blog

Richard Bach bol hospitalizovaný po havárii lietadla

pondelok 3. septembra 2012 14:02
Po 3.09. 2012 14:02

Richard Bach, autor svetoznámeho bestselleru Čajka Johnatan Livingstone, havaroval v sobotu 1.9.2012 so svojím súkromným lietadlom, pričom utrpel vážne zranenia. Autor je známy svojou vášňou pre lietanie, ktorá sa mu takmer stala osudnou. Momentálne je hospitalizovaný v nemocnici Harborview Medical Center, pričom je síce mimo bezprostredného ohrozenia života, k vedomiu sa však stále neprebral.

Vášeň Richarda Bacha pre lietania sa odzrkadľuje vo väčšine jeho diel. Sám autor začal lietať v 17 a pokračuje v tom doteraz, napriek tomu, že už má 76 rokov. Aj túto sobotu sa vydal na návštevu zo svojho domovského ostrova Orcas za svojim priateľom, ktorý býva na vedľajšom ostrove San Juan. Pri pokuse pristáť na trávnatej pristávacej ploche poblíž priateľovho sídla, však narazil do elektrického vedenia.

Dva stĺpy vedenia sa zlomili, pričom drôty s vysokým napätím spôsobili požiar. Samotné lietadlo sa obrátilo na chrbát a Richard Bach ostal visieť dolu hlavou. Svedkom celého incidentu bola skupina turistov, ktorá mu vzápätí poskytla prvú pomoc. Spisovateľ je momentálne hospitalizovaný s fraktúrou lebky a prebodnutými pľúcami, pričom doktorom spôsobuje starosti hlavne zranenie hlavy.

Ako však povedal James Bach, syn slávneho autora, rodina sa strachuje o niečo iné: “Vždy hovorieval, že… správny spôsob ako zomrieť je pre neho počas letu. Čoho sa bojím viac ako čohokoľvek iného je, že sa vystrábi z týchto zranení, ale už nikdy nebude môcť lietať.”

Zdroj: Seattletimes.com