blog

Sága Pieseň ľadu a ohňa sa možno siedmou knihou neskončí

piatok 6. júna 2014 00:54
Pi 6.06. 2014 00:54

Tiež sa už neviete dočkať šiesteho dielu najpopulárnejšej fantasy ságy súčasnosti Sága ľadu a ohňa (známa aj ako Hra o tróny) od Georga R.R. Martina? A hovoríte si, že pán autor síce píše pekelne pomaly, ale potom už len jedna kniha a po rokoch čakania si vychutnáte záver ságy? Nuž… Ťažko povedať, či to budete brať ako dobrú správu alebo zlú, ale Anne Groellová, editorka kníh Georga R.R. Martina naznačila aj úplne inú možnosť.

Sedem kníh pre sedem kráľovstiev. Ale kráľovstiev je osem…

Na stránke Suvudu Universe odpovedala Anne Groellová na všetky otázky fanúšikov ságy Pieseň ľadu a ohňa a ako sa dalo predpokladať, najviac všetkých zaujímalo, kedy sa dočkáme šiesteho pokračovania, ktoré by sa malo volať The Winds of Winter. Nikoho neprekvapilo, že Anne jednoducho nemá presný dátum, kedy by kniha mohla vyjsť.

George R.R. Martin je známy tým, že pri písaní si dáva na čas a jeho tempo písania už získalo označenie “ľadovcové” (podľa rýchlosti pohybu ľadovcov). Potom sa však jeden fanúšik opýtal osudovú otázku: “Myslíte si, že George R.R. Martin bude potrebovať viac ako sedem kníh na ukončenie Piesne ľadu a ohňa?”

A takáto bola jej odpoveď: “Začínam o tom pochybovať – aj keď sedem kníh máme zazmluvnených. Pamatám si, keď mi (George R.R. Martin) volal pred dávnymi rokmi, aby sa mi priznal, že trilógia.. nuž… že trilógia už nie je trilógia. Predpovedal, že tie knihy budú nakoniec štyri. Povedala som mu, že sedem kníh pre sedem kráľovstiev. Potom prehlásil, že ich bude päť. Hovorím – sedem kráľovstiev, sedem kníh. Potom prešiel na šesť kníh.

Tak hovorím… Tak už to chápeš. Konečne sme sa zhodli. Sedem kníh pre sedem kráľovstiev. Dobre. Akurát že až keď som prednedávnom editovala Svet ľadu a ohňa (novinka, ktorá má vyjsť v októbri), uvedomila som si, že v skutočnosti existuje osem kráľovstiev, čo súvisí s tým, kto anexoval čo potom, ako Aegon Dobyvateľ pristál vo Westeros. Takže osem kníh by bolo pre sedem kráľovstiev úplne v poriadku.”

Prečítajte si aj: Kultová fantasy sága Hra o tróny už onedlho aj po slovensky
Ktorá postava by sa vôbec dožila ôsmej knihy?

Ťažko povedať, ako na túto novinku zareagujú fanúšikovia. Na jednej strane je skvelé, že bohatý príbeh sa nedočká rázneho konca, na druhej strane asi žiadny autor ešte nenapínal svojich fanúšikov tak dlho ako George R.R. Martin. Obzvlášť ak vezmeme do úvahy jeho záľubu vo vraždení obľúbených postáv. Ostatne, rovnako sa k tomu vyjadrila aj Jane Johnsonová, britská vydavateľka jeho kníh: “Len George vie, koľko kníh bude v sérií a on nám to nepovie… Zdá sa, že tých dejových línií je príliš veľa, aby sa dali všetky ukončiť v dvoch románoch – aj keď veľmi dlhých románoch – ale ak bude George pokračovať v zabíjaní postáv svojím zvyčajným bezcitným spôsobom, tak by sa mohol jednoducho zmestiť aj do plánovaných siedmych kníh.”

Tak si vyberte. 🙂 Ocenili by ste viac sedem kníh, ako to bolo pôvodne naplánované alebo by vás potešilo aj ôsme pokračovanie?

Zdroj: Universe.suvudu.com