blog

Knižné tipy: Láska, spomienky, mafia a vojna

pondelok 9. februára 2015 15:53
Po 9.02. 2015 15:53

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Elif Shafak – Štyridsať pravidiel lásky 

Elif Shafak - Štyridsať pravidiel lásky Celosvetovo úspešná turecká autorka Elif Shafak vo svojich knihách spája tradície Východu a Západu, búra vžité náboženské stereotypy. Jej knihy vyšli vo viac ako 40 svetových jazykoch a štýl jej písania vážne konkuruje slávnemu Paulovi Coelhovi. Štyridsaťročná Ella žije na predmestí Northamptonu v štáte Massachussetts a vedie pohodlný život po boku zámožného manžela. Napriek tomu nie je spokojná so svojím osudom. Po rokoch v domácnosti si nájde prácu ako externá lektorka v literárnej agentúre. Spolu s inými ponukami sa jej do rúk dostane text neznámeho autora, ktorého hlavnou témou je súfizmus, a táto kniha zmení jej pohľad na život a na lásku. Text ju natoľko zaujme, až si začne písať s jeho autorom Azizom… (Viac info)

Émile Zola – Zabiják 

Émile Zola - Zabiják Vždy sa potešíme, keď vyjde v reedícii román, ktorý je dnes vysoko cenený, hoci v minulosti bol odmietaný. Tak je to aj v prípade románu Zabiják od Émila Zolu. Zabiják sa odohráva v temných krčmách Paríža 2. polovice 19. storočia. Čitateľ v ňom sleduje osudy mladej Gervaise Macquartové, ktorá sa vydá za parížského pokrývača Coupeaua. Rodinné šťastie ale netrvá dlho. Manžel sa pri práci zraní a behom uzdravovania sa z neho stáva alkoholik. V dobe vydania bolo dielo francúzskou spoločnosťou odmietnuté pre autorov drsný realizmus. Naopak, Zabiják je dnes považovaný za jedno z jeho najlepších diel. (Viac info)

Yannick Grannecová – Bohyně malých vítězství

Yannick Grannecová - Bohyně malých vítězství Yannick Grannecová - Bohyně malých vítězství Inštitút pokročilých štúdií, Princeton, 1980. Riaditeľ poveril mladú dokumentaristku Annu Rothovú, aby získala archív Kurta Gödela, najuzavretejšieho a najuhrančivejšieho matematika 20. storočia. Anna sa preto musí spriateliť s ovdovelou Adelou Gödelovou, ktorá vedecky neobyčajne cenný archív, odmieta vydať. Hneď pri prvom stretnutí Adela Annine úmysly prehliadne. Aj napriek očakávaniam ju nevyhodí, ale určí pravidlá hry. Stará pani potrebuje vyrozprávať príbeh, ktorý nikto nechcel počuť. Od žiarivej Viedne 30. rokov po povojnový Princeton, od konca pozitivistických ideálov po nástup nukleárnych zbraní, tak Anna objavuje životnú dráhu génia, ktorý nevedel žiť, a ženy, ktorá vedela len milovať. (Viac info)

Nic Pizzolatto – Galveston

Nic Pizzolatto - GalvestonMafiánsky zločinec Roy Candy má svoje dni zrátané. Nielenže mu diagnostikujú smrteľnú chorobu, ale stane sa nepohodlným pre svojho šéfa. Ten ho preto pošle na záťah, z ktorého nemá vyviaznuť živý. Roy si však ľahko spočíta, že narýchlo dohodená prácička má byť v skutočnosti jeho posledná. Paradoxne je to teda Roy, kto zo stretnutia s najatými zabijakmi vyjde so zdravou kožou.Skôr než stihne zdúchnuť z miesta činu, nájde tam vystrašené osemnásťročné dievča. Roy ju napriek všetkým pravidlám vezme so sebou a spoločne unikajú z New Orleansu do Galvestonu. Dievča sa volá Rocky a pôsobí ako magnet na mužov aj na problémy. (Viac info)

John Boyne – Zostaň, kde si, a potom odíď

Ďalší príbeh od autora Chlapca v pásikavom pyžame.   V deň, keď vypukla prvá svetová vojna, Alfiemu Summerfieldovi sľúbil otec, že nikdy neodíde bojovať, no hneď nasledujúci deň svoj sľub porušil. O štyri roky neskôr Alfie netuší, kde jeho otec naozaj je, myslí si, že je na špeciálnej tajnej misii. Raz, keď na stanici King's Cross čistil topánky, úplne náhodou zazrel na papieroch vojenského doktora otcovo meno. Prekvapený a zmätený Alfie zistí, že jeho otec je v nemocnici, v špeciálnej nemocnici pre vojakov s nezvyčajnými ťažkosťami. Alfie sa rozhodne otca z tohto čudného skľučujúceho miesta zachrániť.Ďalší príbeh od autora Chlapca v pásikavom pyžame. V deň, keď vypukla prvá svetová vojna, Alfiemu Summerfieldovi sľúbil otec, že nikdy neodíde bojovať, no hneď nasledujúci deň svoj sľub porušil. O štyri roky neskôr Alfie netuší, kde jeho otec naozaj je, myslí si, že je na špeciálnej tajnej misii. Raz, keď na stanici King’s Cross čistil topánky, úplne náhodou zazrel na papieroch vojenského doktora otcovo meno. Prekvapený a zmätený Alfie zistí, že jeho otec je v nemocnici, v špeciálnej nemocnici pre vojakov s nezvyčajnými ťažkosťami. Alfie sa rozhodne otca z tohto čudného skľučujúceho miesta zachrániť. (Viac info)