blog

Aké to bolo, keď prišiel Jo Nesbo

utorok 12. mája 2015 09:42
Ut 12.05. 2015 09:42

Jo Nesbø v MartinuseMilí Martinusáci,

minulý týždeň sme v našom bratislavskom kníhkupectve prijali návštevu, o akej by sme pred pár rokmi ani neodvažovali snívať. Zavítal medzi nás jeden z najpopulárnejších autorov sveta Jo Nesbø a my sme mali možnosť stráviť v jeho spoločnosti nezabudnuteľný večer plný otázok, podpisovania a nakoniec dokonca aj spoločného sledovania futbalového zápasu.

O sne, ktorý sa stal realitou

Keď sme pred niekoľkými rokmi otvárali naše najväčšie kníhkupectvo na Obchodnej 26 v Bratislave, často sme žartovali, že ho projektujeme tak, aby sme v ňom mohli privítať aj Jo Nesbøa. Autora, ktorý sa postupne a rokmi stal jedným z najpopulárnejších autorov. A to nielen na Slovensku, ale aj vo svete. A to bol práve ten problém – lebo čím je autor populárnejší, tým väčší je záujem o jeho návštevu a tým menšiu šancu majú maličké trhy ako je ten náš.

Vydavateľstvo Ikar sa však nevzdalo a po rokoch neúnavnej snahy sa podarilo neuveriteľné – Jo Nesbø potvrdil svoju návštevu a to dokonca priamo na rok, kedy Ikar oslavuje 25. výročie svojho založenia.  Potom už veci nabrali rýchly spád. Vďaka dobrým vzťahom a predchádzajúcim skúsenostiam s návštevami autorov ako Kathy Reichs, Felix Francis a Paul Hoffman sme dostali jedinečnú šancu dokázať, že sme pripravení na ďalšieho autora svetového formátu. A my sme boli pevne rozhodnutí túto šancu využiť!

Jo Nesbø sa mal na Slovensku zdržať krátko a na stretnutie so svojimi fanúšikmi mal len jeden hektický deň, počas ktorého musel stihnúť tlačovú besedu, autogramiádu a následne ešte večer besedu a autogramiádu u nás.

Vedeli sme, že záujem bude veľký. Ale 77 sekúnd prekvapilo.

Od začiatku sme vedeli, že záujem o besedu bude obrovský. Že naše kníhkupectvo je síce pomerne veľké, ale Jo Nesbø by zaplnil aj štadión. Nevraviac o tom, že ak to stále mala byť príjemná beseda s uvoľnenou atmosférou a aspoň teoretickou šancou, že sa podpis do knihy ujde každému, tak musíme nastaviť predaný počet lístkov tak, aby samotná masa ľudí nezmenila akciu na bezduché tlačenie sa v dave.

Po konzultáciách s odborníkmi na organizovanie obrovských spoločenských akcií sme sa preto rozhodli dať do predaja štyristo lístkov, plus pár desiatok sme uvoľnili na rôzne súťaže. Či už priamo na stránkach Martinusu alebo pre našich partnerov. Aby bol predaj čo najférovejší, stanovili sme jeho spustenie na sobotu, kedy je väčšina ľudí doma a vo vlnách po sto kusov, aby mal každý viacero šancí. Cena lístka bola deväť eur, ale osem eur tvorí poukážka na nákup tovaru na Martinus.sk.

Mysleli sme si, že sme pripravení na všetko a z technického hľadiska sme aj boli. Jediné, čo nás absolútne dostalo a šokovalo, bola výška vášho záujmu. Vždy, keď sa začala nová vlna predaja, stačilo pár sekúnd a lístky boli okamžite preč. Celé naše dlhé prípravy na predaj sa nakoniec zvrhli na frenetických 77 sekúnd, počas ktorých 400 lístkov na besedu našlo svojich šťastných majiteľov.

Jo Nesbø v Martinuse

Jo Nesbø je profesionál, ktorého nezastaví ani presilená ruka

Preskočíme rozprávanie o dlhých hodinách príprav, o stovkách maličkostí, ktoré sú pri takejto akcii potrebné zariadiť, dohodnúť, dodať, nastaviť, pripraviť, vyskúšať, atď. Zoznam je priam nekonečný a naša event manažérka Janka by vám o tom vedela rozprávať dlho. A hrôzostrašne. Nastal deň D. 6. máj 2015. Jo Nesbø prišiel do Bratislavy už o deň skôr z mimoriadne náročnej autogramiády v Prahe, na ktorej si presilil ruku. Ranné stretnutie s novinármi však potvrdilo to, čo sme o ňom vedeli z médií.

Jo Nesbø je profesionál s obrovskou charizmou, ktorého len tak niečo nezastaví. Doobeda s prehľadom zvládol tlačovú besedu a následne aj skoro dvojhodinovú autogramiádu. Na programe ostávala beseda a autogramiáda v Martinuse, kde už na neho netrpezlivo čakali stovky fanúšikov.

Celá akcia začala o 19:00 vynikajúcou prednáškou Jozefa Zelizňáka, dvorného prekladateľa Nesbøvých románov, ktorý nám predstavil prostredie, v ktorom sa jeho romány odohrávajú, naučil nás, ako sa správe vyslovuje nielen meno Jo Nesbøa, ale aj Harryho Holeho a hlavne – nastolil príjemnú a uvoľnenú atmosféru, ktorá sa potom niesla celým večerom.

Jozef Zelizňák

Obrovská charizma, zmysel pre humor a očarujúce vystupovanie. Aj to je Jo Nesbø.

