blog

Cenu za najlepšiu nórsku detektívku má opäť Karin Fossum

utorok 24. marca 2015 17:23
Ut 24.03. 2015 17:23

Už druhýkrát vo svojej kariére získala Rivertonovu cenu Karin Fossum, prvýkrát za román Neobzeraj sa, ktorý bol druhý v sérii s hlavným inšpektorom Konradom Sejerom, a tento rok za najnovší prípad série s názvom Helvetesilden (Pekelný oheň). V pôvodnom štatúte ceny bolo pravidlo, že žiaden autor ju nemôže získať dvakrát, neskôr však prijali výnimku v prípade, ak ide o výnimočné dielo alebo o výrazný návrat.

Karin-Fossum

Helvetesilden je typickým románom Karin Fossum, rovnako ako všetky jej romány si aj tento kladie veľké otázky o živote obyčajných ľudí. Na začiatku príbehu sú mŕtvoly mladej slobodnej matky a jej malého syna, čo je pre autorku odrazovým mostíkom k rozprávaniu o spolupatričnosti, ale aj komplikovaných vzťahoch a jazvách na duši, ktoré zanechávajú.

V slovenčine v júni vychádza už štvrtý román, séria zatiaľ vychádza v chronologickom poradí, od prvého prípadu Konrada Sejera s názvom Evino oko cez oceňovaný román Neobzeraj sa, najnovším je detektívny román Kto sa bojí vlka o schizofrenickom pacientovi na úteku podozrivom z brutálnej vraždy.

Autorka postupne rozvíja námety zo súčasnej nórskej spoločnosti, od prostitúcie až po vzťah väčšinovej spoločnosti k duševne postihnutým či osamelým matkám. Jej romány vynikajú psychologickou hĺbkou a dôkladným zobrazením postáv. Na rozdiel od hlavného prúdu súčasnej severskej detektívky si nikdy nezakladala na samoúčelnom naturalizme.