxymorón?) erotickej literatúry sa nevedia dočkať, v Anglicku sú už oveľa ďalej.

Kniha má za sebou miliónové predaje a teraz jej hrozí, že skončí v plameňoch. Aspoň britská charitatívna organizácia Wearside Women in Need (Ženy v núdzi vo Wearside) by bola rada, keby sa tak stalo. Vyzýva preto na ich verejné pálenie, ktoré sa má uskutočniť 5. novembra.

Sado-masochistický sex, ktorý zarobil milióny

“Myslím, že nedokážem slovami vyjadriť, aká ohavná tá kniha je,” hovorí predstaviteľka organizácie Wearside Women in Need (Ženy v núdzi vo Wearside) Clare Phillipsonová, “a aká nebezpečná je idea sofistikovanej, ale naivnej mladej ženy a oveľa bohatšieho, násilnického muža, ktorý ju bije a prevádza jej niektoré otrasné sexuálne praktiky.”

Milióny fanúšikov tejto knihy s ňou však očividne nesúhlasia. Len v USA sa z tejto trilógie predalo viac ako 20 miliónov kusov a nadšeným čitateľkám očividne vôbec neprekáža, že celý príbeh sa točí okolo toho, ako je hlavná hrdinka Anastasia uvádzaná do sveta sado-masochistického sexu šarmantným bilionárom (obéznemu vodičovi kamiónov by to asi nedovolila). Predstaviteľky charitatívnej organizácie, ktorej hlavným cieľom je pomáhať týraným ženám sa však táto popularita vôbec nepáči.

Odpoveďou má byť pálenie kníh

Rozhodli sa preto zorganizovať verejné pálenie knihy, ktoré sa má konať 5. novembra. V tejto chvíli vyzývajú širokú verejnosť, aby doniesli všetky výtlačky trilógie Fifty Shades of Grey, ktoré majú k dispozícii. Ako sami tvrdia, je nemysliteľné, aby v časoch, kedy vláda okresáva všetky programy na podporu týraných žien, prekypovali knižnice a kníhkupectvá literatúrou, ktorá k takémuto správaniu vyslovene vyzýva.

V tejto chvíli je ešte neisté, ako samotná akcia dopadne. Fanúšičky populárnej trilogie sa svojich kníh asi len tak nevzdajú a ženy so skúsenosťou s domácim násilím si ju asi dobrovoľne nekúpia. Nech už je však budúcnosť akcie akákoľvek, pálenie kníh ešte nikdy neprinieslo nič dobré. A to ani v prípadoch, kedy opisujú (dobrovoľný) sado-masochistický sex šarmantného bilionára a mladej naivnej slečny.

PS: Ak by ste sa chceli sami presvedčiť, či je kniha skutočna taká ohavná, tak priamo TU si môžete predobjednať jej slovenské vydanie. 🙂