blog

Fanúšikovia Hry o tróny uhádli, ako sa celá sága skončí

štvrtok 16. októbra 2014 00:01
Št 16.10. 2014 00:01

Čo majú spoločné väzni a fanúšikovia dlhočizných knižných sérií? Nekonečné roky čakania! A fanúšikovia fantasy ságy Pieseň ľadu a ohňa (známejšieho ako Hra o tróny) by o čakaní mohli písať odborné príručky. Najskôr sa dlhé roky nevedeli dočkať piateho dielu  a teraz pre zmenu čakajú na šiesty a siedmy. Najnovšia správa bude preto pre nich asi trochu dvojsečná – George R.R. Martin potvrdil, že niektorí fanúšikovia už uhádli, ako sa celá sága skončí.

Keď sa dostatočne dlho strieľa, niekto sa raz trafí

Dobrá správa je, že George R.R. Martin očividne píše, ako rýchlo sa len dá. Tou horšou je, že teórií o tom, ako celá sága skončí je už tak veľa, že niekto to jednoducho uhádnuť musel. Potvrdil to aj samotný autor: “Tak veľa čitateľov čítalo knihy s takou pozornosťou, až začali prichádzať s rôznymi teóriami. A kým niektoré z nich sú až smiešne, niektoré sú správne.”

A koľko ich vlastne bolo úspešných? “Minimálne jeden alebo dvaja čitatelia si dali dokopy extrémne jemné náznaky, ktoré som do kníh vložil a prišli na správe riešenie,” hovorí autor. Šanca, že ste to práve vy je samozrejme astronomicky malá, ale jeden nikdy nevie, však? 🙂

Prekvapenie na záver? Ako pre koho

George R.R. Martin sa tým však nedáva nijak vyrušiť a pokračuje v písaní podľa vopred rozmyslenej dejovej línie: “Bojoval som s týmto problémom, lebo chcem svojich čitateľov prekvapiť. Nenávidím predvídateľnú literatúru a nechcem takú písať. Chcem prekvapiť a potešiť mojich čitateľov a zobrať ich smerom, ktorý nepredpokladali. Ale svoje plány meniť nemôžem… Bojoval som s tým a dospel k názoru, že zmena by bola katastrofou, pretože náznaky tam už sú. To sa jednoducho nerobí, takže pokračujem ďalej. Niektorí čitatelia, ktorí nečítajú rôzne fóra, ktorých sú našťastie stovky tisíc, budú stále prekvapení a iní zase povedia: ‘Vidíš, ja som to hovoril už pred štyrmi rokmi, som múdrejší ako vy.'”

Čo dodať. V tejto chvíli už asi väčšina fanúšikov vôbec nerieši, ako sága skončí, ale skôr či ju George R.R. Martin stihne vo svojom pokročilom veku a nie práve najlepšom zdraví dopísať. Nekonečné čakanie si tak zatiaľ môžeme skrátiť napríklad novinkou – súborom troch noviel Rytíř sedmi království, ktoré sa odohrávajú dlho pred udalosťami popísanými v známej ságe.

Zdroj: Uproxx.com