blog

Knižné tipy: Stehlík, vôl či mačka, všetci sa dostanú do príbehu

piatok 15. mája 2015 01:01
Pi 15.05. 2015 01:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili príbeh od cenami ovenčenej Donny Tartt, Spoušť od Sáry Vybíralovej, dozviete sa prečo je Vůl v chryzantémách, čaká vás aj mačacia poézia T.S. Eliota a napínavý príbeh Maskérka mŕtvol.

Donna Tartt – Stehlík 

Donna Tartt - Stehlík Theo Decker má trinásť rokov, milujúcu matku a otca, ktorý ho zanedbáva. Priam zázračne prežije nehodu, ktorá ho pripraví o všetko, čo dovtedy poznal a ľúbil, a v New Yorku zostane sám. Našťastie sa ho ujme bohatá rodina a zdá sa, že chlapec napokon dospeje na muža. Theo však trpí. Chýba mu jeho minulosť a len ťažko nadväzuje nové vzťahy. Smútok je aj dôvodom, prečo chlapec silno lipne na obraze stehlíka, fascinujúcej maľbe holandského majstra Carela Fabritia, ktorý je jeho jediným spojivom so spomienkou na mŕtvu matku. A práve toto vzácne dielo ho zavedie do dobrodružného sveta, kde sú starožitnosti najvyššou métou, pre ktorú sa ľudia neštítia ničoho. (Viac info+)

Sára Vybíralová – Spoušť

Sára Vybíralová - Spoušť Dvanásť postáv je v laboratórnom pokuse infikovaných rôzne silnou dávkou neuróz, obsesí, fóbií a mániou. Sú vystavení mätúcemu prostrediu symbolických výhybiek a bludných koreňov. Krv na oblečení a na ulici. Nevysýchajúca vlhkosť. Pretekajúca polievka a rieka. Cudzie jazyky vpadajú do logiky situácie a slová odlietajú oknom. To, v čo sa verí, sa možno bez vysvetlenia skutočne objaví a ten, kto stratí vôľu v existenciu, možno pozvoľna naozaj zmizne. Odhodlanie dvanástich postavám určite nechýba. Sára Vybíralová prichádza s tuctom vycibrených poviedok, ktoré porušujú očakávania, a vďaka tomu napĺňajú predstavu sebavedomého debutu. (Viac info)

Saki – Vůl v chryzantémách

Saki - Vůl v chryzantémách

Dvadsaťpäť poviedok slávneho anglického humoristu píšuceho pod pseudonymom Saki. Jeho hrdinovia sú pre uznanie ochotní urobiť všeličo; zaplatiť za lov prestarnutého tigra, premeniť svoju hostitel’ku vo vlčicu, alebo dať svojej bohatej tetuške pričuchnúť k hazardu. So svojím typicky suchým, ironickým humorom Saki líči, aké nečakané rozuzlenie takéto snahy často mávajú a ako smiešne býva ľudské úsilie udržať si svoje miesto v spoločnosti. “Človek je bytosť dvoch tvárí a čokoľvek, čo nezohľadňuje tú odvrátenú, pôsobí umelo a mŕtvo,” hovorí Clovis Sangrail, cynický pozorovateľ a rozprávač príbehov. (Viac info)

T.S. Eliot – Šibalova príručka šikovných mačiek

T.S. Eliot - Šibalova príručka šikovných mačiek

Šibalova príručka šikovných mačiek je pútavá kolekcia humorných básní pre deti. Poézia, ktorá ponúka živý a zábavný pohľad na úsmevné vyvádzanie mačiek a slabosti ľudí. Majiteľ mačky spozná možno príkladov správania mačiek, a vnímavý čitateľ uvidí početné paralely v ľudských postojoch a správania. Navyše táto poézia zvyšuje toleranciu čitateľa, jeho súcit a vedomie. Konečne, tieto básne môžu slúžiť ako vynikajúci úvod do Eliotovej poézie, pripravujú čitateľa k pochopeniu jeho humoru, jeho básnickej techniky a dokonca aj niektorých z jeho závažných tém, ktoré sú tu prezentované v relatívne ľahkom tóne.(Viac info)

Bernhard Aichner – Maskérka mŕtvych  

Bernhard Aichner - Maskérka mŕtvych Brünhilde Blumovú v útlom detstve adoptovali manželia – majitelia pohrebného ústavu a vychovávali ju, aby raz prevzala rodinný podnik. Teraz je ona majiteľkou innsbruckého pohrebného ústavu a zároveň milujúcou manželkou a láskavou matkou dvoch dcér. Je povestná svojím mäkkým srdcom a chladnou hlavou. Jej ukážkový život nečakane naruší náhla manželova smrť pri autonehode. Vodič z miesta nehody ujde. Blumovej sa zrúti svet, stráca oporu aj pocit šťastia. Zhodou náhod príde na to, že zdanlivá nehoda jej muža, nepodplatiteľného policajta, bola v skutočnosti plánovaná vražda. Pustí sa do pátrania na vlastnú päsť. (Viac info)