blog

10 moderných milostných románov, ktoré by ste nemali prehliadnuť

štvrtok 14. februára 2013 01:22
Št 14.02. 2013 01:22

Rómeo a Júlia, Peter a Lucia, Tristan a Isolda – príbehy zamilovaných, ktoré sa stali klasikou, a ktoré (snáď) pozná každý. Je úžasné, mať svedectvo o tom, že aj v dávnych časoch ľudia riešili problémy srdca. Ešte lepšou správou však je, že milostné romány vznikajú aj dnes. A nie sú o nič menej romantické, dojímavé, alebo srdcervúce. Nech sa páči, pripravili sme si pre vás výber desiatich moderných románov, ktorých hlavným námetom je láska v rôznych podobách.

  • Nicole Krauss – Dejiny lásky

    Začneme zhurta a to knihou, ktorá je považovaná za jedno z najlepších diel o láske, ktoré boli v americkej literatúre v posledných desaťročiach napísané. Dejiny lásky sú poctou veciam zabudnutým, túžbam nenaplneným, láskam navždy strateným. Je to román, ktorý rozpráva o láske bez pátosu a pozlátka nereálnej romantiky. Je to príbeh plný trpkého humoru, gradujúceho napätia, záhad a hlavolamov, ktoré stojí za to vyriešiť. Nie je to ľahká kniha, ale potom na ňu budete myslieť ešte dlho po jej prečítaní. Lebo výnimočné knihy majú tú moc. (Viac info)

  • Daniel Glattauer – Priateľ do dažďa

    A teraz pre zmenu čítanie veľmi ľahké, svižné, plné jemnej irónie. Presne takým spôsobom predsa ľudia radi komunikujú online. Vo svete e-mailov, ktoré si nájdu svojho adresáta v zlomku sekundy. A len vďaka tomu sa mohol začať aj príbeh Lea a Emmi. Dvoch ľudí, ktorí si len omylom vymenili pár správ. A potom niekoľko ďalších. A tak ďalej, až zistili, že prestať nie je také jednoduché. Hlavne preto, že nechcú. Dve duše, dvaja neznámi ľudia, ktorí sa nikdy nestretli. A puto, ktorého silu si uvedomia, až keď zistia, že stoja pred najvážnejším rozhodnutím. (Viac info)

  • David Nicholls – Jeden deň

    Dexter a Emma sa zoznámili na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodli, že zostanú len priateľmi. Dvadsať rokov sledujeme ich osudy vždy v jeden a ten istý deň v roku. Dvadsať kapitol, každá sa odohrávajúca o rok neskôr ako tá predchádzajúca. Vždy o rok starší, skúsenejší a predsa neschopní spraviť to jediné správne rozhodnutie. Hovorí sa, že stará láska nehrdzavie, ale nemôže sa stať, že ak premeškáte svoju šancu, druhú už nedostanete? (Viac info)

  • Sara Gruenová – Voda pre slony

    V prvom rade si vyjasnime jedno – ak ste videli film, tak naň, prosím, urýchlene zabudnite. A nezabúdajte, že knihu nikdy nesúdime podľa jej filmu! Namiesto toho si doprajte rozprávanie o príbehu jednej životnej lásky, ktorá sa zrodila v exotickom prostredí cirkusového sveta 30.-tych rokov minulého storočia. Čaká na vás nielen napínavý príbeh zakázanej lásky, ale aj čarovná atmosféra cirkusu, aké už v dnešnej dobe neexistuje. A nesmieme zabudnúť na slonicu Rosie! Veď ako by mohla byť kniha, v ktorej jednou z hlavných postáv slonica, zlá? (Viac info)

  • Haruki Murakami – Norské dřevo

    Viac ako dvadsať rokov bolo pre celý svet spojenie Nórske drevo “len” názvom jednej z najpopulárnejších piesní legendárnych The Beatles. A potom prišiel dovtedy prakticky neznámy Haruki Murakami a priniesol jeden z najsilnejších príbehov lásky v románe s rovnakým názvom. Hlavným hrdinom Nórskeho dreva je 37-ročný Toru Watanabe, ktorý spomína na svoje študentské časy, kedy bol rozpoltený láskou k dvom ženám. Spolu s ním sa vydáme na cestu do Japonska 60.-tych rokov, kedy bol snáď každý študent rebelom. Kedy Toru urobil rozhodnutie, ktoré navždy zmenilo jeho život. (Viac info)

