blog

Anasoft Litera fest: Máj opäť ožije literatúrou

pondelok 12. mája 2014 01:13
Po 12.05. 2014 01:13

V pondelok 12. mája 2014 sa začína 9. ročník literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý je súčasťou literárnej ceny Anasoft litera. Ivana Dobrakovová, Dušan Dušek, Jana Juráňová, Uršuľa Kovalyk, Maroš Krajňak, Tomáš Varga, Pavel Vilikovský Svetlana Žuchová. To sú mená spisovateľov, ktorí 12. – 17. mája 2014 predstavia svoje knihy ohodnotené odbornou porotou ako najlepšie prózy vydané v uplynulom roku. Na festivale bude chýbať finalistka Jaroslava BlažkováLukáš Luk.

Anasoft litera fest sa začne v KC Dunaj diskusiou o crowdfundingu. Metóda financovania vznikajúceho projektu prostredníctvom malých súm od veľkého počtu ľudí totiž prenikla už aj do knižného priemyslu. Je to veľká šanca pre ambiciózne tituly, ktoré nechcú byť odkázané len na neistú podporu grantových schém či solventnosť vydavateľa. Otázkou však je, ako to ovplyvní samotnú knihu. Prvý festivalový deň prirodzene nebudú chýbať autorské čítania finalistiek Anasoft litera. Uršuľu Kovalyk a jej knihu Krasojazdkyňa uvedie Dado Nagy a Svetlanu Žuchovú a jej knihu Obrazy zo života M. uvedie Michal Havran. Večer sa zavŕši koncertom Ivany Mer, ktorá je novým objavom na slovenskej hudobnej scéne. Už nejakú chvíľu koncertuje v zahraničí a tentoraz sa zastavila aj doma. „Jej éterické piesne sú inšpirované prírodnými živlami,“ prezradila nám dramaturgička festivalu Jana Ondiková. „Nejde o prešpekulovanú kompozíciu, ale skôr čistý hudobný prejav, ktorý sa však veľmi ľahko dostane pod kožu a vyvolá zimomriavky.“

Na druhý deň sa festival presunie do Artfora a opäť sa bude diskutovať. Tentoraz o tom, či je písanie detskej literatúry len ľahká bokovka. Ako nám povedala Jana Ondiková: „Viacerí autori si od kníh pre dospelých viac-menej odskočili k rozprávkam. Písanie pre deti má však isté špecifiká, ktoré je treba dodržať. Na diskusii sa budeme rozprávať o tom, či sa dá ľahko napísať kniha pre takého náročného čitateľa, akým je dieťa.“ Po debate uvedie Pavla Vilikovského a jeho knihu Prvá a posledná láska literárny vedec Peter Darovec. Ivanu Dobrakovovú a jej knihu Toxo zas predstaví Radoslav Passia.

V stredu sa Anasoft litera fest spojí s Nocou literatúry. V budove Generálneho riaditeľstva železníc Slovenska bude Zuzana Cigánová čítať z knihy Víťa Staviarskeho Kale topanky, ktorá minulý rok získala ocenenie Anasoft litera.

Štvrtkový festivalový deň sa návštevníci Anasoft litera festu môžu tešiť na ďalší výborný koncert. V KC Dunaj vystúpi slovenská populárna formácia Zlokot. Predtým však budeme opäť diskutovať. Tentoraz o filmových adaptáciách slovenských kníh. „Minulý rok mali premiéru až dva filmy natočené podľa slovenských próz. A podstatne viac sa ich práve chystá,“ zhodnotila Ondiková. „Čím to je, že sa opäť začali natáčať filmy podľa domácej literatúry? V nedávnej minulosti sme počúvali argumenty, že naša pôvodná tvorba nie je sfilmovateľná. Zaujíma nás teda, či začali spisovatelia písať odlišne alebo filmári začali čítať. Ale aj aké je to tvoriť film podľa knihy.“ Ani tento večer nebudú chýbať v programe finalisti Anasoft litera. Dušana Dušeka a jeho knihu Melón sa vždy smeje uvedie Martin Šulík. Tomáša Vargu a jeho knihu Grázel zas predstaví Pišta Vandal.

V piatok ožije literatúrou Pisztoryho palác. „Tentoraz sa budeme rozprávať o literárnom snobizme či elitárstve v našich zemepisných šírkach,“ povedala nám Jana Ondiková. „Zaujíma nás, či neprehliadame kvôli predsudkom typu konzumná vs. nestráviteľná literatúra zaujímavé tituly. Či môže byť aj žánrová kniha hodnotnou literatúrou.“ Po diskusii predstaví Janu Juráňovú a jej knihu Nevybavená záležitosť Zuzana Maďarová a Maroša Krajňaka a jeho knihu Informácia zas Patrik Oriešek.

Piatkový večer vyvrcholí koncertom ukrajinskej formácie Zapaska, ktorá bude hrať k nemému filmu Alexandra Dovženka Aktovka diplomatického kuriéra.

Záverečný deň patrí v A4 – centre súčasnej kultúry diskusii o literatúre a politike. „Zamyslíme sa nad tým, kedy je angažovanosť v slovesných dielach už nadbytočná a skôr škodí, ale na druhej strane, kedy literatúra práve svojou angažovanosťou pomohla,“ vraví dramaturgička festivalu. Festival uzavrie bratislavská premiéra divadelného predstavenia Hana, ktorú podľa satirického románu Pavla Taussiga z 50. rokov minulého storočia naštudovalo Kremnické divadlo v podzemí.

Počas Anasoft litera festu sa pre študentov spolupracujúcich stredných škôl uskutočnia workshopy kreatívneho písania a besedy s autormi. Vstup na všetky podujatia festivalu je zdarma. Podrobnejšie informácie získate na www.anasoftlitera.com.