blog

Detektívka 2013: Prvé miesto a dvetisíc eur vyhral študent z Košíc

pondelok 2. decembra 2013 00:01
Po 2.12. 2013 00:01

V marci tohto roku vyhlásilo vydavateľstvo Forza Music po prvýkrát  novú literárnu súťaž pre všetkých autorov, ktorým učarovala detektívka. Napriek konkrétnemu zadaniu, ktoré v sebe obsahuje aj isté obmedzenia, sa súťaže zúčastnilo takmer päťdesiat autorov všetkých vekových kategórii.  Drvivú väčšinu však tvorili celkom mladí, začínajúci autori, ktorí si svoje spisovateľské pero zatiaľ len brúsia.  Napísať dobrú detektívku je náročná práca, pretože okrem kvalitného textu musí autor rešpektovať aj vnútornú štruktúru žánru. To sa podarilo len málo autorom. Zväčša išlo o mix viacerých žánrov.Víťazom sa stalo dielo Hypnos mladého košického autora Rolanda OravskéhoRoland Oravský je študent medicíny a jeho detektívny román z budúcnosti s názvom Hypnos je zároveň jeho debutom. O jeho víťazstve definitívne rozhodol odborný garant súťaže Kornel Földvári.

Zdôvodnenie:

Ide o nepochybne najkvalitnejší text súťaže, ktorý  má  profesionálne parametre skutočnej detektívky. Autor presvedčivo a s bravúrou zvládol spojenie dvoch žánrov: detektívky a sci-fi. Vie, že detektívka sa môže odohrávať v akomkoľvek prostredí, ktoré vyšetrovateľovi nebráni uplatniť zdravý rozum a logickou úvahou prenikať pod povrch faktov.  Oravský je disciplinovaný tvorca, ktorý aj v chladnom svete pretechnizovanej spoločnosti kladie dôraz na dôveryhodnosť príbehu a psychológiu postáv.

Vydavateľstvo Forza Music vydá víťazné dielo v budúcom roku. Keďže sa však medzi prihlásenými rukopismi objavili i ďalšie kvalitné príbehy, ktoré od víťazstva delil len fakt, že nespĺňali kritéria klasickej detektívky, plánuje vydavateľstvo založiť samostatnú edíciu s názvom Nová slovenská detektívka, v ktorej dostane šancu prezentovať svoju tvorbu viacero autorov, ktorí postúpili do finále súťaže.