blog

Greenova Aljaška vás prevedie cestou dospievania

pondelok 25. februára 2013 22:01
Po 25.02. 2013 22:01

John Green, obľúbený a svetovo uznávaný autor v žánri young-adult, konečne vychádza aj v slovenčine. Dokonca v dvoch slovenských vydavateľstvách. Ako prvú vydalo vydavateľstvo Slovart knihu Kam zmizla Aljaška, Ikar chystá vydanie Na vine sú hviezdy.

Svojrázna Aljaška – dievča snov

Aljaška Youngová je mladá a krásna, sexi a múdra, vtipná a tak trochu šialená. Sen všetkých chlapcov. Aj Milesa alias Ramba. Ten, kým ju nespoznal, bol slušný chalan, žijúci pomerne nudným životom bez kamarátov v zapadnutom mestečku na Floride. Únik z tohto stavu prichádza, keď sa Miles rozhodne odísť na internátnu školu v Alabame. A tam stretáva svojich prvých naozajstných kamošov v živote – Plukovníka, Takumiho, Laru a svojráznu Aljašku. A začína sa čas kanadských žartíkov, prvého fajčenia, chľastu a sexu.

Miluje trávu ako Aljaška sex,“ pokračoval Plukovník. „To je muž, ktorý zhotovil bongo z hlavne vzduchovky, zrelej hrušky a lesklej fotografie Anny Kournikovej. Nie je to najžiarivejší drahokam medzi šperkami, ale treba mu uznať obdivuhodnú oddanosť k užívaniu narkotík.

Čo bolo predtým a čo potom

Kniha je rozdelená na dve časti – predtýmpotom. Predtým je život na intráku, spoznávanie sa, nočné chľastanie, tajné nakupovanie alkoholu, túžba a otázka Veľkého Azda (v angličtine Great Perhaps). Život na stredoškolskom internáte, ako ho opísal Green, sa veľmi nelíši od toho, ktorý sa žije v našich končinách. Možno s výnimkou výchovného poradcu, ktorého sa všetci boja, schovávajú pred ním cigarety a kondómy a keď fajčia v izbe, púšťajú sprchu, aby to nezistil.

Rambo je fascinovaný poslednými slovami umierajúcich osobností a práve v druhej časti, čiže potom, nastáva hľadanie pravdy, zmyslu života a smrti a odpovede na otázku, ako sa človek dostane z labyrintu utrpenia. „Ako sa dostanem z toho labyrintu“  boli totiž pravdepodobne posledné slová Simóna Bolívara. A taktiež citát z Aljaškinej najobľúbenejšej knihy Generál v labyrinte od Gabriela Garcíu Márqueza.

Volám to Knižnica môjho života. Od detstva chodievam každé leto do antikvariátov a kupujem knihy, čo vyzerajú zaujímavo. Takže mám vždy niečo na čítanie. Ale existuje toľko vecí, ktoré môžem robiť teraz: fajčiť, sexovať. Na knihy budem mať viac času, keď budem stará a nudná.

Na vine sú hviezdy verzus Kam zmizla Aljaška

Na rozdiel od knihy Na vine sú hviezdy, tento Green je dospelejší a jeho postavy vyzretejšie. V knihe je toho viac na zamyslenie a kým pri Hviezdach je nadšenie z textu instantné, chvíľkové a trvá po otočenie poslednej strany, v Aljaške trvá dlhodobo aj po prečítaní. Postavy sú dospelejšie, čomu je prispôsobený aj ich jazyk. Tam kde by ste vo Hviezdach našli kravu, v Aljaške nájdete už kurvu. A textu to len prospelo. Greenova Aljaška vás vezme na cestu dospievaním, na ktorej si tínedžeri myslia, že sú nekoneční.

My nemusíme zostať bez nádeje, pretože nás nikdy nezlomia. Myslíme si, že sme neporaziteľní, lebo naozaj sme. Nemôžeme sa narodiť a nemôžeme umrieť. Ako všetka energia meníme len veľkosť, formu a tvar.