  • Gabriel García Márquez – Láska v čase cholery

    Viac než polstoročie čakal ohrdnutý milenec Florentino, aby mohol tvrdohlavej Fermine vyznať lásku. Jeho chvíľa nadišla, keď milovaná žena konečne ovdovela. Kým sa dávni milenci vydajú na plavbu po rieke, aby nedotknutí zlobou sveta vstúpili do ríše večnej lásky, autor sa obracia do minulosti a rozpráva nám prekrásny príbeh ich lásky. Je to láska nežná i vášnivá, verná i záletná, romantická, platonická i telesná, láska na jednu noc i na celý život – jednoducho láska, akú vie opísať len Gabriel García Márquez so silou svojho magického realizmu.  (Viac info)

  • Louis de Berniéres – Mandolína kapitána Corelliho

    V prvom rade si opäť spravte službu a zabudnite, že existuje film s rovnakým názvom. Lebo názov je skutočne to jediné, čo majú spoločné. Namiesto toho sa začítajte do úžasnej knihy, ktorá vám sprostredkuje príbeh, akých je v literatúre málo. Prenesieme sa Iónsky ostrov, okupovaný Talianmi, kde býva krásna, ale nekonvenčná Pelagia. Autor bravúrne opísal nielen príbeh jej lásky ku kapitánovi Corellimu, ale aj atmosféru nádherného gréckeho ostrova a pohnutých období, ktoré jeho obyvatelia prežili. Výnimoťná kniha, výnimočný príbeh, čo viac si želať. (Viac info)

  • Paolo Giordano – Osamelosť prvočísiel

    Alica a Mattia sú iní. Obidvaja sú postihnutí tragédiami, ktoré si prežili v mladosti. Pravdepodobne by boli iní, aj keby ich neprežili, ale práve tieto nešťastia sa stali balvanom, ktorý ich svojou ťarchou definitívne zdeformoval a spôsobil, že sa nevedia zaradiť do bežnej spoločnosti. Každý z nich je iný, každý sa so svojím bremenom vyrovnáva po svojom, ale rovnako ako prvočísla, aj oni sú neustále sami. Aj keď sú obklopení inými číslami. Ich hľadanie lásky, šťastia a miesta v živote patrí medzi zážitky, ktoré by si nemal nechať ujsť žiadny milovník kvalitnej literatúry. (Viac info)

  • Nick Hornby – Všetky moje lásky

    Asi len ťažko by sa dala spomínať moderná britská literatúra bez toho, aby sme skôr či neskôr nenarazili na meno Nick Hornby. Mnoho jeho kníh bolo sfilmovaných, prakticky všetky dosiahli status bestselleru. Ale Všetky moje lásky majú predsa len výnimočné postavenie. Hlavným hrdinom je tridsiatnik Rob, bývalý dídžej a majiteľ obchodíku s platňami, ktorý už prežil dostatočne veľkú časť života, aby bol vyliečený z akýchkoľvek prehnaných ambícií. Po čerstvom rozchode s priateľkou však jednu predsa len má. Zistiť u všetkých bývalých lások, prečo sa s ním rozišli. Kde urobil chybu a či je naozaj odsúdený opakovať ju neustále dokola. (Viac info)

  • Ian McEwan – Pokánie

    Niektoré knihy a ich príbehy sú natoľko silné, že sa vám po prečítaní vryjú pod kožu a už nikdy na ne nezabudnete. Presne takou knihou je aj Pokánie, výnimočný román odohrávajúci sa v Anglicku v 20.tych rokoch minulého storočia. Na hranici medzi detstvom a dospelosťou strácame nevinnosť. Formujú sa naše postoje a robíme skutky, ktoré môžu mať ďalekosiahle a nezvratné následky nielen pre nás. A niekedy sa môže stať, že ani celoživotné Pokánie nedokáže napraviť to, čo sme v mladosti spáchali. (Viac info)