blog

Knižné tipy: Sny, rozprávky, ale aj krimi

utorok 29. septembra 2015 13:12
Ut 29.09. 2015 13:12

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. Tento týždeň sme pre vás pripravili román o Chlapcovi, ktorý rozdával sny, severskú krimi od Arneho Dahla, novú knihu Michala Hvoreckého, navštívime Tajný cirkus a dozvieme sa viac O mužíčkovi, který zastavil pražský orloj.

Luca Di Fulvio – Chlapec, který rozdával sny

Luca Di Fulvio - Chlapec, který rozdával snyRomán s poetickým názvom nás prenesie do New Yorku v roku 1909. Tu si chce mladá talianska matka so svojim malým synom splniť sen o lepšom živote. No ich sen sa začne rozplývať po tom ako spoznajú realitu ghetta v newyorskej štvrti. Dá sa vôbec odtiaľto dostať ? Možno ak má človek dostatok fantázie a charizmy. Ak máte radi príbehy zo začiatka 20. storočia, filmové prostredie a Broadway, román Chlapec, který rozdával sny je pre vás ako stvorený. (Viac info)

 

Arne Dahl – Európske blues

Arne Dahl - Európske bluesV poradí štvrtý kriminálny román od vynikajúceho severského spisovateľa Arneho Dahla ocenený dánskou cenou ako najlepší kriminálny román, nás privádza k hľadaniu spojiva medzi zvláštnou popravou muža v Štockholmskej ZOO, ôsmimi zmiznutými východoeurópankami a príšernou vraždou starého židovského profesora. Vyšetrovatelia zvláštneho tímu A. budú hľadať vrahov vo všetkých kútoch Európy, ako aj v minulosti, v časoch, keď sa diali jedny z najpríšernejších zločinov 20. storočia. (Viac info)

 

 

Michal Hvorecký – Wilsonov

Michal Hvorecký - WilsonovO niekoľko dní v kinách výjde rovnomenný film, čakanie si môžeme skrátiť čítaním tejto výbornej knihy. Píše sa rok 1923 a v židovskej štvrti Wilsonova sa stanú štyri brutálne vraždy. Bezradná polícia si na pomoc zavolá newyorského detektíva Aarona Fooda. Američan nezvyčajnými a mimoriadne drsnými metódami vyšetruje okultné zločiny vo veľkomeste, ktorého história je celkom iná, než si myslíte. Novela pripomenula zabudnutú kapitolu dejín Bratislavy, v ktorej pred sto rokmi vedľa seba žili Nemci, Maďari, Židia a menšina Slovákov. (Viac info)

 

Diana Mašlejová – Tajný cirkus

Diana Mašlejová - Tajný cirkusExistuje neviditeľný cirkus? V knihách určite áno. Na jeden taký narazíte aj v knihe Diany Mašlejovej. Cirkus Dutemple je cez deň len obyčajný hotel, ktorý vznikol už veľmi dávno v jednej malej parížskej uličke. Doň zavítala na prázdniny aj zvedavá Betka so svojou rodinou, a to vôbec netušila, aké dobrodružstvo tam na ňu čaká. Ale zoznámte sa najskôr s úctivým pánom riaditeľom Lapatitom, drobnou tanečnicou Elou, silákom Edom a ďalšími nadanými obyvateľmi cirkusu či vlastne hotela, a postupne sa dozviete, ako to všetko naozaj bolo…(Viac info)

 

Zdeněk K. Slabý, Barbara Issa Wagner – O mužíčkovi, který zastavil pražský orloj

Zdeněk K. Slabý, Barbara Issa Wagner - O mužíčkovi, který zastavil pražský orlojRozprávok nemáme nikdy dosť, a preto vám prinášame ešte jednu. Tentokrát z neďalekej Prahy. Dozvieme sa o o malom mužíčkovi a jeho veľkej láske k porcelánovej bábike, za ktorou chodieval do malinkého obchodíku v pražskom Starom meste. Táto jeho láska dokáže zastaviť dokonca aj pražsky orloj, ale nie je to také jednoduché. Objaví sa hromotĺk Anciáš, ktorý tejto láske vôbec nepraje. Ako to celé dopadne? Rozprávka držiteľa Zlatej stuhy za celoživotný prínos v literatúre pre deti a mládež je poetickým, priam čarovným zážitkom nielen pre deti. (Viac info)