blog

Väčšina Američanov sa papierových kníh kvôli e-knihám nevzdala

utorok 21. januára 2014 00:01
Ut 21.01. 2014 00:01

E-knihy spôsobia zánik klasických papierových kníh. E-knihy zničia knižnice, ako ich poznáme. E-knihy… ako ukazuje najnovší výskum realizovaný v USA, sú alternatívou, ktorá dokáže existovať v súlade s papierovými knihami. Napriek tomu, že počet Američanov, ktorí čítajú e-knihy, neustále rastie, len máloktorý z nich sa vzdal papierových kníh úplne.

E-knihy stále populárnejšie, papierovým knihám to však neubližuje

Množstvo čitateľov, ktorí čítali e-knihy sa v USA zvýšilo na 28% (v roku 2012 to bolo 23%). Napriek tomu len 4% hlásia, že prešli na e-knihy úplne. Zvyšok čitateľov rozdeľuje svoju pozornosť medzi e-knihy a papierové knihy. Napriek súpajúcej popularite e-kníh tak stále papierové knihy tvoja úplný základ vydavateľskej činnosti a zdá sa, že to tak ešte dlho ostane. A možno to ani nikdy inak nebude.

Ani ďalšie čísla nedávajú dôvod na smútok. V USA minulý rok čítalo knihy v priemere 76% dospelých, ktorí prečítali v priemere 12 kníh za rok. Čo je ešte zaujímavejšie, štatisticky sa toto číslo v posledných rokoch vôbec nemení a nemá naň vplyv ani nástup nových médií. A dokonca ani nové verzie herných konzol. 🙂

Každý druhý Američan má zariadenie vhodné na čítanie e-kníh

Prienik zariadení vhodných na čítanie e-kníh však tiež zaznamenal vzostup. Momentálne vlastní tablet 42% dospelých (vzostup z 32% v septembri – čiže pred Vianocami) a počet ľudí, ktorí vlastnia dedikovanú čítačku e-kníh stúpol z 24% na 32%. Celkovo sa dá povedať, že 50% dospelých Američanov v súčasnosti vlastní zariadenie vhodné na čítanie e-kníh. Len pre zaujímavosť – z výskumu ďalej vyplýva, že mobilný telefón má 92% dospelých a počítač alebo notebook 75%, pričom tieto čísla sú prakticky rovnaké ako minulý rok.

Ďalšie výsledky výskumu len potvrdzujú čísla spomenuté vyššie. Z nich vyplýva, že americký trh, na ktorom bol predpovedaný najskorší zánik papierových kníh, sa skonsolidoval a v súčasnosti sa zdá, že nielenže neubúda počet čitateľov, zároveň sa ani väčšina z nich nie je ochotná vzdať papierových kníh úplne. Uznávajú a využívajú výhody, ktoré im ponúkajú elektronické knihy, ale nezdá sa, že by sme sa tak skoro dočkali vymiznutia poličiek plných kníh z našich domácností. To je správa, ktorú je vhodné osláviť prečítaním dobrej knihy! 🙂

Zdroj: Pew Internet