blog

Kniha o chlapcovi, ktorý plával s piraňami

utorok 4. februára 2014 11:47
Ut 4.02. 2014 11:47

„Ryby, ryby, všade ryby, pracuj pilne, nerob chyby,“  to je heslo Stanleyho strýka Ernieho, ktorého najviac na svete fascinujú ryby. Najlepšie také tie konzervované. Preto jedného dňa premení vlastný dom na jednu veľkú konzerváreň. A práve tu, v tomto dome,  sa začína príbeh malého chlapca, ktorý plával s piraňami.

Bývať v domčeku s mŕtvymi makrelami

Kniha O chlapcovi, ktorý plával s piraňami od Davida Almonda vám môže  pripomínať inú detskú knihu, ktorú taktiež vydalo Vydavateľstvo Slovart. Úžasnú cestu Barnabyho Brocketa okolo sveta totiž tiež ilustroval Oliver Jeffers, obe knihy majú krásne obálky a tam podoba zďaleka nekončí. Rovnako ako Barnaby, aj Stanley, hlavná postava tejto knihy, má doma problémy.  Po smrti rodičov býva so strýkom Erniem a tetou Annie, ktorých  má veľmi rád.

Jedného dňa si však strýko zmyslí, že z domu urobí továreň na výrobu rybích konzerv. Po celom dome sú stroje na odsekávanie rybích hláv a chvostov, vo vani plávajú šproty, kuchynský stôl neexistuje, zato tam stoja kade plné makrel a Stanley musí spávať v skrini. To všetko by sa ešte dalo zniesť, no keď jedného dňa strýko zakonzervuje aj Stanlyho zlaté akváriové  rybičky, Stanley sa rozhodne ujsť z domu a pridať sa k potulným cirkusantom.

Poviem vám jednu vec o Stanleym Pottsovi. Nemal to v živote ľahké, však? Nemal veru na ružiach ustlané.  Prediera sa, ako sa dá. Nie je to veru med lízať. To v nijakom prípade. Ale to hlavné, čo som vám chcel o Stanleym povedať je, že má dobré srdce. A ak má človek dobré srdce- a to má väčšina detí-, prežije.

Život s cirkusom

A tak sa Stanley pridá k cirkusantovi Dostojevskému a jeho dcére Nitaši a postupne spoznáva  celé osadenstvo lunaparku a pravidlá, ktoré tam platia. Po zakotvení na novom mieste prebehne cirkusom vzrušujúca správa- legendárny Pancho Pirelli, ktorý dokáže plávať v akváriu plnom nebezpečných piraní sa vrátil!

Ten chlapík je rybia legenda, vodný génius. Je taký výnimočný, že niektorí ľudia pochybujú o tom, či je skutočný človek. Ako dokáže to, čo urobí? Ako môže znova, znova a znova uniknúť smrti? Určite má žiabre, isto má šupiny, v mozgu má stopercentne nejaké rybie pozostatky a v krvi mu bezpochyby plávajú čiastočky z rýb.

Je to mýtický rybí muž a ako už určite tušíte, keď sa objaví, zasvätí malého Stanlyho do remesla a obráti mu život úplne naruby. Dokáže malý Stan, že práve on je hodný stať sa nasledovníkom najslávnejšieho cirkusanta na svete?

Kniha nielen pre deti

So spomínanou knihou Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo svetaChlapec, ktorý plával s piraňami ešte jednu spoločnú črtu. Obe knihy sú určené primárne čitateľovi od 8+ , no môžu ich čítať aj dospelí. Kým Barnaby mal v sebe skryté odkazy  o tolerancii a predsudkoch,  malý Stanley je zase príkladom múdreho, čestného a odvážneho chlapca, ktorý rád pomáha ostatným. Jednoducho, dobráčisko.

Pri čítaní o jeho strýkovi zase nájde detský čitateľ poučenie z príbehu človeka, ktorý bol taký zahľadený sám do seba, že túžil po peniazoch a úspechu nehľadiac na dôsledky svojho konania. Samozrejme, že detská kniha sa nemôže skončiť inak ako happyendom, David Almond však necháva úplný záver na čitateľovi. Tým napomáha deťom aj dospelým  zamyslieť sa ešte raz nad príbehom a nad tým, či si aj tí zlí zaslúžia byť potrestaní alebo si naopak zaslúžia druhú šancu. Príbeh nie je ukončený a záleží len na čitateľovej fantázii, ako to celé dopadne.

Letíme až tak vysoko, že vidíme celý svet. Len pozrite na tú ozrutánsku nádhernú guľu plnú svetla a tmy. Pozrite, ako sa krúti, ako sa deň mení na noc a noc na deň. Pozrite, ako sa oceány ligotajú od slnka a tmavo tlejú, keď zasvieti mesiac. Predstavte si ľudí a príbehy, ktoré sa odohrávajú na tejto guli. Predstavte si život a smrť, lásku, drámy a problémy, hrdinov a zloduchov, ktorí tam žijú. Predstavte si príbeh, a potom ďalší a ďalší, ktoré sa tu odohrávajú a rozprávajú. Vystúpme ešte vyššie, tak, že aj náš obrovský svet sa zmenší a stane sa len jedným z mnohých svetov v nekonečnej tme. Koľko príbehov možno nájsť v celej tej nekonečnosti?