blog

5 literárnych učiteľov, ktorí si získali naše srdcia

štvrtok 4. februára 2016 22:32
Št 4.02. 2016 22:32

Asi nikdy neboli učitelia spomínaní tak často, ako je tomu teraz. A to je dobre, lebo len ťažko by sme hľadali dôležitejšie povolanie pre budúcnosť našich detí a krajiny, ako je práve to učiteľské. Niet preto divu, že učitelia prenikli aj do literatúry a to často grandióznym spôsobom, pri ktorom si mnohí navždy získali naše srdcia. Tu je výber tých, ktorých by sme najradšej uniesli z ich literárneho sveta do toho nášho!

fb ucitelia knizni

  • 1. Harry Potter: Minerva McGonagallová

    Rokfortská stredná škola čarodejnícka je plná profesorov, pri ktorých by sa dali viesť nekonečné debaty, ktorý z nich je najlepší, najodvážnejší, najcharakternejší, atď. Horúcim kandidátom do výberu bol samozrejme aj samotný Albus Dumbledore a naši kolegovia s počarbanými predlaktiami a inklináciou k čiernej sa prihovárali aj za Snapea.

    Nakoniec to však nemohol vyhrať nikto iný ako stará, dobrá Minerva. Učiteľka, ktorá vzbudzovala prirodzený rešpekt, bola prísna, ale spravodlivá a aj v najťažších situáciách nestrácala rozvahu a zdravý rozum. A áno, ako študenti by sme sa jej pravdepodobne báli, ale po rokoch by sme na ňu spomínali s láskou a vďakou za to, že nás naučila premieňať sa na mačku. Alebo aspoň vodu na ďatelinové pivo.

    (Viac info o knihe)

  • 2. Anna v Avonlea: Anna Shirleyová

    Ak by malo byť naše detstvo definované jednou jedinou literárnou postavou, mnohí (a asi hlavne mnohé) z nás by si vybrali práve Annu zo Zeleného domu. Nezbedné ryšavé dievčatko prežilo dobrodružstiev na niekoľko kníh, ktoré sme s nadšením lúskali v detstve a sledovali na televíznych obrazovkách. A treba uznať, že žiadne iné povolanie ako učiteľské by jej už lepšie nesadlo.

    Veď kto by nechcel učiteľku, ktorá je férová od kosti, ale zároveň si ešte pamätá na svoje šibalstvá z detstva a má pre ne pochopenie. A áno, uznávame, že v oblasti s kódovým označením „Gilbert“ by bola všeličo, len nie vzorom rozhodnosti a racionality, tak jej ostatné dobré vlastnosti nad týmto drobným nedostatkom rozhodne prevážia. Hlavne, že to všetko nakoniec dobre dopadlo! 🙂

    (Viac info o knihe)

  • 3. Matilda: slečna Jennifer Honeyová

    Každý, kto čítal jednu z najväčších klasík detskej literatúry vie, že kniha sa síce volá Matilda, nie úplne prekvapivo v nej vystupuje Matilda, ale minimálne rovnakou hrdinkou ako hlavná postava je aj jej učiteľka, slečna Honeyová, ktorá je nielen dobrá, láskavá a skromná, ale navyše ako správna učiteľka je okamžite schopná rozpoznať talent, keď naň natrafí.

    Aj keď schopnosť telekinézy, ktorá sa u Matildy prejavila, určite prekvapila aj ju. Našťastie sa tým nijako nedala vyviesť z miery a v čitateľoch aj vďaka tomu navždy zanechala pocit, že ak by sme boli niekedy výnimočnými deťmi my, chceli by sme naraziť len a len na učiteľky rovnakého razenia ako slečna Honeyová. A teraz si to isté želáme pre svoje deti, o ktorých sme už tým dupľom presvedčení, že sú výnimočné! 🙂

    (Viac info o knihe)

  • 4, Nadácia: Hari Seldon

    Kto by nechcel mať učiteľa, ktorý je matematický génius a zároveň majster bojových umení? V zásade sa bavíme o človeku, aký by sa narodil Chuckovi Norrisovi, keby mal dieťa so Sheldonom Cooperom. A áno, sme si vedomí, že toto prirovnanie má množstvo biologických (a na Slovensku aj právnych) medzier. Ale keby, tak je to Hari!

    Svoju genialitu využil skutočne kráľovským spôsobom – vymyslel psychohistóriu, pomocou ktorej nielenže predpovedal budúcnosť (a pád galaktického impéria), ale zároveň aj vypracoval plán, ako na jeho troskách môže vyrásť nová, oveľa lepšia ríša. Nakoniec len jediná zlá správa – ak ho chcete mať za učiteľa, tak ste si „privstali“, podľa fenomenálnej série kníh o Nadácii od Isaaca Asimova sa narodí približne o desať tisíc rokov.

    (Viac info o knihe)

  • 5. Pán Kaplan má triedu stále rád: Pán Parkhill

    Ak by sa niekomu zdalo, že povolanie učiteľa je ľahké, ten by sa mal zoznámiť s pánom Parkhillom a hlavne jeho triedou imigrantov navštevujúcich večerné kurzy angličtiny. Každý, kto niekedy učil vám určite potvrdí, že stačí jeden študent, akým bol Hyman Kaplan a z učenia sa razom stane tortúra, ktorej sa nevyrovná ani celovečerný maratón všetkých Troškových Kameňákov.

    A preto vzdávame hold pánovi Parkhillovi, ktorý by si zaslúžil sochu na Times Square s názvom „Stelesnená trpezlivosť“. Lebo neklamme si – každý, kto nemá učenie v krvi a nepovažuje to za svoje životné poslanie, by pri študentovi, akým bol pán Kaplan, išiel sedieť už po prvej hodine. Za vraždu. Tupým predmetom. Čiže učebnicou angličtiny. Tak!

    (Viac info o knihe)

Toto je náš zoznam, ale sme si istí, že ten váš by obsahoval aj niektoré ďalšie mená. Zabudli sme na vášho obľúbenca? Dajte nám vedieť v komentároch! 🙂 A medzitým držme palce učiteľom v tom našom, skutočnom svete. Lebo učitelia učia naše deti oveľa viac, ako len čítať.