blog

Knižné tipy: Domáce a čerstvé alebo slovenskí autori útočia! :-)

štvrtok 6. novembra 2014 00:01
Št 6.11. 2014 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Tomáš Ulej – Bodaj bi!

    Nebudem to tajiť – Tomáš Ulej je náš kolega a kamarát. Ale jeho aforizmy by sme zbožňovali, aj keby sme sa s ním nepoznali osobne! Lebo Slovensko má dobrých aforistov ako šafránu, ale zase – keď už sa raz nejaký “urodí”, tak to spravidla stojí za to! Už prvá Tomášova kniha bola skvelá a táto druhá? Verte mi, že sa máte na čo tešiť. Lebo ako povedal o Tomášovej tvorbe Tomáš Janovic: “Tomáš Ulej obohacuje náš tradičný útočiaci humor vtipom a noblesou a názorom.“ A má pravdu! To sa Tomášom stáva… 🙂 (Viac info)

  • Pavel Vilikovský – Príbeh ozajského človeka

    Pavel Vilikovský je bez akéhokoľvek preháňania jedným z našich najlepších súčasných autorov. Jeho knihy sa vyznačujú obrovským nadhľadom, schopnosťou vcítiť sa do situácie človeka, ale aj skvelým pozorovacím a hlavne rozprávačským talentom. Inak tomu nie je ani v novinke Príbeh ozajstného človeka, v ktorej pokračuje v skicovaní ďalšieho typu Slováka, no kým v Psovi na ceste ide o “kultúrneho pracovníka – redaktora”, tu sa hrdina profesionálne vyvíja, ironicky povedané, “”stúpa po socialistickom zamestnaneckom rebríčku”. (Viac info)

  • Peter Krištúfek – Ema a smrtihlav

    A keď spomíname skvelých domácich autorov, určite nemôžeme zabudnúť ani na Petra Krištúfka, autora vynikajúce románu Dom hluchého a veľmi zaujímavého počinu – Atlasu zabúdania. Ten sa aj po tretíkrát vracia do búrlivej a rozporuplnej slovenskej histórie v útlej novele Ema a Smrtihlav. Tentoraz sú to štyridsiate roky v ére Slovenského štátu, kedy krutá doba nepriala rozličným menšinám. Je to príbeh o krutej dobe alebo rozprávka pre dospelých? Na to si už musí nájsť odpoveď sám čitateľ. (Viac info)

  • Tamara Heribanová – Malá doba ľadová

    Tamara Heribanová je síce možno známa skôr z iných svojich aktivít, ale postupne na jej konte pribúda stále viac a viac kníh. A tie stoja za povšimnutie! Tento rok vydáva hneď dve knihy – okrem pokračovania jej úspešnej rozprávkovej knihy sa môžeme tešiť aj na nový román.  V centre jej rozprávania sa ocitla láska ako niečo, čo korunuje celé bytie človeka. A nechýbajú v ňom motívy, ktoré takúto lásku znemožňujú alebo jej prinajmenšom prekážajú stať sa voňavým kvetom, po akom sa všetci načahujeme, ale málokto sa ho aj dotkne. (Viac info)

  • Peter Pišťanek – Rukojemník

    Kto by nepoznal Petra Pišťanka? Spisovateľa, ktorý sa navždy zapísal do slovenskej literatúry skvelým románom Rivers of Babylon, ale aj mnohými ďalšími. A po dlhom čase tu konečne máme ďalšiu novinku – román Rukojemník. Príbeh osemročného chlapca, ktorého rodičia sa nevrátili z návštevy Viedne späť za železnú oponu, a preto vyrastá u svojich starých rodičov. Žije obklopený svojimi detskými a dospelými priateľmi i nepriateľmi v takmer magickom prostredí Starej Vsi, navonok idylickej pohraničnej obce. To, že jeho rodičia sú relatívne blízko a pritom beznádejne ďaleko, dodáva chlapcovmu príbehu zaujímavý paradox, ktorý sa vo svojej detskej naivite nakoniec rozhodne vyriešiť tak radikálne, ako len vie. (Viac info)

  • Zdenka Horecká, Vladimír Horecký – Tradičná slovenská vianočná kuchárka

    Blížia sa Vianoce, neoficiálne známe aj ako Majstrovstvá v domácom pečení a varení! A kedy sa zíde Tradičná slovenská vianočná kuchárka viac ako v tomto období? Kniha ponúka recepty na tradičné, ale aj iné recepty, ktoré sa postupne udomácnili v našej kuchyni. Či už patríte medzi skúsených kuchárov alebo v kuchyni ešte len začínate, príručka, ktorá obsahuje všetky podstatné, aj menej podstatné recepty sa vám určite zíde!  (Viac info)