blog

Jozef Karika: Radšej dva poriadne diely, než štyri rozriedené omáčky.

piatok 27. septembra 2013 00:01
Pi 27.09. 2013 00:01

Budúci týždeň vychádza netrpezlivo očakávané pokračovanie historického trileru Na smrť, ktorého autorom je populárny slovenský spisovateľ Jozef Karika. Prvý diel príbehu dvoch najlepších kamarátov, z ktorých jeden sa stal vysokým predstaviteľom SS a druhý židovským gangstrom v New Yorku, si okamžite získal tisíce čitateľov po celom Slovensku. A kým prvá kniha opisovala osudy hlavných hrdinov v cudzom prostredí, ktoré ich formovalo, v druhej časti sa očividne môžeme tešiť na ich vzájomný stret. Nedalo nám a opýtali sme sa Jozefa, na čo všetko sa vlastne môžeme tešiť. 🙂

V týchto dňoch vychádza druhý a zároveň záverečný diel tvojho historického trileru na Na smrť? Čo si máme pod pojmom “historický triler” predstavovať? Pre fanúšikov akého žánru je tento príbeh určený?

Pre takých, čo pri čítaní obľubujú zimomriavky a poriadne napätie. Tento príbeh je emocionálna nálož – sú tam vášne, nenávisť, násilie, ale aj krehké city a témy ako vykúpenie, zrada, pomsta… Neubíjam čitateľa suchou faktografiou.

Záverečný diel Na smrť 2 si môžete predobjednať so zľavou 20% priamo TU
Tvoje knihy sú známe aj tým, že sa v nich násiliu rozhodne nevyhýbaš. Už v prvom dieli bolo pár scén, ktoré vyžadovali silnejší žalúdok. Ako je na tom pokračovanie?

Nie je to kniha založená na násilí alebo detailnom opise krvavých scén. Samozrejme, vzhľadom k obdobiu, kedy sa príbeh odohráva, to nie je prechádzka ružovým sadom. Podstata je však v maximálne vystupňovanom napätí. Zistil som, že keď sa to s násilím príliš nepreháňa, aj nejaká tá šokujúca scéna zapôsobí oveľa silnejšie. Zopár takých tu na čitateľa čaká…

Hlavnými hrdinami príbehu sú síce dvaja Slováci, ale paradoxne väčšina prvej časti sa odohrávala mimo Slovenska. Bude to tak aj tentoraz, alebo si užijeme aj slovenské dobové reálie?

Bude viac Slovenska. Prišlo mi zaujímavé, ako by sa správal drsný židovský gangster, ktorý sa vráti z Ameriky do prvého Slovenského štátu a stretne sa s gardistami a ľudákmi terorizujúcimi jeho blízkych. Okrem toho sa príbeh odohráva aj v koncentračnom tábore, na Ukrajine a počas Slovenského národného povstania.

Na smrť je triler, aký sme na Slovensku ešte nemali (recenzia prvého dielu)
Na Slovensku si sa preslávil hlavne mafiánskymi románmi, Prečo si sa rozhodol presedlať na neľahkú tému a zasadiť dej do komplikovaného historického obdobia? Predpokladám, že to vyžadovalo výrazne viac štúdia ako keby si sa rozhodol písať aj naďalej romány zo súčasnosti.

Však ľudia z môjho okolia si ťukali prstom na čelo, že mi preskočilo – namiesto toho, aby som rýchlo napísal ďalších dvadsať mafiánskych románov a vyryžoval z témy, čo sa dalo, začnem písať ságu z 30-tych rokov minulého storočia. Asi preto, že ryžovanie nie je priorita – vždy píšem príbeh, ktorý ma najviac fascinuje, rozpaľuje a predstavuje výzvu. Zároveň si myslím, že práve o vojnovom období u nás treba písať, ale bez všetkých tradičných klišé, čiernobieleho pohľadu, pátosu alebo ideológií. Každopádne, nejde tu o žiadne historické štúdie, ale o príbeh, ktorý čitateľa rozseká na kúsky.

Druhý diel by mal byť zároveň záverečným. Je to skutočne tak? Príbeh sa uzavrie a ďalšie pokračovania už neplánuješ?

Nie, od začiatku je to plánované ako dvojdielny príbeh. Veľmi ma potešilo, že jednotka u čitateľov zarezonovala a aj vo vašej ankete Kniha roka sa dostala medzi TOP 10 najobľúbenejších kníh za rok 2012. Keby som veľmi chcel, možno by som z toho vytĺkol ešte jedno či dva pokračovania, ale príde mi to nefér voči čitateľom. Radšej dva poriadne diely, než štyri rozriedené omáčky.

Záverečný diel Na smrť 2 ešte len vychádza a my veríme, že sa knihe bude dariť, ale ty už určite vieš, čomu sa chceš venovať ďalej. Môžeš nám prezradiť niečo zo svojich budúcich plánov?

Písanie som začínal hororovými poviedkami. Zvažujem, že by som sa vrátil ku koreňom a napísal konečne riadny slovenský horor, z ktorého sa všetci po… poľakajú. 😉

Záverečný diel Na smrť 2 si môžete predobjednať so zľavou 20% priamo TU

Katarína Melušová

Katka pracuje v kníhkupectve Martinus v Žiline ako kníhkupkyňa a zároveň aj moderátorka besied. Miluje detektívky od Agathy Christie, recepty od Dity P. a čokoládu v akomkoľvek množstve. Čím je staršia, tým častejšie číta kniha pre deti.

Články autora