blog

Príbehy vo vlaku: 3560 kilometrov literatúry naprieč Slovenskom

utorok 8. apríla 2014 08:25
Ut 8.04. 2014 08:25

Vlaky sú miestom, kde sa denne prerozprávajú stovky príbehov. Možno sa aj vám prihovoril neznámy cestujúci a nebál sa úprimne (možno až príliš úprimne 🙂 ) rozprávať o svojom živote. Projekt Knihobežník sa chcel v marci – mesiaci knihy – tiež prihovoriť cestujúcim a to prostredníctvom literatúry.

Každý piatok v marci sa mohli cestujúci v expresných vlakoch IC Martinus.sk a IC Kriváň stretnúť s jedným zo štyroch slovenských spisovateľov v reštauračnom vozni. Po odchode vlaku z jednotlivých staníc sa ozývali z reproduktorov krátke nahrávky – úryvky, ktoré prečítali autori zo svojich kníh. Okrem toho v rámci pauzy autori vždy v niektorom meste vystúpili, schovali tam knihu a stretli sa so záujemcami na besede. Súčasne si ktokoľvek mohol vybrať knižku z knihobežníckeho stojanu a spríjemniť si cestu čítaním. Vo vlaku vzniklo v marci dočasné partnerské miesto.

Braňo Jobus (7.3.) nastúpil do vlaku ako prvý a pobavil hlavne detských cestujúcich svojimi rozprávkovými príbehmi. Vystúpil v Žiline v kníhkupectve Martinus.sk, stretol sa s deťmi na besede a potom ukryl knihu Láskavé rozprávky v Divadelnej kaviarni.

O týždeň neskôr (14.3.) prekvapili Zuzku Golianovú cestujúce dámy. Ocenili realistickosť jej poviedok Ako z cukru a vďaka nim sa v myšlienkach preniesli na miesta, ktoré opisovala vo svojej knihe. Autorka schovala knižku v Starom Smokovci príznačne podľa jednej z poviedok s názvom Horská.

Tretí v poradí Roman Brat (21.3.) porozprával pri káve vo vlaku o tom, ako sa prihovára mladému čitateľovi a súčasne mu približuje historické udalosti v knihe Ako naštvať Rimana. Deti zo základnej školy v Poprade ho na besede zasypali otázkami a odtiaľ autor odišiel do Tatranskej galérie, aby tam ukryl knihu.

Seriál Príbehy vo vlaku uzavrel Pavol Boroš (28.3.) a previezol sa až do Košíc. Na Hlavnej ulici ukryl na troch miestach svoj historický román Tri brehy Dunaja. Neboli to len tak hocijaké miesta: všetky súviseli s obdobím po 1. svetovej vojne a vznikom Československej republiky, pretože to je téma autorovej prvotiny. Vo vlaku sme debatovali ako inak o histórii, spolunažívaní národov, ale napríklad aj o cestovaní…

Ani v jednej “časti” nášho seriálu však nešlo len o autorov či knihy, ale aj o spoznávanie ľudí, čitateľov, ktorí majú skutočne živý záujem o literatúru a neboja sa o nej diskutovať a tešiť sa z nej. Cestujúci na oplátku prezradili veľa aj o sebe, tak ako to vo vlaku býva zvykom 🙂 a my sme radi, že sme stretli zaujímavých ľudí.

Hoci sa táto akcia už skončila a vo vlaku knihobežnícky stojan nenájdete, veríme, že sme cestujúcim v IC Martinus.sk a IC Kriváň spríjemnili cestu a mnohí z nich sa stali novými knihobežníkmi.

Ak sme sa vo vlakoch nestretli práve s vami, nezúfajte. 🙂 Tešíme sa na vás nabudúce, preto pozorne sledujte náš blog a Facebook!

Pozrite si fotografie z akcie tu a postupne si vypočujte všetky nahrávky – úryvky z kníh tu.

Ďakujeme partnerom akcie Príbehy vo vlaku: Železničnej spoločnosti Slovensko, Advertising Group a Rádiu Devín.