blog

Na vine sú hviezdy. A rakovina.

štvrtok 7. marca 2013 02:26
Št 7.03. 2013 02:26

Hazel a Augustus – dvaja tínedžeri s rakovinou v rôznych štádiách. Stretnú sa a zaľúbia sa. Znie to ako celkom gýčový príbeh knihy, ktorú by som inak ani nevzala do ruky. No to by tú knihu musel napísať niekto iný ako John Green.

Kde hľadať pokračovanie obľúbenej knihy? V Amsterdame.

Greenovu knihu The Fault in Our Stars vydalo vydavateľstvo Ikar pod názvom Na vine sú hviezdy. Hlavnými hrdinami (a to doslova, keďže hrdinsky bojujú s rakovinou) sú Hazel a Augustus, ktorí sa spoznajú na stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou. Hazel nechodí do školy a nemá priateľov, zato má však stále so sebou kyslíkovú fľašu, aby mohla dýchať. A podobá sa na Natalie Portman, keď hrala vo filme V ako Vendeta. Augustus, ktorého rakovina je na ústupe, sa do nej zaľúbi a spolu odchádzajú na výlet do Amsterdamu, nájsť autora Hazelinej obľúbenej knihy, ktorá končí uprostred vety. Love story ako vyšitá!

O rakovine bez citového vydierania

Green píše o dvoch mladých, ktorí sa napriek chorobe snažia žiť normálne. Nechcú, aby ich ľutovali a neľutujú sa. Situácie sa v knihe neprikrášľujú, ale ani nezhoršujú. Deckám je zle, vracajú, odpadávajú, občas aj plačú a potichu trpia. Rakovina at her best.

Autor občas skĺzne do miernej patetickosti, no citovo nevydiera. Začínajúca tínedžerská láska je v knihe opísaná presne taká, aká zvyčajne býva. Nesmelé náznaky, pohľady, dvojzmyselné narážky, nočné telefonáty a smsky. 

“A ja som sa doňho zaľúbila tak, ako keď človek zaspáva. Pomaly, pomaličky a potom zrazu úplne.”

Greena na každú strednú školu!

Napriek všetkému, je to vtipná kniha. Greenov humor je prirodzený a jeho postavy vždy vedia, kedy a ako odľahčiť situáciu. Je to dobre napísaná kniha pre mladých a keby som mala tak o desať rokov menej, odporúčam ju všetkým kamoškám.

Nečudovala by som sa, keby sa Green stal novou hviezdou nižších ročníkov stredných škôl, lebo presne toto si zaslúži. Pre mňa však ostáva len ako spomienka na jeden príjemne strávený večer. Vďaka, John Green, bolo mi potešením.

Súťažné heslo: Bez bolesti by sme nevedeli, čo je radosť.