blog

Knižné tipy: Novinka od Rowlingovej a mnoho iného

pondelok 2. februára 2015 00:01
Po 2.02. 2015 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Robert Galbraith, J.K. Rowlingová – Hodvábnik

Robert Galbraith, J.K. Rowlingová - Hodvábnik (Druhý prípad Cormorana Strikea)

Keď spisovateľa Owena Quinea vyhlásia za nezvestného, jeho manželka sa obráti na súkromného detektíva Cormorana Strikea. Najskôr si myslí, že chcel byť osamote – ako to už v minulosti urobil – a tak od detektíva chce len, aby ho našiel a priviedol domov. Počas Strikeovho vyšetrovania sa však zistí, že v prípade ide o viac ako si Quineova manželka myslí. Nadaný autor práve dokončil rukopis knihy, ktorej vydanie by mohlo mnohým ľuďom skomplikovať alebo dokonca zničiť život. A keď Ouinea nájdu brutálne zavraždeného za bizarných okolností, začína sa boj s časom, aby pochopili motiváciu neľútostného zabijaka, vraha, aký tu doposiaľ ešte nikdy nebol. (Viac info)

Stephen King – Pán Mercedes

Stephen King - Pán Mercedes

Ešte pred úsvitom čakajú v americkom meste zmietanom ekonomickou krízou stovky nezamestnaných mužov a žien na otvorenie veľtrhu pracovných miest. Sú unavení, uzimení a zúfalí. Z hustej hmly sa vynorí osamotené auto. Vodič v ukradnutom mercedese preletí davom, zráža nevinných, potom zacúva a znovu zaútočí. Zabije osem ľudí, pätnásť ich zraní. A uniká. Mesiace plynú a vyšetrovanie nezmyselného brutálneho činu nikam nevedie. Penzionovaný policajt Bill Hodges ťažko znáša traumu z nevyriešeného zločinu a dokonca uvažuje o samovražde, keď dostane list od šialenca – priznanie k vraždám. (Viac info)

 

Veronika Krásnohorská – Vo vetre života

Veronika Krásnohorská - Vo vetre života

Vo vetre života je slovenský preklad úspešného autorkinho románu Solo per amore (Len pre lásku), ktorý vyšiel v Taliansku v roku 2009 pod umeleckým menom Veronika Eva Belmonte (doslovný preklad jej originálneho priezviska do taliančiny)Román sa začína spomienkami hlavnej hrdinky Ester na minulosť. Prenáša nás cez druhú svetovú vojnu, ktorej bezcitnosť zažila ako malá. Opisuje povojnové zmeny súvisiace s nastolením komunizmu. V týchto podmienkach sa stretáva so svojou prvou láskou. Dovolí nám nazrieť do zákulisia manželstva s homosexuálnym manželom. Vystrašená z okupácie vojenskými jednotkami Varšavského paktu v auguste 1968 opúšťa milovanú vlasť. (Viac info)

Mirriam Prieß – Jak zvládnout syndrom vyhoření

Mirriam Prieß - Jak zvládnout syndrom vyhoření

Kniha prichádza s prekvapivým zistením: skutočnou príčinou vyhorenia nie je preťaženie a vyčerpanie. Sú to len následky. K vyhoreniu dochádza preto, že v dôležitých oblastiach života nemáme zdravý vzťah k sebe a k ostatným. Prestávame žiť, len fugnujeme. Autorka na základe dlhoročných skúseností vysvetľuje nové súvislosti syndrómu vyhorenia a popisuje príčiny tejto choroby. Odhaľujú nevedomé mechanizmy, kvôli ktorým sa syndróm vyhorenia objavuje a navrhuje spôsob ako sa uzdraviť. Kniha vychádza v českom jazyku. (Viac info)

Zygmunt Miłoszewski – Nezaplatitelný

Zygmunt Miłoszewski - Nezaplatitelný

Nezaplatitelný je thriller, ktorý v sebe kombinuje to nejlepšie z Dana Browna, Artura Péreze-Reverteho a Umberta Eca. Hrdinovia sa pri svojom pátraní dostanú na stopu tajomstvu, ktoré by mohli obrátiť moderný svet hore nohami. Píše sa rok 1944. Hans Frank, nacistický pohlavár spravujúci Poľsko, ukryje svoju najcennejšiu ukradnutú korisť. Vzácny umelecký predmet, ktorý mu má po vojne zaručiť beztresnosť  záhadne zmizne. Doktorka Sofia Lorentzová, historička umenia zamestnaná na Ministerstve zahraničných vecí, je jedného dňa povolaná do kancelárie premiéra v naliehavej a prísnej tajnej záležitosti. Kniha vychádza v českom jazyku. (Viac info)