blog

Poznáme mená finalistov ceny Anasoft litera 2014!

štvrtok 3. apríla 2014 10:29
Št 3.04. 2014 10:29

Literárna cena Anasoft litera pozná nových finalistov. Spomedzi 194 hodnotených kníh odborná porota vybrala do finále nasledovné tituly v abecednom poradí:

Jaroslava Blažková: To decko je blázon (Vydavateľstvo Q111)

Ivana Dobrakovová: Toxo (Marenčin PT)

Dušan Dušek: Melón sa vždy smeje (Slovart)

Jana Juráňová: Nevybavená záležitosť (Aspekt)

Uršuľa Kovalyk: Krasojazdkyňa (Divadlo bez domova)

Maroš Krajňak: Informácia (TRIO Publishing)

Lukáš Luk: Záhada Považského bula (Petrus)

Tomáš Varga: Grázel (Koloman Kertész Bagala)

Pavel Vilikovský: Prvá a posledná láska (Slovart)

Svetlana Žuchová: Obrazy zo života M. (Marenčin PT)

O desiatich finalistoch literárnej ceny Anasoft litera a jej víťazovi v deviatom ročníku rozhodujú členovia poroty: literárny vedec Fedor Matejov, prekladateľka Renáta Deáková, literárny vedec Marcel Forgáč, básnik a prekladateľ Zbigniew Machej a literárny vedec Peter Zajac.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Anasoft litera prebieha v dvoch kolách. Porota vyberie zo všetkých publikovaných kníh v prvom kole desať najlepších titulov. „V tomto ročníku bolo viacero próz, ktoré sa týkajú kultúry pamätí, majú spomienkový charakter a čo je zaujímavé, ich autormi nie sú len starší spisovatelia, ale i mladí,“ zhodli sa členovia poroty. „Pomerne veľa textov vytvára momentky súčasného sveta. Žánrová literatúra priniesla tiež veľmi zaujímavé prózy, ktoré reflektujú drsnosť súčasnej spoločnosti. Práca poroty bola pokusom vybrať z neprehľadnosti trhu potenciálne inšpiratívne prózy pre čitateľa.“

O laureátovi, ktorý získa cenu 10 000 eur, bude rozhodnuté v druhom kole v septembri 2014. Víťaznú odmenu udeľuje generálny partner literárnej ceny, softvérová spoločnosť Anasoft.

Desať najlepších kníh sa odprezentuje počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať 12. – 17. mája v Bratislave. Už tradičnou súčasťou podujatia budú okrem autorských čítaní finalistov literárnej ceny aj koncerty, diskusie, film, divadlo a program pre stredné školy.

Počas deviatich rokov získali ocenenie Anasoft litera Pavel Vilikovský, Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla a Víťo Staviarsky.