blog

Najnovší román J.K. Rowlingovej zaznamenal obrovský úspech

nedeľa 7. októbra 2012 10:00
Ne 7.10. 2012 10:00

A teraz jedna skutočne blesková (čítaj: stručná) správa. J.K. Rowlingová predala za šesť (!) dní 375-tisíc kusov (!!) svojho najnovšieho románu Casual Vacancy. Nie je to síce (jej) rekord, ale na autorku, ktorá už niekoľko rokov nenapísala ani čiarku a celosvetovo sa preslávila ako autorka detskej literatúry, je to obdivuhodný úspech.

Casual vacancy je prvý Rowlingovej román určený výhradne pre dospelého čitateľa. Rozpráva príbeh obyvateľov maličkého, zdanlivo idylického mestečka Pagford, ktorým náhle zomrie člen mestského zastupiteľstva Barry Fairweather. Až pri voľbe jeho nasledovníka sa ukáže, aké skryté boje prebiehajú za pokojnou fasádou mestečka. Bohatí súperia s chudobnými, tínedžeri s rodičmi, učitelia so žiakmi… A práve voľby sa stávajú rozbuškou, ktorá spôsobí, že sa tieto boje ešte vyostria!

Podľa zahraničných recenzií je to veľmi dobre napísaný román, zaľudnený množstvo nesympatických postáv a sem tam až absurdných situácií, ktoré dávajú množstvo príležitostí vyniknúť čiernemu humoru a prekvapivým zvratom.

Ak si ju chcete vychutnať už teraz, tak stačia dve veci. Vedieť po anglicky a objednať si ju (priamo TU). Ak patríte medzi čiateľov, ktorí predsa len uprednostňujú ľubozvučnú slovenčinu, budete si musieť už tradične počkať. Tentoraz na jar 2013. A ak nechcete jej vydanie prepásť, nezabudnite si ju nezáväzne rezervovať priamo TU.