blog

Slovenský self-publishing konečne naberá na obrátkach

utorok 18. marca 2014 00:10
Ut 18.03. 2014 00:10

Vďaka čomu sa kniha stane bestsellerom? Rozhoduje pútavý príbeh, originálny štýl písania a zaujímavé postavy? Alebo sa z knihy stane jeden z najpredávanejších titulov vďaka veľkej marketingovej kampani? Bez správnej kombinácie to zrejme nejde. Je však nevyhnutnou podmienkou podpora veľkého vydavateľstva?

Odpoveď znie jednoducho: nie. Dokazujú nám to množiace sa príbehy o tom, ako sa neznámemu autorovi podarilo preraziť so svojou knihou aj bez pomoci vydavateľa (Chatrč od P. Young či 50 odtieňov sivej od E. L. James…) Samozrejme, vďaka vydavateľstvu, ktoré zabezpečí redaktorov, grafikov, zaplatí tlač aj reklamu, sa šance na úspech zvyšujú. Získať takúto podporu však v autorskej konkurencii vonkoncom nie je jednoduché. Nech už je dôvodom odmietnutý rukopis, alebo túžba po maximálnej autorskej slobode, riešenie prináša práve samostatné vydanie knihy, vo svete známe ako self-publishing.

Autor, ktorý publikuje svoju knihu sám, má plnú kontrolu nad celým kreatívnym i distribučným procesom. Rozhoduje o dizajne, má posledné slovo pri redakčných úpravách, určuje cenu a zároveň má omnoho väčší podiel na zisku z jej predaja. To už je motiváciou aj pre úspešných autorov, aby opustili bezpečný prístav vydavateľstiev a rozhodli sa konať na vlastnú päsť. Skvelým príkladom je svetoznáma autorka J. K. Rowlingová – tá sa rozhodla elektronické verzie svojich kníh o Harry Potterovi vydať sama a predávať ich výhradne na svojom webe.

Skutočnú revolúciu self-publishingu priniesli až moderné technológie, predovšetkým nástup elektronický kníh a čítačiek. V kníhkupectve Martinus.sk sme sa preto rozhodli nadviazať na niekoľkoročné skúsenosti s predajom e-kníh a pripravili sme self-publishingový program s názvom Publico. V prípade vydania e-knihy cez Publico odpadajú mnohé problémy, súvisiace s klasickou knihou, teda nemalé náklady na tlač, riešenie uskladnenia a komplikovanej distribúcie. Elektronicky to ide výrazne jednoduchšie, rýchlejšie a neporovnateľne lacnejšie – doslova pár klikmi môže autor knihu v priebehu niekoľkých dní predávať po celom svete a komunikovať so svojimi čitateľmi prostredníctvom svojho webu či sociálnych médií.

Publico má ambíciu priniesť na náš knižný trh všetko, čo nezávislý autor potrebuje pre vydanie e-knihy v profesionálnej kvalite a pomôcť tak presadiť zahraničné trendy aj na Slovensku.