V akom tóne sa bude niesť celá debata určil Jo Nesbø hneď na začiatku, keď krvopotne naučené nórske privítanie, ktoré znamenalo: “Ahojte, Jo. Vitajte na Slovensku. Sme veľmi radi, že ste prijali naše pozvanie. Ako sa vám tu zatiaľ páči?” preložil ako “Chcem mať sex s vašou sestrou!” Úvodná otázka a okamžite bolo jasné, že so svojím šarmom a zmyslom pre humor si svoje publikum totálne podmaní v priebehu pár sekúnd a že to kúzlo už nepominie.

A tak aj bolo. Jo nám porozprával o tom, kto ho inšpiroval k menu Hole, prečo vlastne píše detektívky a decentne sa vykrútil z vypĺňania kvízu o svojich románoch. Prezradil, že príbeh o zavraždenej žene vo vodnej posteli považuje za príbeh lásky, ale došlo aj na témy ako jeho milovaný futbal a prdenie. Lebo Jo je unikátny hlavne ako rozprávač príbehov. Rozprávač, ktorého charizma sa neobmedzuje len na papier. Skôr naň presiakne z jeho osobnosti, ktorú nechal naplno zažiariť počas celého večera.

Nemenej zdatným sekundantom bol však aj Jozef Zelizňák, ktorý dokázal, že je nielen skvelým prekladateľom, ale aj nemenej zdatným simultánnym tlmočníkom. So svojím nenúteným humorom, neuveriteľnou pamäťou a príjemným vystupovaním sa stal druhou hviezdou večera.

Darmo vám však budeme opisovať, aká bola beseda s Jo Nesbøm skvelá, v tomto prípade skutočne vydá jedno video za tisíc slov. Takže nech sa páči, pozrite si záznam, dovoľujeme si tvrdiť, že nudiť sa nebudete 🙂

POZRITE SI ZÁZNAM Z BESEDY S JO NESBOM PRIAMO TU!

Jo Nesbø v Martinuse

Autogramiáda a futbal – neočakávaný záver večera

S Jo Nesbøm by sa samozrejme dalo diskutovať do rána, ale čas nás neúprosne tlačil, takže po hodinke sme museli debatu ukončiť odovzdaním trička s odkazom, ktorý ste vymysleli vy, naši Martinusáci, v rámci súťaže “Odkaz pre Nesbøa”. Tričko sa mu veľmi páčilo, takže možno ho raz zahliadneme na nejakej fotke s nápisom na hrudi “Responsible for sleepless nights since 1997.”

Potom už nasledovala autogramiáda, na ktorej sa opäť potvrdilo, že Jo je v prvom rade obrovský profesionál. Napriek tomu, že kvôli bolesti podával ľuďom celý deň ľavú ruku, pri podpisovaní kníh bol nezastaviteľný a knihu podpísal úplne každému, dokonca si našiel čas aj na niekoľko spoločných záberov. Ak ste sa s ním aj neodfotili, určite si pozrite kompletnú galériu fotiek z večera, v ktorej sa možno nájdete. Náš fotograf sa snažil zachytiť každého, kto si dával podpísať knihu.

A potom sa stalo niečo neuveriteľné. Jo Nesbø je, ako bývalý profesionálny futbalista, stále veľkým fanúšikom futbalu a v ten večer chcel pozerať zápas Bayernu Mníchov proti FC Barcelone. Len tak zo žartu sme mu ešte cez deň navrhli, že ho môžeme pozerať u nás na veľkom plátne a on súhlasil! A tak sme po autogramiáde nainštalovali plátno, pohodlne sa usadili a v spoločnosti Jo Nesbøa a niekoľkých desiatok fanúšikov (ťažko povedať, či aj futbalu alebo len Nesbøa) sme si spoločne vychutnali druhý polčas tohto zápasu.

KOMPLETNÁ GALÉRIA FOTIEK Z BESEDY A AUTOGRAMIÁDY S JO NESBOM

Jo Nesbø v Martinuse

A tam niekde nastal ten moment. Moment, kedy sme si uvedomili, že sedíme v prítmí nášho kníhkupectva, obklopení ľuďmi, ktorí milujú knihy, spolu s jedným z najznámejších autorov sveta a sledujeme futbal. Že je to nádherne absurdné, niečo úplne nepredstaviteľné, niečo, čo prekonalo aj naše najdivokejšie očakávania.

Že sú príbehy, ktoré musí napísať sám život, lebo my sami by sme ich nikdy neboli schopní vymyslieť. Ale že aj tie sa dajú zažiť a zrealizovať len keď sme obklopení tými správnymi ľuďmi. Ľuďmi, ktorí zdieľajú našu vášeň, ciele, sny a úsilie. Či už ide o našich kníhkupcov a desiatky ďalších zamestnancov, alebo o vás, našich Martinusákov, bez ktorých by sme nikdy nemohli žiť tento nádherný príbeh. Príbeh Martinus.sk A za to vám ďakujeme!

PS: Robili sme všetko preto, aby táto akcia bola pre vás rovnako nezabudnuteľnou a výnimočnou ako pre nás, ale ak máte nejaké pripomienky a návrhy, ako by sme sa mohli ďalej zlepšovať (lebo zlepšovať sa dá vždy), určite nám dajte vedieť. Či už priamo v komentároch pod týmto článkom, alebo na email nesbo@martinus.sk. Ďakujeme!

Jo Nesbø v Martinuse