blog

Knižné tipy: Nájdeme spravodlivosť iba v rozprávke?

piatok 10. júla 2015 00:01
Pi 10.07. 2015 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili krásne básne Jána Štrasera, vyšetrovanie, ktorého stopy vedú do Izraela s názvom Dávidovy hvězdy, japonskú rozprávku Rozsudky sudcu Óoku, Hnev od Zygmunta Miłoszewskiého a mrazivý príbeh Hadí dcera.

Ján Štraser – Až 

Ján Štraser - Až Básnik Ján Štrasser v svojej najnovšej zbierke organicky nadväzuje na svoju tvorbu z posledných desaťročí. Ostal verný svojmu minimalistickému záznamu básnickej reality, v ktorej vyhľadáva a nachádza netušené súvislosti, organizované jazykovou výstavbou básne. Jeho lyrická skratka, miestami tendujúca až k aforizmu, je však takmer vždy svieža, prekvapujúca a v konečnom dôsledku katarzná. Autor do knihy zaradil aj neveľký cyklus Čierna skrinka, v ktorom sa nachádza po jednej z básní z jeho doterajších zbierok. Aj keď to nikde nezdôrazňuje, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o akúsi životnú predbilanciu na prahu blížiacej sa sedemdesiatky. (Viac info)

 

Kristina Ohlssonová – Davidovy hvězdy

Kristina Ohlssonová - Davidovy hvězdy Jedna stará židovská povesť rozpráva, že v noci sa zjavuje lúpežný Papierový chlapec. Dnes už si na neho nikto ani nespomenie, ale len do chvíle, keď je pred svojimi žiakmi a ich rodičmi zastrelený učiteľ Salomonovej školy v Štokholme. O pár hodín neskôr zmiznú cestou na tenisový tréning dvaja židovskí chlapci. Fredrika Bergmanová a Alex Recht stoja pred jedným zo svojich najťažších prípadov. Vrah, ktorého prenasledujú, sa zdá byť rovnako neľútostný ako efektívny. A jeho stopy vedú až do Izraela. (Viac info)

 

Věna Hrdličková, Zdenka Krejčová – Rozsudky sudcu Óoku 

Věna Hrdličková, Zdenka Krejčová - Rozsudky sudcu Óoku Rozprávka Rozsudky sudcu Óoku rozpráva o japonskom sudcovi, ktorý je spravodlivý a neúplatný. Je to sudca Ooka, ktorý vyrieši každý prípad. Óoka Tadasuke bol skutočnou historickou postavou. Žil v Japonsku na prelome 17. a 18. storočia, a pretože vtedajšie zákony boli príliš prísne, často ich musel obísť svojou vynaliezavosťou. Zavrhol mučenie a žiadal, aby každé obvinenie bolo podložené dôkazmi. Tým si získal srdcia prostých Japoncov a vstúpil do ich rozprávania. Príbehy o ňom, či už skutočné alebo vymyslené, sa rozprávajú dodnes. Postava soudcu Óoku inšpirovala aj českých filmárov k natočeniu úspešného televízneho filmu Rozsudky soudce Ooky.(Viac info)

 

Zygmunt Miloszewski – Hnev 

Zygmunt Miloszewski - Hnev Hnev je rozlúčkou s prokurátorom Szackým, jedným z naobľúbenejších hrdinov poľských kriminálnych románov, ktoré aj vďaka nemu čoraz častejšie vychádzajú aj v zahraničných prekladoch. Dvadsiateho piateho novembra zavolajú prokurátora Teodora Szackého do trosiek starého nemeckého bunkru neďaleko mestskej nemocnice. Pri prácach na ceste robotníci objavili starú kostru. Szacki bezmyšlienkovite „odfajkne Nemca”, ako sa tu hovorí vojnovým pozostatkom a prikáže kosti poslať lekárskej fakulte. Ani netuší, že to, čo sa mu zdalo ako ukončenie rutinnej procedúry, je vlastne začiatok najťažšieho a posledného prípadu jeho kariéry.  (Viac info)

 

Karel C. Grig – Hadí dcera

Karel C. Grig - Hadí dcera V rovnakom čase, keď sú v rozvalinách stavby v blízkosti Prahy objavené obete takmer päťdesiat rokov starej vraždy, sa na jachte plaviacej sa Stredomorím zoznamuje osamelý starší muž s výrazne mladším dievčaťom. Žiadny z nich netuší, ako hlboko sa ich rýchlo gradujúci vzťah prepletie s vyšetrovaním dávneho zločinu, hoci muž vie, že páchateľ dodnes nezískal, o čo sa kedysi usiloval. Obstoja milenci v boji o život, až vrah znova udrie? A kto je onen záhadný ochranca, ktorý im pomáha prežiť? (Viac info)