blog

Knižné tipy: Krimi, fantasy a reportáže

pondelok 20. apríla 2015 00:09
Po 20.04. 2015 00:09

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili knihu reportáží Pawła Smoleńského, severskú kriminálku Muž bez psa, krásnu a nežnú knihu Samota, pre čitateľov v angličtine máme pripravenú fantasy od Gene Wolfe a so Zadie Smith navštívime Kambodžskú ambasádu.

Pawel Smoleński – Oči zasypané pieskom 

Paweł SmoleńskiPaweł Smoleński sa opäť vydáva na tie najcitlivejšie miesta, pozerá na neustále sa predlžujúci múr, číta o ďalších samovražedných útokoch, počúva o nenávisti. Snaží sa pochopiť, i keď si je vedomý, že čokoľvek pochopiť bude nekonečne zložité. “Ja som to nerozmotal. Podľa mňa sa to nedá rozmotať z niekoľkých dôvodov. V prvom rade preto, že ako v každom konflikte je situácia šialene dynamická, človek „antihrdina“ sa môže v priebehu dňa, týždňa zmeniť na hrdinu. Mne sa zdá, že trochu už rozumiem, možno aj viac než len trochu, ale zdá sa mi to každý druhý pondelok, každý tretí štvrtok, ale už v utorok alebo v stredu vôbec ničomu nerozumiem. V nedeľu sa snažím nerozmýšľať.” (Viac info)

Hakan Nesser – Muž bez psa

Hakan Nesser - Muž bez psa

December v Kymlinge. Členovia Hermanssonovej rodiny sa schádzajú, aby oslávili dohromady stopäťročné výročie – otec Karl-Erik oslavuje 65 a najstaršia dcéra Ebba 40 rokov. Nič sa ale nedarí tak, ako to bolo naplánované. V noci pred “veľkým dňom” si Robert, čierna ovca rodiny a neslávne známa “celebrita” z reality šou “Zajatci z ostrova Koh Fuk”, ide na prechádzku a už sa nikdy nevráti. A budúcu noc zmizne bez stopy Ebbin syn Henrik. Jedná sa o osobitý prípad, ktorému má prísť na koreň taliansky vyzerajúci kriminálny inšpektor Gunnar Barbarotti. Môže to byť náhoda, že dvaja ľudia z rovnakej rodiny odídu len deň po sebe z toho istého miesta? Alebo sa to deje podľa plánu? Existuje medzi udalosťami nejaká súvislosť? (Viac info)

Natalio Grueso – Samota

Natalio Grueso - Samota Stránkami tohto čarovného príbehu putujú nezabudnuteľné postavy, ktoré sa čitateľovi zaryjú hlboko do srdca: očarujúci zlodej Bruno Labastide, muž, ktorý ľuďom predpisuje knihy, mladý pašerák slov, lovec snov aj krásna Japonka s medovýma očami, ktorá vo svojom benátskom byte každú noc odoláva osudu . Tento magický román nás vezme na cestu okolo sveta, z Paríža do Buenos Aires, z Benátok do Šanghaja, z Guatemaly do Bagdadu, a umožní nám zúčastniť sa podivuhodného dobrodružstva jeho zvláštnych postáv, osamelých stroskotancov, ktorí však dokážu to najkrajšie a najušľachtilejšie na svete – urobiť iných šťastnými. (Viac info)

Gene Wolfe – The Book of The New Sun  

Gene Wolfe - The Book of The New Sun  Nedávno vyhlásená najlepšou fantasy všetkých čias, po Pánovi prsteňov a Hobitovi, kniha Gene Wolfe The Book of The New Sun je mimoriadny epos, odohrávajúci sa milión rokov v budúcnosti, na Zemi transformovanej tajomnými a podivuhodnými spôsobmi, v čase, keď naša súčasná kultúra nie je ani spomienkou. Severiano, ústredná postava, je mučiteľ, vyhnaný zo svojho cechu po tom, ako sa zamiloval do jednej zo svojich obetí, cestuje do vzdialeného mesta Thrax, vyzbrojený starovekým popravčím mečom, Terminus Est. Toto vydanie obsahuje prvé dva zväzky tohto štvordielneho románu, The Shadow of the Torturer a The Claw of the Conciliator. Dielo vychádza v angličtine. (Viac info)

Zadie Smith – Kambodžská ambasáda 

Zadie Smith - Kambodžská ambasáda Po úspešnej knihe NW vychádza ďalšia výborná kniha od spisovateľky Zadie Smith. Tentokrát sa znovu nepohneme z Londýna, ale presunieme sa na ambasádu. Kambodžská ambasáda je vzácny a skvelý príbeh, ktorý nás zavedie hlboko do života mladej ženy, Fatou, domácej slúžky Derawalovcov a utečenkyne z jedného utrpenia do druhej. Kniha Zadie Smith je pútavá, dojemná a nazerajúca na veci cez pokrivenú optiku. Príbeh naznačuje, ako zdanlivo malé veci v každodennom živote môžu nastojiť veľké a mimoriadne otázky. (Viac info)