blog

ĎAKUJEME za Deň neprečítaných kníh 2012! :-)

pondelok 3. septembra 2012 18:17
Po 3.09. 2012 18:17

Už po druhýkrát sme v posledný augustový deň oslavovali Deň neprečítaných kníh, sviatok všetkých, ktorí radi čítajú, ale hlavne sviatok kníh, na ktoré sme si doteraz nenašli čas. Opäť sa nám potvrdilo, že napriek množstvu lákadiel modernej doby je medzi nami stále obrovské množstvo čitateľov a milovníkov kníh. Dokonca sa zdá, že nás je stále viac, čo nás samozrejme nesmierne teší! 🙂 A ako teda prebiehal Deň neprečítaných kníh 2012?

Na začiatku bol prieskum. A 28% neprečítaných kníh.

Celé to začalo potichu a nenápadne. Prieskumom! 🙂 V ňom sme vás vyzývali, aby ste nám dali vedieť, ako ste na tom s knihami a ich čítaním. Reakcia bola skvelá a ďaleko predbehla naše očakávania. Do prieskumu sa zapojilo viac ako tritisíc čitateľov a výsledky boli… no minimálne prekvapivé! Zistili sme, že typický slovenský čitateľ má doma hrozne veľa kníh (245!), ale v priemere je až 28% z nich neprečítaných! Ešteže sa už blížil 31. august a s ním aj Deň neprečítaných kníh! 🙂

V prieskumu sme toho ale zistili oveľa viac. Výsledky sme spracovali do prehľadnej infografiky, o ktorú sme sa s vami podelili priamo tu, na blogu:

 

Stovky skvelých nápadov a tisícky hlasov!

Deň neprečítaných kníh sa koná len raz za rok, takže dôsledná príprava je určite na mieste! Aby sme si to spoločne čo najviac užili, spustili sme na stránke www.denneprecitanychknih.sk súťaž, v ktorej ste posielali svoje tipy, ako stráviť Deň neprečítaných kníh čo najpríjemnejšie. Tipy ste mohli nielen pridávať, ale aj hlasovať za tipy ostatných. Ten, ktorý získal najviac hlasov, sa stal zároveň víťazom skvelého Tuli vaku, v ktorom sa číta úplne najlepšie (môžete si to overiť v našich kamenných kníhkupectvách).

Celkovo bolo uverejnených 949 tipov, ktoré spolu nazbierali viac ako 11 tisíc hlasov! Autorom víťazného tipu je Jakub s týmto tipom:

Šálka horúceho čaju, sadnúť si k oknu počujúc jesenný dážď, otvoriť knihu a stratiť sa v inom svete.

Jakub sa už teraz môže tešiť na svoj vlastný Tuli vak a autorky ďalších dvoch najoceňovanejších tipov na poukážky v hodnote 15 eur na nákup v našom kníhkupectve. Gratulujeme a ďakujeme nielen za tipy, ale aj za hlasy! 🙂

Deň neprečítaných kníh v znamení fotiek, odznakov, ale hlavne kníh! 🙂

A potom to prišlo! Posledný augustový deň a s ním sviatok, na ktorý sme sa tak dlho tešili! Deň neprečítaných kníh sme začali tým, že sme “vypli” Martinus.sk. Lebo toto bol deň, kedy sme chceli knihy čítať! 🙂 A preto sa každému návštevníkovi objavil na stránke oznam, ktorý ho informoval, že máme Deň neprečítaných kníh a že ho ideme osláviť! 🙂 Oznam sa síce dal vypnúť, ale pevne veríme, že mnohí skutočne uprednostnili knihy, ktoré už mali doma.

A dokazujú to aj štatistiky. Len k samotnej udalosti na Facebooku sa pridalo viac ako štyritisíc čitateľov! A čo je na tom najlepšie? Prakticky rovnaký počet ľudí sa zapojil aj na stránke www.denneprecitanychknih.sk, kde viac ako 4200 ľudí zaznačilo, akú knihu a kde ju čítali na Deň neprečítaných kníh. Vznikla tak interaktívna mapa, ktorú ste mohli sledovať počas celého dňa (a stále tu možnosť máte):

Boli sme v tom spolu a všimli si nás aj médiá! 🙂

Úspech Dňa neprečítaných kníh by však nikdy nebol taký, aký bol, nebyť vašej fantastickej reakcie! Stovky z vás si počas dňa zmenilo profilovú fotku na Facebooku za takú skutočne čitateľskú:

Posielali ste nám desiatky fotiek, na ktorých bolo vidieť, ako ste si to perfektne zariadili a ako si čítate a užívate náš spoločný sviatok:

A mnohí ste prišli aj do našich kamenných kníhkupectiev, kde sme mali pre vás pripravené nielen takéto unikátne čitateľské odznaky, ale kde ste sa mohli aj zvečniť so svojou obľúbenou knihou:

Nakoniec sa ukázalo, že čítanie je naozaj v móde! A to dokonca až tak, že sa o náš sviatok začali zaujímať aj televízne stanice. Najskôr o Dni neprečítaných kníh informovala televízia TA3 (cca. od 21:00), potom Markíza a dostali sme sa aj do spravodajstva STV (cca. od 37:00) A potom ešte raz na TA3 (cca. od 14:42)! 🙂 Najbližší cieľ? Dostať Deň neprečítaných kníh do kalendárov! Ako deň pracovného pokoja! 🙂

Ďakujeme za Deň neprečítaných kníh 2012 a už sa tešíme na Deň neprečítaných kníh 2013! 🙂

Čo dodať. Opäť ste raz dokázali, že ste jednoducho skvelí a my si stále znova a znova uvedomujeme, akých máme skvelých zákazníkov! 🙂 Ale nielen to! Veľmi nás teší aj vedomie, že čítanie nemizne. Že knihy sa nestávajú okrajovou zábavkou niekoľkých podivínov, ale že sú nás stále tisíce. Že stále túžime po príbehoch, ktoré sú v knihách ukryté. A kým to tak bude, bude aj Deň neprečítaných kníh

PS: A tu nájdete malú pripomienku, prečo vlastne vznikol Deň neprečítaných kníh KLIK. 🙂